Ψηλά τακούνια, μεγάλα προβλήματα;

[dropcap]Δ[/dropcap]εν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει παπούτσια με ψηλά τακούνια στην ντουλάπα της. Έστω και να μη τα φοράει καθημερινά, οι γόβες δεν δίνουν μόνο ύψος, αλλά τονώνουν την αυτοπεποίθηση, προσδίδουν θηλυκότητα και κάνουν σέξι μία απλή εμφάνιση. Δημιουργούν όμως και προβλήματα.

Σύμφωνα με μελέτες, οι κάλοι, τα κότσια και τα παραμορφωμένα δάκτυλα ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό στα ακατάλληλα παπούτσια. Και σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς, ακατάλληλα παπούτσια θεωρούνται όσα έχουν ψηλό τακούνι και είναι στενά και μυτερά μπροστά. Αυτά που έχουν επανέλθει φέτος στη μόδα. Σύμφωνα, πάλι με τους ορθοπεδικούς, το τακούνι πρέπει να μην ξεπερνάει τα 5 εκ και κατά προτίμηση να είναι χοντρό για να προσφέρει σταθερότητα στο πόδι και για να μη πέφτει μεγάλη πίεση στα μετατάρσια. Και όπως λένε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα ψηλά τακούνια, το ίδιο λένε και για τα τελείως ίσια, όπως τις μπαλαρίνες.

Πριν αποκαρδιωθείτε τελείως, σκεφτείτε λίγο πόσο καταπονούνται κάθε μέρα τα πόδια σας από την παρατεταμένη ορθοστασία, από την ακινησία όταν καθόσαστε με τις ώρες στο γραφείο, καθώς και με την άσκηση ειδικά με το τρέξιμο και την αεροβική λόγω των κραδασμών. Και πόσο ανακουφιστικό σας είναι, όταν στο τέλος της ημέρας γυρνάτε σπίτι, βγάζετε τα παπούτσια και ξεκουράζετε τα πόδια σας ανεβάζοντας λίγο ψηλά ή κάνοντας μασάζ στο πέλμα και στα δάκτυλα.

Όμως, δεν είναι μόνο τα ακατάλληλα παπούτσια που ευθύνονται για τα διάφορα προβλήματα. Η κακή στάση του σώματος ανάλογα που ρίχνουμε το βάρος και το λάθος περπάτημα, δηλαδή η λάθος κίνηση του αστραγάλου, επηρεάζουν και μπορούν να δημιουργήσουν ενοχλήσεις στο γόνατο και στο ισχιακό νεύρο, οσφυαλγία ακόμα και πόνους στον αυχένα.

Και αυτή η γόβα που έχετε βάλει στο μάτι να αγοράσετε τώρα τις γιορτές; Θα πρέπει να είσαστε προσεκτική στην επιλογή σας. Αν είναι άνετη και δεν πιέζει τα δάκτυλα, το κουντεπιέ και τη φτέρνα, στηρίζει το πόδι και  δεν είναι σκληρή, μπορείτε να κάνετε εξαίρεση.

Και αν το δίλημμα είναι ανάμεσα σε πλατφόρμα, με στρογγυλεμένη μύτη ή στιλέτο, αφήστε στην άκρη το τελευταίο.