Volvi Estate, το βραβευμένο λάδι που κάνει γνωστά τα οφέλη της αγριελιάς

 

Πως είναι να αφήνεις την Αθήνα, τους επιχειρηματικούς κύκλους και μία καριέρα στις δημόσιες σχέσεις και να γίνεσαι αγρότισσα στον μεγαλύτερο ιδιωτικό ελαιώνα της Μεσογείου; Η Βιβή Μαρκομιχελάκη, είναι η γυναίκα που μαζί με την κόρη της Αθηνά, έχουν δημιουργήσει την Volvi Estate (Κτήμα Βόλβη) παράγοντας το βιολογικό αγριέλαιο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αξιοποιώντας την τεράστια έκταση των 4.200 στρεμμάτων δίπλα στη λίμνη Βόλβη με περίπου 65.000 αυτοφυείς αγριελιές, εντός προστατευόμενης περιοχής Natura που κληρονόμησε από τον προπάππο της Ιωάννη Δημητρακόπουλο.

Η ιστορία του κτήματος

Το κτήμα Βόλβη βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Βόλβη. Αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος αγριελιάς στη Μεσόγειο. Για τον Ιωάννη Δημητρακόπουλο, στρατηγό και αρχηγό της μεραρχίας Θράκης στους Βαλκανικούς Πολέμους, ο ελαιώνας που θεωρείται και ένας από τους παλαιότερους ελαιώνες, όπως αποδεικνύεται από το βυζαντινό ελαιοτριβείο (1324 μ.Χ.) που βρίσκεται στο κέντρο του, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά όταν τον είδε. «Το 1925 περίπου άρχισε να ασχολείται με την εξημέρωση αγριελιών και το 1929 αφού εξημέρωσε 8.000 ελαιόδεντρα πήρε έπαινο από την ακαδημία Αθηνών και με προεδρικό διάταγμα του επετράπη το 1933 έναντι του αστρονομικού για την εποχή ποσού των 180.000 δραχμών να αγοράσει αυτή τη γη» εξιστορεί η Βιβή Μαρκοµιχελάκη. Σήμερα, ο μοναδικός αυτός ο ελαιώνας έχει περάσει στα χέρια της αξιοποιώντας το θησαυρό που τόσο απλόχερα μας δίνει η ελληνική γη.

 

Η πολυτιμότητα του αγριελαίου

Το αγριέλαιο αποτελεί σύμμαχο της ανθρώπινης υγείας και αυτό το γνώριζαν και οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι είχαν θεοποιήσει την αγριελιά λόγω της ευεργετικής δύναμης του προϊόντος της. Η δράση της επιβεβαιώνεται με σύγχρονες ερευνητικές μεθόδους, καθώς κορυφαίοι επιστήμονες ανά τον κόσμο κατατάσσουν το αγριέλαιο στις πέντε πιο ευεργετικές τροφές. Η πολυτιμότητα του αγριελαίου οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα στις ευεργετικές ουσίες που ονομάζονται φαινόλες (ελαιοκανθάλη, ελαιοκαλσίνη, άγλυκο της ελευρωπαΐνης). Είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, που προστατεύουν τον οργανισμό και συμβάλλουν την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Μελέτες που εκπονούνται αποδεικνύουν ότι οι ουσίες αυτές μπορούν να αποτελέσουν μία πρώτη ύλη για την παρασκευή φαρμάκων στο μέλλον, κάποιες άλλες ερευνούν τα οφέλη του αγριελαίου στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ, και πιθανή συμβολή τους στη μάχη κατά διαφόρων ειδών καρκίνου. Λόγω αυτής της πυκνότητας, μια κουταλιά κάθε πρωί ως συμπλήρωμα διατροφής ισούται με την μέγιστη ωφέλεια στην υγεία. Εκτός από το λάδι η Volvi Estate παράγει και τα φύλλα αγριελιάς έχουν τις ίδιες φαινόλες με το αγριέλαιο, με επιπλέον την ελευρωπαΐνη. Σύμφωνα με μετρήσεις του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα φύλλα αγριελιών του κτήματος Βόλβη έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα ελευρωπαΐνης παγκοσμίως. Τα φύλλα αγριελιάς καταναλώνονται ως αφέψημα, το οποίο είναι φυσικό διουρητικό και συστήνεται για την προαγωγή της λειτουργίας της καρδιάς και των αγγείων. Ένα φλιτζάνι καθημερινά συμβάλει στην καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης και προλαμβάνει τα λεμφοιδήματα.

Κατακτώντας τις υψηλότερες θέσεις και βραβεία

Οι 60.000 αγριελιές μεγαλώνουν στο κτήμα εδώ και αιώνες, ανέγγιχτες από ανθρώπινη παρέμβαση, χωρίς φυτοφάρμακα, λίπανση ή άρδευση παρά μόνο με την προστασία του ήπιου μικροκλίματος της λίμνης, αλλά του κοντινού ορεινού όγκου. Τα δέντρα καρποφορούν με τη πιο φυσική διαδικασία, με τη βοήθεια μόνο του ήλιου και της βροχής. Σύμφωνα με την Βιβή, το πιο δύσκολο μέρος της παραγωγής είναι να μαζευτούν οι ελιές επειδή είναι μικρός και στην κυριολεξία γραπωμένος στο δέντρο.  Οι καρποί μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο αυθημερόν και το αγριέλαιο είναι έτοιμο σε λιγότερο από 24 ώρες. Το αγριέλαιο Volvi Estate παράγεται με τη διαδικασία της πρώτης ψυχρής έκθλιψης, που διασφαλίζει την ποιότητα και την βιολογική αξία και επάξια έχει ανέβει στις υψηλότερες θέσεις του ανεξαρτήτου καταλόγου έξτρα παρθένων ελαιολάδων aristoleo. Βρίσκεται σε επιλεγμένα καταστήματα στις μεγαλύτερες πόλεις, εξάγεται στη Γαλλία και σύντομα θα ενισχύσει την παρουσία του και σε άλλες χώρες. Σε εγχώριο επίπεδο, βραβεύεται κάθε χρόνο από το 2016, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, λόγω της υψηλής φαινολικής του περιεκτικότητας.