Σχοινάκι. Η άσκηση που μπορείτε να κάψετε έως και 160 θερμίδες σε 10 λεπτά.

[dropcap]Θ[/dropcap]έλετε να αυξήσετε την καρδιοαναπνευστική σας ικανότητα, να χάσετε λίπος, να κάψετε θερμίδες, να δείτε το βελάκι της ζυγαριάς να πηγαίνει προς τα αριστερά και όλα αυτά να γίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα; Χωρίς όμως να αφιερώσετε πολύ χρόνο; Και να το διασκεδάζετε; Πάρτε ένα σχοινάκι και αρχίστε να πηδάτε! Έχει υπολογιστεί ότι 10 λεπτά σχοινάκι έχουν τα ίδια οφέλη με 30 λεπτά τρέξιμο και έρευνες το κατατάσσουν στην πρώτη θέση στο είδος γυμναστικής όσο αφορά την απώλεια λίπους. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τελευταία όλο και περισσότεροι γυμναστές το εντάσσουν στα προγράμματα τους, σαν ζέσταμα, σαν πλήρες πρόγραμμα ή ανάμεσα σε σετ ασκήσεων και γίνεται το αγαπημένο αξεσουάρ των γυναικών που θέλουν να διατηρούνται fit and firm! Εκτός από αερόβια άσκηση, το σχοινάκι προσφέρει και άλλα οφέλη. Τονώνει όλο το σώμα, βοηθάει στην μυϊκή ενδυνάμωση των ποδιών, των γλουτών και των χεριών, βελτιώνει την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεων. Επιπλέον, μπορείτε να γυμναστείτε σε οποιοδήποτε χώρο και μικρό όπως είναι σε μέγεθος μπορείτε να το παίρνετε μαζί σας στις εκδρομές και στα ταξίδια.

Αν έχετε να κάνετε καιρό σχοινάκι, ξεκινήστε στην αρχή με λίγες επαναλήψεις, με τα δύο πόδια ταυτόχρονα, χωρίς να πηδάτε ψηλά. Σημαντικό είναι να έχετε τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα για να αποφύγετε τους μεγάλους κραδασμούς και να προσγειώνεστε με τις μύτες των ποδιών. Κρατήστε τους αγκώνες δίπλα στα πλευρά σας λυγισμένους σε ορθή γωνία και η κίνηση να γίνεται με τους καρπούς. Κοιτάτε πάντα μπροστά και όχι κάτω και θυμηθείτε να έχετε ενεργοποιημένους και τους κοιλιακούς σας μυς για να διατηρήσετε τη σωστή στάση.

Με τον καιρό, καθώς θα δυναμώνετε με την εξάσκηση και θα αισθάνεστε πιο άνετα, θα αυξάνετε σταδιακά το χρόνο, ακόμα και την ταχύτητα σας και θα μπορείτε να πηδάτε κάνοντας διάφορες παραλλαγές όπως με τα γόνατα ψηλά, εναλλαγές με το ένα πόδι, κουτσό, σλάλομ, τα πόδια κολλημένα, να σταυρώνετε τα χέρια.

Στην αγορά θα βρείτε διάφορους τύπους. Από τα πιο απλά με ξύλινες λαβές μέχρι δερμάτινα ή με βαρίδια για μεγαλύτερη δυσκολία. Ποιο θα διαλέξετε εξαρτάται από το επίπεδο σας.

Tip: Ποιο είναι τα κατάλληλο μέγεθος για το ύψος σας;

Αυτό, που όταν στέκεστε πατώντας στο κέντρο και σηκώνετε τις άκρες, θα πρέπει οι λαβές να φτάνουν στις μασχάλες σας. Συνήθως το μήκος κυμαίνεται ανάμεσα 270εκ-330εκ. Αν είναι μακρύ, εύκολα κάντε ένα κόμπο για να το προσαρμόσετε.