Spinning, άσκηση υψηλής εντάσεως

spinning 1. [dropcap]”Ε[/dropcap]ίσαστε έτοιμες;» λέει με δυνατή φωνή ο Γιώργος Μπενίσης έχοντας ανέβει και αυτός πάνω στο ποδήλατο. «Έτοιμες!» φωνάζουμε όλες με μία φωνή για να ξεπεράσουμε την έντονη σε ρυθμούς μουσική που έχει αρχίσει να παίζει δυνατά και κάνουμε την πρώτη ορθοπεταλιά. Πολύ σύντομα, τα ποδήλατα θα πάρουν φωτιά, θα νιώσουμε τα πόδια μας να καίγονται, τους ρυθμούς της καρδιάς μας να ανεβαίνουν και τον ιδρώτα να τρέχει. Γιατί το indoor cycling ή ποδηλασία σε εσωτερικό χώρο, δεν έχει καμία σχέση με το ποδήλατο που κάνουμε για ζέσταμα στο γυμναστήριο. Αντίθετα, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης διάρκειας 45-60 λεπτών, μ’ ένταση και με συνεχές προσαρμογές. Ανεβάσεις, κατεβάσεις, σπριντ εναλλάσσονται με αλλαγές στην αντίσταση κάνοντας τα πετάλια να στρέφονται άλλες φορές πιο αργά και άλλες πιο γρήγορα. Συγχρόνως, προσαρμόζουμε και τη στάση του σώματος μας. «Πάμε να ανεβούμε το βουνό» μας φωνάζει και σηκωνόμαστε όλες από τις σέλες. Τα πρώτα λαχανιάσματα ακούγονται καθώς δυσκολεύει να γυρίζουμε το πετάλι. Άλλωστε, είναι αυτός ο βαθμός έντασης, ρυθμού και θέσης που καθορίζει πόσο δυνατό ή ήπιο είναι το επίπεδο του προγράμματος.

Το spinning, μία ιδέα που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 80 και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα ομαδικά προγράμματα, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βελτιώσετε την αντοχή σας αυξάνοντας την αερόβια ικανότητα του οργανισμού, να κάψετε περίπου 500 θερμίδες σε μία ώρα ανάλογα με την ένταση και να αποκτήσετε μυϊκό τόνο ειδικά στην περιοχή των κάτω άκρων. Ωστόσο γυμνάζονται και άλλες μυϊκές ομάδες του σώματος όπως του κορμού και των χεριών όταν βρισκόσαστε σε όρθια θέση.

Τι άλλα οφέλη έχει;

Είναι άσκηση με χαμηλές επιπτώσεις

Σημαίνει ότι δεν ασκεί πίεση στα γόνατα και τις αρθρώσεις, όπως άλλες αερόβιες ασκήσεις ή το τρέξιμο, για αυτό και συνιστάται για άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα. Επίσης, οι τάξεις διαμορφώνονται ανάλογα με το επίπεδο των ασκούμενων ώστε να συμμετέχουν και άτομα που η φυσική τους κατάσταση να μην είναι (ακόμα) καλή.

Ανακουφίζει από το στρες

Είναι γνωστό ότι οποιοδήποτε μορφή άσκησης δρα ενάντια στο στρες. Ωστόσο, σε μια τάξη spinning οπού η προπόνηση είναι πολύ έντονη, υπάρχει μουσική και η παρακίνηση του instructor το μάθημα γίνεται και πολύ διασκεδαστικό.

Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών

Δεν είναι μόνο ότι γίνεται σε κλειστό χώρο οπού δεν υπάρχουν οι εξωτερικοί κίνδυνοι, αλλά δεν υπάρχει φόβος να χάσετε την ισορροπία και να πέσετε. Επίσης, οι ασκήσεις είναι καθοδηγημένες στην εκτέλεση τους. Ωστόσο, συνιστάται στο τελείωμα του προγράμματος να κάνετε τις απαραίτητες διατάσεις.

Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή

Σε αντίθεση με το τρέξιμο ή το κολύμπι, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό για να μην είναι δυσάρεστη η προπόνηση, το spinning γίνεται οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του χρόνου, πόσο περισσότερο όταν κάνει πολύ κρύο, έχει πολύ ζέστη, ή βρέχει.

Ίσως το μοναδικό μειονέκτημα του είναι ότι δεν είναι πραγματικό ποδήλατο για να το παίρνουμε μαζί

Συμβουλή: με το spinning καίτε θερμίδες, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χάνετε και βάρος, αν κάνετε μόνο αυτό. Στην απώλεια κιλών σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες

(Harry’ s Gym Προπονητήριο ΟΑΚΑ. Για περισσότερες πληροφορίες: +30 694 7667179, +30 694 4323562 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση harrysgymoaka@gmail.com.)