Το δικό μου Black Jack μετά από μία εβδομάδα εθνικού κώματος

Caribbean-Cruise-2007-Disney-Magic-Open-Ocean-Sail-Boat-01

1. Η μαγική για μένα λέξη είναι χωρίς ίχνος δισταγμού το ΠΩΣ. Σε κάθε τι μπορεί να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα αν είναι άλλος ο τρόπος. Διαφορετικός.

2. Οι δυο από τους 5 αδερφικούς μου φίλους και στο κουτάκι που λέγεται “κόσμος τους” και στο κουτάκι του ψηφοδελτίου έχουν σταυρώσει άλλο πλαίσιο. Είπαμε δυο κουβέντες, ξεφύσιξε ο καθένας για λογαριασμό του και προστάτευσε ο καθένας με πολλή αγάπη το τι μας ενώνει και όχι το τι μας χωρίζει.

3. Ηλίθιοι είναι παντού πολλοί σε κάθε στρατόπεδο, δυστυχώς πολλοί.. Ευτυχώς είναι αρκετοί κι οι χαρισματικοί άνθρωποι. Ξέρω πολλούς και χαίρομαι. Χρήσιμο εγχειρίδιο για να έχουμε ίσα δικαιώματα και στην αντιμετώπιση του ηλίθιου είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο: Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας.

4. Το μάθημα σε τούτον τον κόσμο όλοι το έχουμε μάθει. Μα με το καλό μα με το στανιό. Ίδιον του καλού μαθητή είναι να κάνει κάθε φορά νέα λάθη, άρα να μαθαίνει και να βελτιώνεται. Ο καλός κι ευφυής μαθητής είναι αυτός που μαθαίνει κι από τα λάθη των άλλων. Να μια σπουδαία οικονομική αρχή.

5. Η τύχη δεν πέφτει από τον ουρανό, δημιουργείται. Άρα θεωρώ πως όλοι μπορούμε να είμαστε και τυχεροί.

6. Όσοι ταξιδεύουν και δη για επαγγελματικούς λόγους έχουν ακόμη ένα ζόρι, να εξηγούν, να απολογούνται, να ακούν και να υπερασπίζονται…γιατί είναι μανίκι σήμερα να είσαι Έλληνας.

7. Υπάρχει πάντα ένα μεγάλο σχέδιο. Άν δεν καταστρώσουμε ο καθένας ένα φιλόδοξο δικό του θα είμαστε το λιπαντικό στα σχέδια άλλων, όσο πιο λιώμα τόσο πιο καλό λιπαντικό που οφείλει έτσι να μείνει. Γλύτσα..

8. Οι άνθρωποι είμαστε αυτό που επιλέγουμε να είμαστε μέσα από αναρίθμητες συμπεριφορές, βιώματα κι εμπειρίες. Το να κολλήσω ετικέτα μάλλον με δυσκολεύει. Βλέπω ένα, δε βλέπω τα πολλά.

9. Για τα ίδια project που δούλευα και έβαζα ενέργεια και χρόνο και γνώση πριν το κώμα, για τα ίδια χτυπάει η καρδιά μου και σήμερα. Μέτρησα πόσο τα αγαπώ και πόσο ανυπομονώ να τα δω να υλοποιούνται που με χαρά και δύναμη αν αυτό εδώ το οικόπεδο του πλανήτη φανεί άγονο θα πάω να τα φυτέψω αλλού ή αλλιώς.

10. Ανθρώπους στο επαγγελματικό γίγνεσθαι, που εκτιμούσα και θαύμαζα και εμπιστευόμουν στην αφθονία το ίδιο βλέπω και τώρα. Και με αυτούς που η ένταση έφερε συμφωνώ και με αυτούς που η ένταση έφερε διαφωνώ και ΔΕΝ εννοώ το δημοψήφισμα, αλλά την κοινή δημιουργική ζωή. Είναι 10 στα 10.

11. Μετά από μια απόσταση το κενό που δημιουργείται μπορεί να δώσει και χώρο για φρέσκο αέρα και μετά να συγκλίνει και πιο δυνατά και πιο καθαρά.

12. Για να είμαι σε θέση να προστατεύω και να υπερασπίζομαι αληθινά κι όχι κατά το φαίνεσθαι κάποιον θεωρώ πως πρώτα οφείλω να το έχω κάνει για τον εαυτό μου.

13. Οι υπεράνω χρημάτων προκαλούσαν την υπομονή και τα ανθρωπιστικά ένστικτα όλων ημών των υλιστών. Όποιους δεν τους νοιάζουν τα λεφτά..είδα να τους τελειώνουν πρώτιστα τα λεφτά αισθήματα ευγένειας και ευπρέπειας.

14. Στο όνομα του Θεού και της Δημοκρατίας έχουν γίνει τα πιο ειδεχθή εγκλήματα.

15. Τα παιδιά κάνουν τις πιο σοφές ερωτήσεις. Τέτοιες ώρες υποκλίνομαι διπλά.

16. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις και να κάνεις κάτι, επιλέγω τους τρόπους που σέβονται και μένα και τον άλλον. Οι Άγιοι μεταξύ μας μπορούν παραδειγματικά να αυτοθυσιάζονται, οι λοιποί ας σεβόμαστε κι εαυτόν.

17. Η αφθονία και το έχειν δαιμονοποιείται… Βρίσκω πιο αξιοθαύμαστο κι αληθινό να έχουν όλοι, αντί να θερίζει το κόμπλεξ προς αυτούς που μπορούν κι έχουν. Για να συμβαίνει αυτό κάτι κάνουν αποτελεσματικά και δε θα πω καλά, διότι εκεί έχει ο καθένας την ερμηνεία του. Και θα ρωτήσω με αληθινή απορία, αφού δεν νοιάζει κάποιους να έχουν, γιατί δεν έχουν σκυλιά, παιδιά μικρά ή μεγάλα, γονείς ή εταιρία… και το κάνουν για το κοινωνικό σύνολο για ποιο λόγο χτυπούν και δεν εμπνέονται για το κοινωνικό σύνολο.

18. Όλοι είμαστε συνδεδεμένοι με κάποιον τρόπο. Όταν δε βλέπω τον τρόπο, θυμάμαι τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των συνδέσεων.

19. Κάθε λέξη είναι ένας χάρτης. Στα δύσκολα όταν μετράει ο άλλος κι όχι η γλωσσοκοπάνα η στιγμή, ας δούμε το χάρτη του. Μπορεί ούτε ο ίδιος να το ξέρει, αλλά αν του μιλήσω στη διαδρομή του θα το νιώσει. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε λέξεις, δεν είμαστε οι λέξεις μας, αλλά οι λέξεις μας είναι ο χάρτης για το ποιοι δείχνουμε και νιώθουμε πως είμαστε. Και ενώ διαβάζουμε το χάρτη να θυμόμαστε καλό είναι ποιους αγαπάμε και για ποιο λόγο τους επιλέξαμε ή με χαρά ενδώσαμε στο κάλεσμά τους.

20. Δεν είμαι αντικειμενική, γιατί είμαι εγώ και το μάθημά μου, είμαι σούπερ υποκειμενική και σας ευχαριστώ που το θυμάστε.

21. Έχω έναν πλούτο που δε φορολογείται, που δεν κουρεύεται, που δεν κλέβεται και δεν υποτιμάται, είναι το εργοστάσιο που λέγεται μυαλό και φαντασία, η οικογένεια και οι φίλοι μου.

Νο failure only feedback, αρκεί το feedback να αξιοποιείται με ευθύνη, κέφι κι ευγνωμοσύνη. Καλή εβδομάδα να έχουμε διότι όλοι τώρα έχουμε ανάγκη και επιθυμίες και αυτά μας διδάσκουν πολλά!

(Η Μαριάννα Αντωνακάκη είναι δημοσιογράφος πολλά χρόνια σε έντυπα, εφημερίδες περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση και motivator με nlp coaching για παιδιά γονείς κι εγκύους μέσα από τα προγράμματα ΝLPlay & NLPregnancy).