Ρέβα, λιγότερη συνηθισμένη αλλά εξαιρετικά νόστιμη

Τα κηπευτικά είναι μία μεγάλη οικογένεια που περιλαμβάνει εκτός από τα γνωστά κηπευτικά όπως καρότα, πατάτες, παντζάρια και μερικά λιγότερο συνηθισμένα. Ένα από αυτά είναι η ρέβα που αξίζει μεγαλύτερης εκτίμησης από αυτή που συνήθως της δίνουμε. Όσο και να την έβλεπα στην λαϊκή και στον μανάβη, με τραβούσε το ασυνήθιστο δίχρωμο χρώμα της σάρκας της, δίσταζα να την αγοράσω μέχρι που την δοκίμασα σε σαλάτα μαζί με καρότο και παντζάρια, προσθέτοντας αυτό το κάτι στη γεύση. Και αυτή η ασυνήθιστη, ιδιαίτερη κάπως γλυκόπικρη γεύση, μου άρεσε.

Η ρέβα, που ανήκει στα γογγύλια μαζί με το γουλί αλλά συγγενεύουν τόσο στενά που τα ονόματα τους χρησιμοποιούνται το ένα αντί του άλλου, είναι λίγο αδικημένη από τα άλλα λαχανικά, ίσως επειδή δεν ξέρουμε πώς να την μαγειρέψουμε. Αν όμως μάθουμε πόσο ωφέλιμη είναι για τον οργανισμό μας, λόγω της διατροφικής της αξίας, θα της δώσουμε μεγαλύτερη σημασία την επομένη φορά που θα πάμε να ψωνίσουμε.

Ποια είναι η διατροφική της αξία
Η ρέβα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε πολύτιμα συστατικά όπως βιταμίνη Α, C, Κ και του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και πολλών ιχνοστοιχείων που την κάνουν σημαντική καθώς συμβάλλει στην κυκλοφορία του αίματος, στην τόνωση τους καρδιαγγειακού συστήματος, στην υγεία των πνευμόνων, ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα. Και επειδή είναι χαμηλή σε θερμίδες συνιστάται στην απώλεια βάρους.

Πώς να την διαλέξετε
Αν και ευδοκιμεί καλύτερα στο κρύο, η καλύτερη εποχή της είναι η άνοιξη. Όπως όλοι οι βολβοί, πρέπει να είναι βαριά, τραγανή και σκληρή. Να μην έχει μαλακά στίγματα, τρύπες ή χαραγματιές.

Πώς να την συντηρήσετε
Αν δεν την φτιάξετε την ίδια μέρα, μπορείτε να την τυλίξετε σε χαρτί κουζίνας και νε την συντηρήσετε στο ψυγείο για λίγες ημέρες.

Πως θα την μαγειρέψετε
Η ρέβα είναι από τις τροφές που δεν μπορείτε να την φτιάξετε με πολλές παραλλαγές. Αφού κόψετε την ρίζα και την ξεφλουδίσετε, μπορείτε να την κόψετε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια και ωμή την προσθέσετε σε σαλάτες, να την κόψετε σε κύβους και να την βράσετε μαζί με καρότα, πατάτες, πράσα και σέλινο φτιάχνοντας μία νόστιμη σούπα ή μαζί με πατάτα να την κάνετε πουρέ βούτυρο και λίγη κρέμα γάλακτος ή να την κόψετε σε λεπτές φέτες και μαζί με άλλα λαχανικά να την ψήσετε στο φούρνο.