Σκάλες, το «exercise snack» που βελτιώνει τη φυσική σας κατάσταση

Στην διάρκεια της πανδημίας και του λοκντάουν, τότε που τα γυμναστήρια ήταν κλειστά, οι σκάλες ήταν από τις επιλογές που είχαμε για να κρατηθούμε σε φόρμα. Τώρα, ξανά άνοιξαν τα γυμναστήρια, αλλά αν δεν σας αρέσουν, μετά από ένα μήνα το εγκαταλείπετε ή αν οι πολλές ώρες στο γραφείο σας αναγκάζουν να ακυρώνετε το αγαπημένο σας μάθημα, η σκάλα (μαζί με το περπάτημα) είναι ο πιο ήπιος, απλός και εύκολος τρόπος να βάλετε την άσκηση στην καθημερινή σας ζωή για να κρατιέστε σε φόρμα.

Οι σκάλες θεωρούνται το «σνακ» ενός προγράμματος γυμναστικής. Είναι το μικρογεύμα. Δεν αντικαταστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, μπορεί όμως να προσφέρει αρκετά οφέλη. Ο όρος «exercise snack» αναφέρθηκε στην έρευνα του καθηγητή κινησιολογίας Μάρτιν Τζιμπάλα και της ομάδας του από το πανεπιστήμιο McMaster που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied Physiology, Nutrition and Metabolism. Πρόκειται για ασκήσεις που συνδέονται με τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, υποδηλώνοντας ότι σχεδόν ο καθένας μπορεί να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, ενσωματώνοντας τα «σνακ γυμναστικής» μέσα στη μέρα του.

Οι σκάλες έχουν και ένα άλλο πλεονέκτημα. Δεν σας δεσμεύουν σε χρόνο και ημέρα. Απλώς αποφασίζετε να τις χρησιμοποιείτε, όποτε είναι δυνατόν. Να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε τα σκαλοπάτια, είτε είναι στην πολυκατοικία που μένετε, στο κτήριο που εργάζεστε, στους δρόμους που περπατάτε. Στο κέντρο της πόλης που μένω συναντώ συχνά σκαλοπάτια. Και τα ανεβοκατεβαίνω, πόσο περισσότερο όταν οι ειδικοί λένε ότι έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το τζόκινγκ. Έχουν υπολογίσει ότι αν στη διάρκεια της μέρας κάποιος ανέβει και κατέβει 400 σκαλιά είναι σαν να έχει κάνει τζόκινγκ για 15 λεπτά. Και αν τα ανεβαίνετε τρέχοντας είναι σαν να αυξάνετε τα κιλά στο γυμναστήριο. Πολλοί αθλητές και προπονητές θεωρούν τις σκάλες από τις σπουδαίες προπονήσεις. Είτε τις ανεβαίνετε γρήγορα ή αργά, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να προτιμήσετε τις σκάλες από το ασανσέρ.

Λόγοι να παίρνετε τις σκάλες

-Έχετε αερόβια οφέλη
-Βελτιώνετε την καρδιοαναπνευστική αντοχή
-Δυναμώνετε τους πνεύμονες
-Αυξάνετε τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL («καλή» χοληστερόλη)
-Βελτιώνετε την κυκλοφορία του αίματος
-Ενδυναμώνετε τα πόδια
-Ενισχύετε τους γλουτιαίους, τους τετρακέφαλους και τους μηριαίους μύες
-Κάνετε διάταση τους καμπτήρες των ισχίων
-Βελτιώνετε τη γενική φυσική κατάσταση σας
-Καίτε θερμίδες

Υπάρχουν όμως και άλλα οφέλη εκτός από τα σωματικά. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurobiology of Aging υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του ύψους των σκαλοπατιών και της νεότητας του εγκεφάλου του. Μελετώντας τον εγκέφαλο 331 υγιών ενηλίκων ηλικίας 19 έως 79 ετών και με βάση τη βαθμίδα εκπαίδευσης τους και πόσο συχνά ασχολούνται με διαφορετικά είδη σωματικής άσκησης, διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερες σκάλες ανέβηκαν, τόσο νεότερος ήταν ο εγκέφαλος τους.
Άλλος ένα λόγος!