22 Ιούλ Τρέφοντας την επιδερμίδα
[dropcap]Τ[/dropcap]ο δέρμα μας είναι ένα ενεργό όργανο. Σαν ένα εργοστάσιο φτιάχνει συνεχώς δερματικά κύτταρα και συντηρεί τις δομές του. Ο,τιδήποτε μπαίνει μέσα στο σώμα μας επηρεάζει τη λειτουργία του. Αν θέλετε το δέρμα σας να είναι καλό, γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνήθειες (σαν το κάπνισμα) που προκαλούν κακό. Έχει ωστόσο την ικανότητα να αντεπιτίθεται με τα δικά του αντιοξειδωτικά τα οποία εξουδετερώνουν τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες, αλλά πρέπει και εσείς να το τροφοδοτήσετε με περισσότερα αντιοξειδωτικά που θα πάρετε από τις τροφές και θα ενδυναμώσουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Βατόμουρα, μούρα, σμέουρα, φράουλες (ή ότι φρούτο τελειώνει στ’αγγλικά σε berries)
Μπορεί να είναι μικρά, αλλά η δύναμη τους σε αντιοξειδωτική προστασία είναι αντιστρόφως ανάλογη. Πλούσια σε βιταμίνη C, σε φυτικές ίνες και σε φυλλικό οξύ, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων. Ακολουθούν τα κόκκινα μήλα που θα τα πλένετε πολύ καλά και θα τα τρώτε με τη φλούδα. Τα εσπεριδοειδή είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Στόχος: Ένα φλιτζάνι ημέρα. Μπορείτε να τα ανακατέψτε φτιάχνοντας smoothies, να τα προσθέστε στα δημητριακά πρωινού, να τα βάλετε σε κρέπες ή τηγανίτες.
Λαχανικά και φασόλια
Συνδυάστε αυτές τις τροφές με ψάρι, προσθέστε ελαιόλαδο και έχετε δώσει στο δέρμα σας ότι χρειάζεται για την επίτευξη νεανικής απαλότητας. Όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε περισσότερα λαχανικά, φασόλια, ψάρια και ελαιόλαδο καθυστερούν τα ορατά σημάδια γήρανσης όπως είναι οι ρυτίδες. Το μυστικό κρύβεται στο συνδυασμό των μονοακόρεστων λιπών, αντιοξειδωτικών και άπαχης πρωτεΐνη.
Στόχος: Πέντε έως έξι μερίδες σε 1/2-φλυτζάνι ημερησίως. Για ποικιλία προσθέστε φασόλια σε σαλάτες ή σερβίρετε τα όσπρια ως σαλάτες.
Άπαχο κοτόπουλο, ψάρια και καρύδια
Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός μας, προέρχεται από τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα κρέατα. Οι πρωτεΐνες είναι εξαιρετικά σημαντικές επειδή αποτελούν την πλειοψηφία του δομικού ιστού στο σώμα και το προμηθεύουν με αμινοξέα που είναι οι δομικοί λίθοι για την ανάπτυξη και την επανόρθωση. Τα αμινοξέα μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους ιστούς που τα χρειάζονται, όπως οι μύες και κατόπιν το σώμα τα χρησιμοποιεί για να αναδημιουργήσει τις δικές του πρωτεΐνες στις μορφές που πρέπει έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η επανόρθωση του ιστού.
Στόχος: Άπαχη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα.
Ελαιόλαδο
Ο «χρυσός» της μεσογειακής διατροφής. Το ελαιόλαδο περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που προσφέρουν προστασία κατά του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων. Είναι όμως παραπάνω από μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα φαινολικά του συστατικά έχουν δείξει αντι-φλεγμονώδεις και χημειο-προστατευτικές ιδιότητες. Συμβάλλει επίσης να διατηρείται η επιδερμίδα απαλή λόγω του ελαϊκού οξύ και της βιταμίνης Ε που περιέχει.
Στόχος: Αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες για ντρέσινγκ και επιλέξτε το ελαιόλαδο το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και στο τηγάνισμα.
Σκόρδο
Το έχουν χαρακτηρίσει το «βρωμερό τριαντάφυλλο», προσφέρει όμως πολλά περισσότερα από ότι γεύση στο φαγητό. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αντιμετωπίζει τη φαγούρα και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μάχεται το κρυολόγημα.
Στόχος: Έχετε εύχρηστη μία πρέσα σκόρδου και προσθέστε ωμό και ψιλοκομμένο σκόρδο σε όσα πιάτα είναι δυνατόν.
Πράσινο Τσάι
Χάρη στις κατεχίνες που περιέχει, το πράσινο τσάι, συγκαταλέγεται στη λίστα των τροφών με τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σημαδιών της κυτταρίτιδας, προσφέρει οφέλη στην καρδιακή λειτουργία, βελτιώνει την ελαστικότητα των αγγείων κάνοντας τα λιγότερο επιρρεπή στις θρομβώσεις και μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης του καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, του προστάτη, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου
Στόχος: Τρία φλιτζάνια την ημέρα. Αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, πίνετε το τελευταίο φλιτζάνι πριν από 3:00 το απόγευμα.
Σολομός, σαρδέλες, θαλασσινά και άλλες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχετε ήδη ακούσει τι καλό μπορούν να κάνουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στην καρδιά σας, στη λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης, αλλά ένα ωραίο κομμάτι ψητό σολομό μπορεί επίσης να κάνει θαύματα στο δέρμα σας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα διατηρούν τα κύτταρα του δέρματος ενυδατωμένα, προλαμβάνοντας έτσι την πρόωρη γήρανση και έχουν αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση που βοηθούν στην περίπτωση της προβληματικής επιδερμίδας.
Στόχος: Καταναλώνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια.
Νερό
Τίποτα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό. Πολύτιμη πηγή ζωής, το νερό είναι ζωτικό στοιχείο για το δέρμα και το να πίνετε νερό είναι από τις καλύτερες αντιγηραντικές συνήθειες. Το ποσοστό νερού στο χόριο φτάνει έως το 70-80% ενώ στην εξωτερική στοιβάδα κυμαίνεται από 10 έως 30%. Χωρίς νερό τα κύτταρα καταστρέφονται, οι ιστοί χάνουν την ελαστικότητά τους και το δέρμα τη σφριγηλότητά του
Στόχος: Ένας γενικός κανόνας είναι να πίνετε τουλάχιστον 8-10 οκτώ ποτήρια την ημέρα.
(πηγή: Reader’s Digest)