07 Φεβ Υπάρχουν περισσότεροι από δέκα λόγοι να τρώμε μπρόκολο
Στην λαϊκή αγορά, συνήθως βλέπετε το μπρόκολο στον ίδιο πάγκο με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελών. Είναι, επειδή ανήκουν στην ίδια οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όλα τα λαχανικά της οικογενείας, το μπρόκολο είναι ωστόσο που ξεχωρίζει. Πέρα από όλες τις βιταμίνες- είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C η οποία συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού θωρακίζοντάς τον έτσι από την παθογόνο δράση ιών, μικροβίων και τοξικών ουσιών, που τόσο έχουμε ανάγκη αυτό τον καιρό με την πανδημία – και τα μέταλλα που περιέχει, το μπρόκολο είναι γεμάτο με πολλές φυσικές χημικές ουσίες με κυριότερη μια ένωση θείου που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως τον καρκίνο, τον διαβήτη, την οστεοαρθρίτιδα. Επίσης, το μπρόκολο που μοιάζει με μικροσκοπικό δεντράκι, έχει αποδειχθεί τεράστιος σύμμαχος του οργανισμού απέναντι σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
Στις αποχρώσεις του πράσινου και του μωβ θα βρείτε το μπρόκολο σε τρεις ποικιλίες: το μακρόστενο (με κεντρική αλλά και πλάγιες κεφαλές), το κουνουπιδομπρόκολο (με συμπαγή κεντρική κεφαλή) και το υπέροχο ρομάνο ή ρομανέσκο. Και με μόλις 30 θερμίδες στα 100 γρ., βιταμίνες και μέταλλα, θεωρείται ιδανικός συνοδός για όσους κάνουν δίαιτα, το οποίο μπορούν να το καταναλώνουν ωμό. Ωστόσο, αν παρόλα τα οφέλη του, έχετε βαρεθεί να το τρώτε ωμό ή βραστό, το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό, που χάρη στην ουδέτερη γεύση του, μπορεί να μεταμορφωθεί σε πουρέ και σε σούπες βελουτέ, να δοκιμαστεί σε μακαρονάδες, παστίτσιο και εξωτικά κινέζικα, ταϋλανδέζικα και ινδικά πιάτα, να προστεθεί σε ομελέτες και σε τάρτες, να γίνει εξαιρετικό συνοδευτικό για ψάρια, θαλασσινά και κρεατικά.
3 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το μπρόκολο
Θα το βρούμε στην αγορά από το φθινόπωρο έως την άνοιξη. Το μπρόκολο ευνοείται από την υγρασία και θέλει καλό πότισμα.
Το φρέσκο μπρόκολο ξεχωρίζει από το χρώμα του –το κιτρινωπό χρώμα της κεφαλής δείχνει ότι έχουν ανοίξει τα μπουμπούκια του– και το κρουστό της σάρκας του· αν σπάσουμε ένα βλαστάρι, θα χωριστεί από το υπόλοιπο με ένα καθαρό «κρακ».
Καλό είναι να καταναλώνεται όσο γίνεται πιο σύντομα από την αγορά του, ενώ, αν θελήσουμε να το συντηρήσουμε, το τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας και έπειτα σε σακούλα με τρύπες, ώστε να αερίζεται.
Πώς μαγειρεύεται το μπρόκολο
Δεν παραβράζουμε τα μπρόκολα. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, 2-3 λεπτά είναι αρκετά για τα μπουκετάκια του μπρόκολου. Θα έχουν μαλακώσει, αλλά θα κρατάνε στο δόντι. Καλό είναι αμέσως μετά τον βρασμό να το περνάμε απότομα από παγωμένο νερό, για να διατηρήσουμε το χρώμα του. Για τη βαριά μυρωδιά υπάρχουν διάφορα κόλπα: κατά το βράσιμο, ένα κομμάτι ψωμί, ένα κρεμμύδι, ξίδι ή ένα κομμάτι λεμόνι.
Μπρόκολο με Πουρέ Μήλου
6 μερίδες
Χρόνος Εκτέλεσης (και συνολικός): ½ ώρα
800 γρ. μπρόκολο, τα κοτσάνια κομμένα 5 εκ. από τον ανθό, ο ανθός χωρισμένος από τα κοτσάνια και τα κοτσάνια καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 1 εκ.
1 μήλο, κομμένο στα τέσσερα, ξεσποριασμένο
½ λεμόνι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
4 κουταλιές χοντροκομμένο κρεμμυδάκι
4 κουταλιές χυμό μήλου
½ φλιτζάνι (125 γρ.) ανάλατο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
1 κουταλιά κρέμα γάλακτος
¼ κουταλάκι κανέλλα
¼ κουταλάκι αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε 3 εκ. νερό. Τοποθετείτε μέσα καλάθι λαχανικών και αφήνετε το νερό να πάρει βράση. Βάζετε τους ανθούς και τα κοτσάνια του μπρόκολου στο καλάθι και τα αχνίζετε ξεσκέπαστα για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. αφήνετε το μπρόκολο κατά μέρος.
Κόβετε 4 λεπτές φέτες από ένα κομμάτι μήλου και τις φυλάτε σε μικρό μπωλ για γαρνιτούρα. Στύβετε το μισό λεμόνι πάνω από τις φέτες του μήλου για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζετε τα άλλα τρία κομμάτια του μήλου και τα κόβετε σε λεπτές φέτες.
Σε τηγάνι βάζετε το λάδι να κάψει σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμυδάκι και το σωτάρετε για 2 με 3 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνει διάφανο. Ανακατεύετε μέσα τις καθαρισμένες φέτες του μήλου, μαζί με τον χυμό μήλου και τον ζωμό και αφήνετε να πάρει βράση το υγρό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε το μείγμα για 3 με 4 λεπτά, ανακατεύοντας το κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Προσθέτετε το μπρόκολο, αφού φροντίσετε να κρατήσετε δύο ανθούς για τη γαρνιτούρα και αφήνετε να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνετε το μίγμα μπρόκολου και μήλου στο μπλέντερ. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, την κανέλλα, το αλάτι και το πιπέρι και χτυπάτε το μίγμα μέχρι να γίνει λείος πουρές. (Αν το υγρο που περιέχει το μίγμα δεν είναι αρκετό για να γίνει λείος ο πουρές, προσθέτετε 1 με 2 κουταλιές χυμό μήλου ή ζωμό και ξαναχτυπάτε το μίγμα).
Σερβίρετε αμέσως τον πουρέ, γαρνιρισμένο με τους ανθούς του μπρόκολου και τις φέτες του μήλου που έχετε φυλάξει.
(η συνταγή είναι από το βιβλίο «Μεγάλη Εικονογραφημένη Μαγειρική», εκδόσεις Χ. Τερζόπουλος,
πηγή: γαστρονόμος, iatropedia)