Πρωτεΐνη ορού γάλακτος, γιατί θεωρείται μία από τις καλύτερες τροφές?

whein2[dropcap]Μ[/dropcap]έχρι τώρα η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey) ήταν γνωστή στους αθλητές που την έπαιρναν ως πρωτεϊνικό ρόφημα για να αυξήσουν τον μυϊκό όγκο ή για να αποκτήσουν γράμμωση. Τώρα όμως, καινούριες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα οφέλη της δεν περιορίζονται μόνο στον αθλητικό χώρο, αλλά έχει ακόμα πολλές άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Βελτιώνει το μεταβολισμό, προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης προστασία, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αναστέλλει την ανάπτυξη καρκίνου, βοηθάει στην αναστολή των ασθενειών γήρανσης. Αυτό οφείλεται στη σύνθεση της σε BCAA. Πρόκειται για τρία αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (λευκίνη, βαλίνη και ισολευκίνη) που αποτελούν και τα κυριότερα συστατικά των πρωτεϊνών των μυών μας, τα οποία ωστόσο δεν μπορεί να παράγει ο οργανισμός και πρέπει να τα λάβει από την τροφή

Αν λάβουμε σοβαρά υπ΄οψιν τις μελέτες για το πόσο βλαβερό είναι αγελαδινό γάλα στην ανθρώπινη υγεία, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω η πρωτεΐνη ορού γάλακτος να λάβει θέση στη διατροφή μας.

Ένας ισχυρός σύμμαχος

Σύμφωνα με πειράματα που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Νεμπράσκα στις ΗΠΑ σε ποντίκια, έδειξαν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος παράτεινε το χρόνο ζωής τους κατά 60%. Σε μία άλλη μελέτη σε διαφορετικές ομάδες ποντικιών που χορηγήθηκαν ισχυρά καρκινογόνα, αυτές που τρέφονταν με πρωτεΐνη whey εμφάνισαν λιγότερους όγκους και μειωμένες μάζες όγκων ενώ συνέβαλλε να μειώσει και τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Άλλη εργαστηριακή έρευνα, αυτή τη φορά σε ανθρώπους, έδειξε ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού. Όμως η δράση της πρωτεΐνης whey δεν σταματάει εδώ. Αναζητώντας ουσίες που μπορούν να μειώσουν το σωματικό λίπος, να έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και συγχρόνως να προσφέρουν μία ισορροπημένη διατροφή, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος συντελεί στη ρύθμιση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης, βοηθώντας στην καλύτερη εξισορρόπηση υδατανθράκων και λιπαρών και μειώνει το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον, παρέχει 18 από 20 αμινοξέα τα οποία αποτελούν την κύρια δομή των πρωτεϊνών, απαραίτητα για την ανθρώπινη εξέλιξη, την ανάπτυξη και τη διατροφή. Η ανεπάρκεια τους προκαλεί αρκετά προβλήματα και μπορεί να προκληθεί, εκτός από τη χαμηλή σε πρωτεΐνες διατροφή, από άγχος, τραύματα, λοίμωξη, ηλικία, φάρμακα και χημικές ανισορροπίες στο σώμα.

Όλα εξαρτώνται

Με τόσα οφέλη, εύκολα μπορεί κάποιος να θεωρήσει την πρωτεΐνη ορού γάλακτος ως πανάκεια. Αν και δεν προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό και τα περισσότερα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα, όπως κάθε συμπλήρωμα διατροφής δεν πρέπει να λαμβάνεται αλόγιστα και να γίνεται υπερκατανάλωση. Διαβάζετε τη δοσολογία και να θυμάστε ότι αν την πάρετε για λόγους αδυνατίσματος, ειδικά αυτή την εποχή, η απώλεια κιλών πετυχαίνεται με μία ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει και άσκηση.

(πηγή: internet, holistic life)