10 λόγοι να κάνετε γιόγκα

«Η γιόγκα είναι ένα ανεκτίμητο δώρο της αρχαίας παράδοσής μας. Δεν πρόκειται για άσκηση, είναι μία διαδρομή, μέσα από την οποία τα άτομα μπορούν να ανακαλύψουν την αίσθηση του ενότητας με τη φύση. Ενσαρκώνει την ενότητα του σώματος και του νου, της σκέψης και της δράσης, της αυτοσυγκράτησης και της εκπλήρωσης, της αρμονίας του ανθρώπου με τη φύση. Σε γενικές γραμμές, είναι μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ευημερία. Η γιόγκα μάς βοηθά να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και μέσω αυτής της αλλαγής να συνδιαλαγούμε με την κλιματική αλλαγή». Ήταν ο λόγος του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2014, υποβάλλοντας το αίτημα να καθιερωθεί Διεθνής Ημέρα Γιόγκα. Το αίτημα υιοθετήθηκε, με ψήφισμα καθιερώθηκε και από το 2015, στις 21 Ιουνίου γιορτάζεται μαζί με το θερινό ηλιοστάσιο.

Τι είναι αυτό που κάνει τη γιόγκα να ξεχωρίζει ως άσκηση, ώστε να γιορτάζεται;
Τα οφέλη της είναι πολλά. Και δεν είναι μόνο οι ασκήσεις, ως ασκήσεις, αλλά ως δασκάλα γιόγκα που δεν δένομαι φιόγκος  (έκφραση ενός φίλου) και δεν κάνω ακροβατικά, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι προσφέρει πολλά περισσότερα σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο.
1. Βοηθάει να χαλαρώσετε.
«Η πραγματική αξία της γιόγκα είναι να βοηθήσει το σώμα και το νου να χαλαρώσουν», λέει ο Ροντ Στράικερ ένας από τους μεγάλους δασκάλους γιόγκα. Ιδρυτής της ParaYoga, στο Κολοράντο, ο Ροντ είναι 62 ετών. «Όταν καθιερωθεί ένας ρυθμός χαλάρωσης, ένα μεγάλο μέρος της θεραπείας που συνδέουμε με τη γιόγκα γίνεται δυνατό». Ο ίδιος έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Connected Warriors που στοχεύει μέσα από τα μαθήματα στη θεραπεία τραυμάτων. Συγχρόνως, μέσω των πρακτικών η γιόγκα ισορροπεί το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα τα οποία επηρεάζουν άμεσα όλα τα άλλα συστήματα και όργανα του σώματος.
2. Συμβάλλει στην ψυχική υγεία.
Η ‘Αλισον Ουέστ είναι η διευθύντρια της Ένωσης Γιόγκα με έδρα τη Νέα Υόρκη και του κέντρου Backcare και Scoliosis. Στα 64 της χρόνια παραδέχεται ότι «Μου πήρε λίγο χρόνο για να εκτιμήσω πόσο βαθιά η γιόγκα θα μπορούσε να ανακουφίσει το άγχος και την κατάθλιψη, αλλά τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά».
3. Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.
Τα οφέλη για την υγεία της γιόγκα είναι διπλά: εκτός από την ψυχική υγεία, μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι ευεργετική στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να παρέχει τα ίδια οφέλη με το περπάτημα και το ποδήλατο και έχει παρόμοια αποτελέσματα με την αερόβια άσκηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που δεν τους αρέσει να κάνουν αερόβιες ασκήσεις αλλά θέλουν να έχουν τα παρόμοια οφέλη.
4. Βοηθάει στην ευλυγισία.
Συχνά έρχομαι αντιμέτωπη με την ερώτηση «μπορώ να κάνω γιόγκα αν δεν έχω ευλυγισία;». Η γιόγκα ενδείκνυται περισσότερο για ανθρώπους που δεν έχουν ευλυγισία. Το γνωρίζω γιατί ήμουν από αυτούς που δεν μπορούσαν να ακουμπήσουν τα χέρια στο έδαφος. Με την συστηματική πρακτική εξάσκηση η γιόγκα βελτιώνει την ευλυγισία και την ευκαμψία και μερικές θέσεις που έχουν περισσότερες διατάσεις βοηθούν στη μείωση διαφόρων πόνων.
5. Η πρακτική προσαρμόζεται για όλα τα επίπεδα.
Υπάρχουν πολλά είδη και στυλ γιόγκα να διαλέξετε σήμερα, ανάλογα με τους στόχους σας, την προσωπικότητα σας, τη φυσική κατάσταση σας, τις προτιμήσεις σας. Από την πιο δυναμική, έντονη και γρήγορη μέχρι την πιο ήπια και χαλαρωτική όπως η γιν που εστιάζεται στις διαστάσεις. Η γιόγκα δεν είναι διαγωνισμός ποιος έχει το καλύτερο άνοιγμα ή κάνει τον τέλειο τροχό. Στη γιόγκα δουλεύουμε με τον εαυτό μας προσπαθώντας να βρούνε τη σύνδεση με το ίδιο μας το σώμα.
6. Είναι για όλους.
Παιδιά και νέοι, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, άτομα με παθήσεις, η γιόγκα απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης. Είναι εύκολο να βρείτε ποια σας ταιριάζει βασίζοντας πως αισθάνεστε μετά από ένα μάθημα. Για αυτό δοκιμάστε μερικά διαφορετικά συστήματα μέχρι να βρείτε αυτό που σας αρέσει – ή το πιο σημαντικό, τον δάσκαλο που σας αρέσει.
7. Υπάρχουν πολλά συστήματα γιόγκα για να δοκιμάσετε.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα της γιόγκα σημαίνει ότι υπάρχουν και πολλά συστήματα, παραλλαγές και έχετε επιλογές για να διαλέξετε. Ένας τρόπος που θα διευκολύνει την απόφαση σας είναι να βρείτε τους λόγους. Θέλετε ένα στυλ πιο αθλητικό και προκλητικό; Προτιμάτε πιο αργό ρυθμό; Να περιλαμβάνει διαλογισμό και τεχνικές αναπνοής;.
8. Μπορείτε να κάνετε στο σπίτι.
Αν μένετε μακριά από ένα στούντιο γιόγκα ή δεν υπάρχει στούντιο στην περιοχή σας, αν δεν έχετε χρόνο, δεν σας αρέσει να βρίσκεστε με άλλους ανθρώπους ή υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί, υπάρχουν βίντεο και προγράμματα στο YouTube να παρακολουθήσετε και να κάνετε μαθήματα στην άνεση του σπιτιού σας.
9. Δεν απαιτείτε ειδικός εξοπλισμός
Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεστε είναι άνετα ρούχα και ένα στρώμα που να μην γλιστράει. Μπορείτε να προμηθευτείτε δυο τουβλάκια και έναν ιμάντα που θα σας βοηθήσουν στις ισορροπίες και στα διατάσεις
10. Μπορείτε να αποκομίσετε μερικά από τα οφέλη της γιόγκα κάθε στιγμή και σε κάθε μέρος.
Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο στην αρχή, αλλά η γιόγκα θεωρείται ένα είδος συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής πρακτικής του σώματος και του μυαλού. Μέσα από τις τεχνικές της αναπνοής, βοηθάει να ηρεμήσουμε το μυαλό και να διαχειριστούμε το στρες και το άγχος. Πέντε λεπτά ασκήσεις αναπνοών μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε, ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ μερικές διατάσεις για να απελευθερώσετε την ένταση από το σώμα μπορείτε να εκτελέσετε στο γραφείο ή στο αεροπλάνο.