Ρόδι, το δώρο της φύσης για καλή υγεία και καλή τύχη

«Σαν το λιθάρι γεροί και σαν το ρόδι γεμάτοι» λέει η παροιμία για το ρόδι.

Ίσως κανένα άλλο φρούτο δεν έχει συνδεθεί με τη ζωή, τον πλούτο, τη γονιμότητα, την μακροζωία και την καλοτυχία, όσο το ρόδι. Για αυτό, ακόμα συνηθίζεται να σπάμε ένα ρόδι σε γάμους, γιορτές και την Πρωτοχρονιά. Για να (μας) πάει καλά. Είναι το φρούτο που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να μην τον ξεχάσει με την επάνοδό της στον επάνω κόσμο. Στην αρχαία Αίγυπτο το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς. Στο Βουδισμό θεωρείται ένα από τα τρία ευλογημένα φρούτα μαζί με το ροδάκινο και το κεδρόμηλο και τα σπόρια του, συμβολίζουν το Βασίλειο των Ουρανών, για αυτό και είναι κύριο συστατικό για τα κόλλυβα.
Τυχαίο; Όχι βέβαια. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το ρόδο τόσο ξεχωριστό, που αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας -ακόμα και αν σας παιδεύει στο καθάρισμα- αλλά και στην ομορφιά σας;

Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

Το ρόδι είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε αντιοξειδωτικά χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (φλαβανοειδή, ανθοκυανίνες, τανίνη) γνωστές για την ικανότητά τους να καταπολεμούν την καταστροφή κυττάρων και να προστατεύουν το οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών που σχηματίζονται καθημερινά.

Προστατεύει την καρδιά

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ρόδι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθάει στην μείωση της LDL χοληστερόλης (της κακής χοληστερόλης) και της αρτηριακής πίεσης και αποτρέπει την αθηροσκλήρωση,  την προοδευτική στένωση των στεφανιαίων αρτηριών που προκαλεί η συγκέντρωση λιπαρών ουσιών.

Είναι καλή πηγή βιταμίνης C

Πόσο περισσότερο τώρα, χρειαζόμαστε τη  βιταμίνη C για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος.  Ο οργανισμός μας ωστόσο δεν μπορεί να τη συνθέσει γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να την προσλάβει από τις τροφές. Ένα ρόδι μπορεί να καλύψει μέχρι και 48% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης  βιταμίνης C  που χρειάζονται οι ενήλικες καθημερινά στη διατροφή τους.

Πολύτιμο καλλυντικό

Λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών, που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, το εκχύλισμα του ροδιού και το έλαιο χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πολλών καλλυντικών. Προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από το οξειδωτικό στρες και βοηθάει στην αναγέννηση τους, προστατεύει το κολλαγόνο και χάρη των μαλακτικών, θρεπτικών, αναζωογονητικών, καταπραϋντικών και επουλωτικών ιδιοτήτων του, χαρίζει ελαστικότητα στο δέρμα

 Tip 1: Τα ρόδια διατηρούνται για αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από θερμότητα και υγρασία.

Tip 2: Το ρόδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές. Προσωπικά, το προσθέτω στις πράσινες και στις λάχανο-καρότο σαλάτες που χαρίζει  αυτή τη γλυκόξινη γεύση.