Τα Hilton γιορτάζουν τα 100 χρόνια ζωής

Χάλβορσεν είναι ένα δύσκολο όνομα για τον Νορβηγό Άουγκουστ που αποφάσισε να αφήσει την πατρίδα του για την Αμερική. Και το άλλαξε σε Χίλτον. Λίγα χρόνια αργότερα ο γιος του Κόνραντ Χίλτον έμελε να αλλάξει τον κόσμο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ξεκινώντας την καριέρα του το 1919 αγοράζοντας το ξενοδοχείο Mobley, στο Τέξας. Στη συνέχεια κατασκευάζει το Dallas Hilton που εγκαινιάστηκε το 1925. Το όραμα του ήταν να γεμίσει τον κόσμο με το φως και τη ζεστασιά της φιλοξενίας Φέτος, γιορτάζονται τα 100 χρόνια ζωής και το Hilton της Αθήνας διοργάνωσε ένα από τα πιο λαμπερά πάρτυ στην υπέροχη πισίνα του. Την ωραιότερη (και μεγαλύτερη) των Αθηνών, μία πραγματικά όαση τώρα το καλοκαίρι.

Κάποτε, σε μία συνέντευξη, με είχαν ρωτήσει ποιο κτίριο της Αθήνας μου αρέσει και απάντησα το Χίλτον. Για την επιβλητική αρχιτεκτονική των Εμμανουήλ Βουρέκα, Σπύρο Στάικο και Προκόπη Βασιλειάδη και το ανάγλυφο έργο του Γιάννη Μόραλη. Κλασικό, μοντέρνο, μεγαλόπρεπο, λιτό, διαχρονικό. Στα εγκαίνια του το 1963 στα οποία είχε παραστεί Κόνραντ Χίλτον, είχε δηλώσει: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου». Το Hilton Αθηνών σημάδεψε τον αστικό ιστό της σύγχρονης Αθήνας την περίοδο της ανοικοδόμησής της, συμμετείχε ενεργά στη ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας με τις δράσεις του, στράφηκε εξαρχής στην προβολή της ελληνικής σύγχρονης τέχνης και έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη περιοχή. Αυτό το πρωτοφανές σε μέγεθος και πολυτέλεια ξενοδοχείο, ήταν το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε στην Ελλάδα.

Με αφορμή την επέτειο, το Hilton Aθηνών παρουσιάζει στο Aethrion Lounge μια ενδιαφέρουσα έκθεση, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και μουσειολόγου Κατερίνας Κοσκινά, που υπενθυμίζει, μέσα από φωτογραφικά τεκμήρια και στιγμιότυπα, την ιστορία της γέννησης και της ζωής του ξενοδοχείου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Η έκθεση φωτογραφίας διαρκεί έως το τέλος του χρόνου και η είσοδος είναι ελεύθερη. Παράλληλα, το Hilton Αθηνών για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να περιηγηθεί μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις στα έργα σύγχρονης τέχνης του ξενοδοχείου. Εκτός από τον Γιάννη Μόραλη και την Ελένη Βερναρδάκη, που από το 1963 άφησαν την καλλιτεχνική τους σφραγίδα, οι Γιώργος Ζογγολόπουλος, Χρύσα, Γιώργος Λάππας, Αφροδίτη Λίττη, Παύλος και Θεόδωρος Στάμος είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους καλλιτέχνες, έργα των οποίων επιλέχθηκαν και τοποθετήθηκαν στο ξενοδοχείο από την Κατερίνα Κοσκινά το 2003, έπειτα από την πλήρη ανακαίνισή του. Η ξενάγηση πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού και διαρκεί 1 ώρα (€22 κατ’ άτομο, περιλαμβάνεται ποτό και σνακ στο Aethrion).
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, τηλεφωνήστε στο 210 7281000. www.hiltonathens.gr

Facts about
-Υπάρχουν 5.700 ξενοδοχεία σε 113 χώρες του κόσμου
-Έχει φιλοξενήσει 3 δισ. επισκέπτες.
-Πρώτα τα ξενοδοχεία Hilton εγκατέστησαν τηλεοράσεις στα δωμάτια και καθιέρωσαν την υπηρεσία room service.
-Το περίφημο κοκτέιλ piña colada ήταν έμπνευση του μπαρτέντερ του Hilton στο Πουέρτο Ρίκο (1954).
-Hilton ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που άνοιξε κοντά σε αεροδρόμιο (San Francisco Airport Hilton).