15 Ιαν Με το κεφάλι ψηλά
Ο αυχένας, που αποτελείται από επτά σπονδύλους, είναι αυτός που στηρίζει το κρανίο μας, δηλαδή το κεφάλι μας. Εύκαμπτος, δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλι να κάμπτει μπροστά, να κάνει έκταση, να στρίβει αριστερά, δεξιά και πλαγίως. Ωστόσο, όσο και αν εύκαμπτοι είναι αυτοί οι σπόνδυλοι, συχνά καταπονούνται με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα ο αυχένας να γίνεται δύσκαμπτος και να εμφανίσει πόνους και ευαισθησίες. Η αυχεναλγία, η δυσφορία σε οποιαδήποτε δομή του αυχένα που περιλαμβάνει τους μύες, τα νεύρα, τους αυχενικούς σπονδύλους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Οι αιτίες ποικίλουν. Μπορεί να οφείλονται σε λανθασμένη στάση του σώματος, σε τραυματισμούς και ατυχήματα, σε ιατρικές παθήσεις, αλλά ακόμα η ηλικία και η παχυσαρκία είναι παράγοντες που παίζουν ρόλο και δείχνει να εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες από τους άνδρες.
1. Είναι κάθε πόνος στον αυχένα, αυχενικό σύνδρομο;
Πολύ συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «αυχενικό σύνδρομο» για να περιγράψει χρόνια ενοχλήματα και πόνους στην περιοχή, ωστόσο κάθε πόνος στον αυχένα δεν είναι αυχενικό σύνδρομο. Το αυχενικό σύνδρομο χαρακτηρίζει συγκεκριμένες εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αυχένα και έχει ακτινολογική και κλινική διάγνωση.
2. Μπορεί το μούδιασμα στο χέρι από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα να υποδηλώνει αυχενικό σύνδρομο;
Αν και υπάρχει πιθανότητα ο πόνος στον αυχένα να προκαλεί μούδιασμα ή να κάνει αντανάκλαση του πόνου στο ένα ή και στα δύο χέρια, συνήθως είναι τοπικός. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή αν ο πόνος είναι στο αριστερό χέρι, γιατί μπορεί να ελλοχεύει πρόβλημα στην καρδιά.
3. Εκτός από την κακή στάση του σώματος όταν στεκόμαστε, όταν καθόμαστε αλλά και όταν γυμναζόμαστε, απότομες κινήσεις και αθλητικές δραστηριότητες που προκαλούν αυξημένη δόνηση, το άγχος που δημιουργεί ένταση στο σώμα, η υπερκατανάλωση καφέ και μία διατροφή φτωχή σε γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι παράγοντες που έχουν συνδεθεί με το αυχενικό σύνδρομο.
4. H ηλικία παίζει ρόλο. Tα παιδιά και οι νέοι είναι εξαιρετικά σπάνιο να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εκτός ίσως από περιπτώσεις τραυματισμών, υπερβολικής άσκησης ή ελλιπούς προθέρμανσης, όπου είναι πιθανό να καταπονηθούν οι μύες. Tα άτομα μέσης ηλικίας είναι πιθανότερο να εμφανίσουν εκφυλιστικά στοιχεία στη σπονδυλική στήλη. Συμβάλλει επίσης και το γεγονός ότι, όσο μεγαλώνουμε, τείνουμε να αθλούμαστε από ελάχιστα έως καθόλου.
5. Αν εργάζεστε πολλές ώρες σε γραφείο, η εργονομία του χώρου εργασίας είναι πολύ σημαντική. Tο κάθισμα θα πρέπει να στηρίζει τη μέση και να είναι στο σωστό ύψος σε σχέση με το γραφείο. Aν γίνεται χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, το πληκτρολόγιο δεν μπορεί να είναι πολύ ψηλά, γιατί έτσι καταπονούνται σημαντικά οι μύες της αυχενικής μοίρας και η οθόνη θα πρέπει να είναι σε τέτοια θέση ώστε να μην αναγκάζεστε να κρατάτε το κεφάλι σε μια στάση που σας κουράζει. Είναι σκόπιμο να κάνετε μικρά διαλείμματα και να σηκώνεστε από την καρέκλα ώστε να ξεπιάνεστε.
6. Αν σας παρουσιάζονται συχνά ενοχλήσεις, παρατηρείστε τα «μικρά» σημαντικά πράγματα της καθημερινότητας σας, αρχίζοντας από τον τρόπο που αναπνέετε. Αν είναι μικρή και γρήγορη (που είναι η αναπνοή του στρεσαρισμένου σύγχρονου ανθρώπου) επιβαρύνονται οι αναπνευστικοί μύες του αυχένα. Παρατηρείστε αν περπατάτε με το κεφάλι σε ουδέτερη θέση (το πηγούνι να μην είναι πιο ψηλά ή πιο χαμηλά αλλά παράλληλα με το έδαφος). Αν βάζετε την τσάντα σας πάντα στον ίδιο ώμο. Αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη και χρησιμοποιείτε καροτσάκι με ρόδες για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή της λαϊκής. Εάν φοράτε διπλοεστιακά γυαλιά (μισά-μισά), να γνωρίζετε ότι αυξάνουν τη μυϊκή ένταση του αυχένα και επιδεινώνουν την κατάσταση. Αποφεύγετε τα ρεύματα και τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, ειδικά τώρα το χειμώνα, που μπορούν να προκαλέσουν ψύξη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται καλά το βράδυ έχουν λιγότερες ενοχλήσεις την ημέρα. Επίσης, ένα κακό μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει αυχενικά σύνδρομα ή και να επιδεινώσει ήδη υπάρχοντα. Καλό μαξιλάρι είναι αυτό που καλύπτει τον κενό χώρο μεταξύ ώμου και αφτιού όταν κοιμόμαστε στο πλάι. Επίσης το στρώμα πρέπει να είναι ορθοπεδικό και να υποδέχεται ομαλά τις καμπύλες του σώματός σας.
7. Η άσκηση βοηθάει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση συμπτωμάτων. Οι ασκήσεις που κάνουν κάμψη, έκταση, στροφές, πλευρικές κάμψεις βελτιώνουν το εύρος της κίνησης και αυξάνουν την ελαστικότητα της περιοχής ενώ οι ισομετρικές ασκήσεις όπου υπάρχει αντίσταση, αλλά δεν πραγματοποιείται κίνηση δυναμώνουν την περιοχή του αυχένα.
(πηγή: περιοδικό vita, pharma plus link, iatromed, internet)