Θέλετε να αυξήσετε την παραγωγικότητα σας; Περπατήστε!

Αν θεωρείτε ότι ο τρόπος για να αυξήσετε την παραγωγικότητα σας στη δουλειά είναι να κάθεστε με τις ώρες στο γραφείο, σύμφωνα με μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, η προσοχή και η εστίαση μειώνονται όταν εκτελούμε μια εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητα σε υψηλά επίπεδα όλη την ημέρα, να είμαστε πιο αποδοτικοί και να μπορούμε ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργασίας μας, υπάρχει ένας άλλος τρόπος. Να κλείσουμε τον υπολογιστή και να βγούμε για λίγο έξω να περπατήσουμε. Γιατί το περπάτημα δεν είναι μόνο εξαιρετικό για την υγεία αλλά και για την παραγωγικότητα.

Το περπάτημα βοηθάει στη συγκέντρωση

Γνωρίζετε ότι το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας της βραχυπρόθεσμης μνήμης; Πολλές μελέτες έχουν επανειλημμένως δείξει ότι η μέτρια άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση σε όλους, τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, από μικρά παιδιά έως τα βαθιά γεράματα. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι, όταν τα άτομα που έκαναν καθιστική ζωή, όταν ξεκίνησαν μια άσκηση για 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, ήταν σε καλύτερη θέση να εκτελέσουν νοητικές εργασίες και είχαν αυξημένη μνήμη μετά από 12 εβδομάδες. Ο λόγος, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνής Ακαδημία Επιστημών που έγινε το 2011, είναι ότι μεγαλώνει ο όγκος του ιππόκαμπου (που είναι υπεύθυνος για την κωδικοποίηση της μακροπρόθεσμης μνήμης και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης) κατά 2%. Αυτή η αλλαγή συνοδεύεται και με αύξηση της πρωτεΐνης BDNF του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα, που βοηθάει τον εγκέφαλο να αναπτύξει νέες συνδέσεις, να επιδιορθώσει «αποτυχημένα» εγκεφαλικά κύτταρα και να προστατεύσει τα υγιή.

Το περπάτημα βοηθάει στη μείωση του στρες

Έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα σε γοργό ρυθμό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστούμε καλύτερα το στρες, να μειώσουμε το άγχους αλλά και την κατάθλιψη. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το περπάτημα 20 – 30 λεπτών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης (γνωστή ως ορμόνη του στρες) κατά 20%.

Το περπάτημα βελτιώνει τη διάθεση 

Αν είχατε μία κακή μέρα στη δουλειά, εκνευριστήκατε με ένα συνάδελφο σας, νιώθετε λυπημένοι από ένας γεγονός, κουρασμένοι και καταπονημένοι από το φόρτο εργασίας, το κίνητρο για να βρείτε πάλι τον παραγωγικό ρυθμό σας είναι να βγείτε έξω και να περπατήσετε. Από έρευνα έχει βρεθεί ότι μόλις 10 λεπτά γρήγορο περπάτημα είναι αρκετά για να τονώσουν τη διάθεση.

Το περπάτημα σας κάνει πιο δημιουργικούς

Έχετε να παραδώσετε ένα πρότζεκτ και νιώθετε δημιουργικά μπλοκαρισμένοι; Βγείτε έξω! Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το περπάτημα αυξάνει τη δημιουργική σκέψη. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος μπόρεσαν να “κατεβάσουν” 50% περισσότερες ιδέες όταν επέστρεψαν από ένα περπάτημα από όταν παρέμειναν καθισμένοι στο γραφείο.

Πώς μπορείτε να εντάξετε το περπάτημα στην εργασίας σας

Εκτός αν δουλεύετε μόνοι ή το αντικείμενο της εργασίας είναι τέτοιο που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε εσείς το χρόνο σας, σαφώς δεν θα άρεσε στον διευθυντή σας να σηκωθείτε από το γραφείο και να βγείτε έξω. Πώς λοιπόν μπορείτε να εντάξετε το περπάτημα που χρειάζεστε για να ανεβάσετε την παραγωγικότητα σας στο επόμενο επίπεδο;

Προσδιορίστε τις ώρες της ημέρας που αισθάνεστε λιγότερο παραγωγικοί.

Για παράδειγμα, αισθάνεστε πιο κουρασμένοι και λιγότερο παραγωγικοί όσο περνάει η μέρα; Τότε, βγείτε έξω νωρίς το απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώσετε καλύτερα όταν επιστρέψετε στη δουλειά και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το υπόλοιπο της ημέρας σας. Ή μήπως νιώθετε την προσοχή σας να μειώνεται κατά τη διάρκεια ενός συλλογικού έργου; Τότε μπορείτε από πριν να καθιερώσετε μία ώρα για διάλειμμα και να κάνετε το περπάτημα σας. Σκοπός είναι να πάρετε τα οφέλη του περπατήματος που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα σας. Για αυτό υπολογίστε ποια είναι αυτή η ώρα, προγραμματίστε την (όσο μπορείτε) σημειώστε την στο ημερολόγιο σας, φορέστε άνετα παπούτσια, βγείτε έξω να περπατήσετε και δείτε την παραγωγικότητα σας να εκτοξεύεται στα ύψη!