Ξέρετε να πίνετε νερό;

Το καλοκαίρι, με τις πολλές ζέστες, θυμόμαστε να πίνουμε περισσότερο νερό. Τις άλλες όμως εποχές, η καλή αυτή συνήθεια συνήθως ατονεί και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας. Ο περισσότερος κόσμος χρειάζεται να πίνει από ένα έως δύο λίτρα νερό την ημέρα για να διατηρεί την καλή υγεία του. Ακόμη και μία ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, υπνηλία αλλά και γενικότερη κατάπτωση, επισημαίνουν οι γιατροί. Και τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν. Όσοι πίνουν ελάχιστο νερό επί μονίμου βάσεως διατρέχουν μακροπρόθεσμα, μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα στα νεφρά, στις λειτουργίες του εγκεφάλου αλλά και της καρδιάς.

Άρα, πρέπει να πάρουμε την ερώτηση «πόσα ποτήρια την ημέρα πίνετε νερό» πολύ πιο σοβαρά. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να βασιστούμε στους προειδοποιητικούς μηχανισμούς του σώματος μας. Τη στιγμή που διψάμε έχουμε υποστεί ήδη μία ελαφρά αφυδάτωση. Το μυστικό, λοιπόν, είναι να πίνουμε νερό-κατεβάζοντας το μάλιστα γουλιά-γουλιά-συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πίνουμε νερό
Ο σωστός τρόπος να καταναλώνουμε νερό είναι μία τέχνη που αξίζει να μάθουμε, αν θέλουμε να μην αποδεικνύεται μάταιη η προσπάθεια που κάνουμε για μεγαλύτερη κατανάλωση.

• Προσέχετε να μην πίνετε πολύ νερό στη διάρκεια των γευμάτων, διότι αραιώνουν υπερβολικά τα γαστρικά υγρά και δεν γίνεται καλά η πέψη.
• Αν έχετε δυσκοιλιότητα, μην αμελείτε να πίνετε πρωί πρωί ένα ποτήρι νερό.
• Αν γυμνάζεστε τακτικά ή ασχολείστε συστηματικά με κάποιο άθλημα, μην περιμένετε να γίνετε μούσκεμα στον ιδρώτα και να σας κοπεί η ανάσα για να αναπληρώσετε τα υγρά που χάσατε. Αντίθετα, πρέπει να πίνετε μικρές ποσότητες σε όλη τη διάρκεια της άθλησης. Αν περιμένετε να πιείτε νερό μόνο στο τέλος, κινδυνεύετε να καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα, με αποτέλεσμα να βαρύνετε το στομάχι σας χωρίς λόγο.
• Η θερμοκρασία του νερού έχει και αυτή τη σημασία της. Το παγωμένο νερό ή έστω το πολύ κρύο νερό μπλοκάρει την πέψη. Καλύτερα να πίνετε το νερό στη θερμοκρασίας της βρύσης ή λίγο πιο δροσερό.
• Νερό από το ποτήρι ή από το μπουκάλι; Πολλοί προτιμούν να πίνουν νερό από ένα μπουκάλι, το οποίο περιφέρουν παντού μαζί τους. Υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο πίνεις πιο εύκολα και μεγαλύτερες ποσότητες νερού, απ’ ό,τι με το ποτήρι. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι μέσα σε λίγες μόνο ώρες μπορεί να αναπτυχθούν στίφη βακτηριδίων μέσα στο μπουκάλι. Για αυτό, αν ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία, φροντίστε να τελειώνετε πάντα το μπουκάλι σας μέσα στην ημέρα. Αν νιώθετε στομαχόπονο ή φούσκωμα, δοκιμάστε να πίνετε νερό μόνο από το ποτήρι.
• Αν δεν έχετε συνηθίσει να πίνετε συνεχώς νερό, μην διανοηθείτε να αρχίσετε να καταναλώνετε ξαφνικά ενάμισι λίτρο την ημέρα. Ο οργανισμός σας έχει συνηθίσει να αποταμιεύει νερό για να τα βγάζει πέρα τις δύσκολες ώρες και για αυτό απεκκρίνει με πιο αργούς ρυθμούς. Πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσετε σιγά σιγά, για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών. Την πρώτη ημέρα θα πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι νερό το πρωί και ένα δεύτερο ποτήρι το απόγευμα και σταδιακά θα αυξάνετε τις ποσότητες. Διαφορετικά, μπορεί να νιώσετε ενοχλητικά πρηξίματα και να ξεχάσετε πολύ σύντομα τις καλές σας προθέσεις.