Τα οφέλη που δίνουν τα κεράσια στην υγεία και θέλετε να έχετε

Με το που μπαίνει ο Ιούνιος, τα κεράσια είναι στο φόρτε τους. Αυτός ο μικρός, στρογγυλός, λείος, κόκκινος καρπός, με τη χυμώδη και τραγανή και ακαταμάχητη γλυκιά και υπόξινη γεύση του, διαθέτει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Είναι από τα φρούτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα και χαμηλά σε θερμίδες, ώστε η θρεπτική τους αξία να θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη διατροφή μας.

Όλα τα οφέλη των κερασιών για την υγεία

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Θεωρείται ότι όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα ενός φρούτου τόσο υψηλότερο είναι το αντιοξειδωτικό επίπεδο. Τα κεράσια ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Παίρνουν το σκούρο κόκκινο χρώμα τους από τα υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών που περιέχουν. Οι ανθοκυανίνες είναι αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της συσχέτισης με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της κυτταρικής βλάβης. Επιπλέον, τα κεράσια είναι επίσης πλούσια στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία προάγει την παραγωγή κολλαγόνου ωφελώντας την υγεία του δέρματος.

Παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου

Έρευνες έχουν βρει ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα γλυκά κεράσια αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων in vitro, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του πνεύμονα, του παγκρέατος και του δέρματος.

Καταπολεμούν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας

Λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν τα κεράσια δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένα είδος αρθρίτιδας που προκαλείται από τη συσσώρευση του ουρικού οξέος και μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις. Σύμφωνα με ερευνητές, τα γλυκά κεράσια έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Πρόσθετες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού κερασιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος, γεγονός που θα μείωνε τον αριθμό των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γίνει μια ισχυρή σύσταση για αυτό.

Ενισχύουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση

Τα κεράσια, εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περιέχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να δράσουν σαν φυσικό παυσίπονο. Περιέχουν επίσης και μεταλλικά άλατα που αυξάνουν τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού. Συμβάλλουν στη μείωση της κόπωσης, βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση, την ανακούφιση του πόνου και εμποδίζουν την απώλεια δύναμης σε αθλητές, όπως ποδηλάτες και δρομείς Μαραθωνίου.

Προάγουν έναν ξεκούραστο ύπνο

Τα κεράσια είναι ένα από τα λίγα φρούτα που περιέχουν μελατονίνη, η οποία είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από το σώμα μας η οποία βοηθάει στον έλεγχο του κύκλου του ύπνου και στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Ωφελούν στην καρδιαγγειακή υγεία

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι φρούτα πλούσια σε ανθοκυανίνες και σε φυτοστερόλη, όπως τα κεράσια, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και να αυξήσουν την HDL (καλή) χοληστερόλη. Τα κεράσια περιέχουν επίσης κάλιο και ελάχιστες ποσότητες νατρίου και τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο κάλιο και λιγότερο νάτριο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή σας πίεση, σύμφωνα με το CDC.

Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Τα κεράσια θεωρούνται τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχουν φυτικές ίνες – και οι δύο είναι παράγοντες που έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η κατανάλωση τους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με διαβήτη τύπου 2.

Πως τα επιλέγετε και πως τα συντηρείτε

Όπως σε όλα τα φρούτα και λαχανικά, δεν πρέπει να έχουν σημάδια και χτυπήματα. Στην αγορά θα βρείτε αρκετές ποικιλίες, από τα πετροκέρασα που είναι πιο ανοιχτόχρωμα και όχι τόσο γλυκά μέχρι τα κάναντα τζιάντ (Canada giant) σε σχήμα καρδιάς με κατακόκκινη σάρκα και αρωματική γεύση. Όταν αγοράσετε επιλέξτε να μην είναι πολύ σκούρα η σάρκα τους γιατί θα είναι ώριμα αλλά ούτε και πολύ ανοιχτή γιατί θα είναι ωμά και προσέξτε το κοτσάνι να μην είναι ξερό αλλά να έχει πράσινο χρώμα. Να θυμάστε ότι τα κεράσια με το κοτσάνι τους επάνω διατηρούνται περισσότερες ημέρες. Να φυλάτε στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνετε και να αφαιρέσετε το κοτσάνι και υπολογίστε ότι ο χρόνος συντήρησης τους είναι σχετικά μικρός, δεν ξεπερνάει τις πέντε ημέρες.

Πως τα τρώτε

Προσωπικά, προτιμώ να τρώω τα κεράσια ωμά. Φτιάχνονται όμως σε υπέροχες τάρτες, γλυκά του κουταλιού, κέικ, πανκέικς, μαρμελάδες, παγωτά. Επειδή όμως μου αρέσουν πολύ οι σαλάτες και έχω μία προτίμηση στα εύκολα, γρήγορα και απλά με λίγα υλικά πιάτα, στο περιοδικό «Γαστρονόμο» είδα μία πρωτότυπη σαλάτα που προτείνει ο σεφ Μανώλης Θλιβερός.

Πράσινη σαλάτα με κεράσια και ξύγαλο Σητείας

Υλικά
τρυφερά φύλλα από δύο πράσινα σαλατικά της αρεσκείας σας
150 γρ. κεράσια
3 κουτ. σούπας ξύγαλο Σητείας ξύγαλο Σητείας (ΠΟΠ κρεμώδες, όξινο τυρί από αιγοπρόβειο γάλα) ή κατίκι Δομοκού
2 κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση οξύμελι (άρτυμα με βάση το ξίδι και το μέλι)
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κριτσίνια, σπασμένα σε κομμάτια, ή κρουτόν

Ετοιμασία
Πλένετε και στεγνώνετε καλά τα σαλατικά. Τα κόβετε με το χέρι σε μέτρια κομμάτια και τα βάζετε σε ένα μπολ. Πλένετε καλά τα κεράσια και τα κόβετε στη μέση, για να αφαιρέσετε τα κουκούτσια. Προσθέτετε τα κεράσια στη σαλάτα, πασπαλίζετε με το αλάτι και το πιπέρι, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε. Τέλος, σκορπίζετε με το ξύγαλο, προσθέτετε τα κριτσίνια ή τα κρουτόν και σερβίρετε.