Πότε και πως καταφέρνουμε τη μέγιστη απώλεια λίπους με την άσκηση;

 

Health-FitnessPlans-Article-Wk4-Outdoors02

[dropcap]Η[/dropcap] απάντηση είναι οποιαδήποτε ώρα και να κάνουμε αερόβια άσκηση είναι καλό! Το πιο σημαντικό είναι απλά να κάνουμε. Η συνεχόμενη καρδιοαγγειακή άσκηση όταν γίνεται το λιγότερο για 30 λεπτά θα μας βοηθήσει να κάψουμε λίπος στα σίγουρα, ανεξάρτητα από την ώρα που την κάνουμε. Όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι το πρωί, πριν από το πρώτο γεύμα της ημέρας, μεγιστοποιείται το όφελος από κάθε λεπτό αερόβιας άσκησης.

Οι λόγοι που συντελούν είναι ότι πρώτον, το πρωί πριν φάμε, τα επίπεδα γλυκογόνου (αποθηκευμένοι υδατάνθρακες) στους μυς και στο συκώτι είναι πάρα πολύ χαμηλά. Αυτή η κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού είναι η καταλληλότερη για παραγωγή ενέργειας από το κάψιμο του λίπους, αντί από το κάψιμο των υδατανθράκων. Πώς γίνεται αυτό; Είναι απλό. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια και προτιμότερη πηγή ενέργειας για το σώμα. Όταν αυτή η πηγή ενέργειας είναι σε μειωμένα επίπεδα στον οργανισμό, το σώμα αναγκάζεται να παράγει ενέργεια από μια δευτερεύουσα πηγή αποθηκευμένης ενέργειας. Αυτή δεν είναι άλλη από το λίπος. Εάν κάνουμε αερόβια άσκηση τρεις με τέσσερις ώρες μετά από ένα γεύμα, θα κάψουμε μεν σωματικό λίπος, αλλά θα είναι λιγότερο, γιατί το σώμα θα πρέπει πρώτα να κάψει τους υδατάνθρακες από το γεύμα. Πάντα καίμε συνδυασμό λίπους και υδατανθράκων όταν κάνουμε αερόβια άσκηση, αναλόγως όμως την ώρα που την κάνουμε, μπορούμε να κάψουμε περισσότερο λίπος.

Εάν για κάποιο λόγο δεν είναι εφικτή η αερόβια άσκηση νωρίς το πρωί, τότε η αμέσως καλύτερη στιγμή της ημέρας είναι αμέσως μετά από την προπόνηση με βάρη. Ο λόγος είναι ότι η προπόνηση με βάρη είναι από τη φύση της αναερόβια άσκηση, η οποία μειώνει τα επίπεδα γλυκογόνου στους μυς. Γι’ αυτό το λόγο, η αερόβια άσκηση μετά από προπόνηση με βάρη έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την αερόβια το πρωί με άδειο στομάχι.

Δεύτερον, η αερόβια άσκηση το πρωί με άδειο στομάχι προκαλεί αυτό που λέμε “afterburn effect”. Όταν κάνουμε αερόβια άσκηση το πρωί όχι μόνο καίμε λίπος κατά της διάρκεια της άσκησης αλλά συνεχίζουμε να καίμε λίπος με ταχείς ρυθμούς και αφού έχουμε τελειώσει. Αυτό συμβαίνει γιατί μία αερόβια προπόνηση υψηλής έντασης ( HIIT ) αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού μας για μερικές ώρες μετά την προπόνηση. Εάν κάνουμε αερόβια άσκηση το βράδυ σίγουρα θα κάψουμε λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Όμως δεν θα έχουμε το πλεονέκτημα του “afterburn effect”, γιατί ο ρυθμός του μεταβολισμού μειώνεται τρομερά αμέσως μόλις πάμε για ύπνο.

Η μεγιστοποίηση της καύσης του λίπους, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι ο μόνος λόγος για να κάνουμε αερόβια το πρωί με άδειο στομάχι. Οι αερόβιες προπονήσεις το πρωί είναι αρκετά αναζωογονητικές και χαρίζουν ενέργεια και ευεξία αρκετή για όλη την ημέρα. Ένα στοιχείο ευφορίας που έχει να κάνει με τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται από τον οργανισμό. Κάθε μέρα μπορεί να είναι αρχή.

Όταν αυτή η πρωινή προπόνηση θα σας έχει γίνει συνήθεια, θα δείτε τις αλλαγές στο σώμα και τα οφέλη της στη διάθεση σας.

(Ο Παναγιώτης Τσάπρας, έχει περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρία ως Personal Trainer και ως φυσιοθεραπευτής Αποκατάστασης Μετατραυματικής Περιόδου και Ορθοσωμικών Προβλημάτων. Για δέκα χρόνια ήταν προπονητής αντισφαίρισης στον Όμιλο Αντισφαίρισης Λιβαδειάς (σε τμήματα ενηλίκων και ανηλίκων όλων των αγωνιστικών κατηγοριών) και επτά χρόνια προϋπηρεσίας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας της Βουδαπέστης, του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της σχολής GRAFTS, από τα μαθητικά του χρόνια ήταν αθλητής πολεμικών τεχνών σε αγώνες Tank Su Do, Sotokan, ελληνορωμαϊκής πάλης (1985-1991) ενώ συμμετείχε ως αθλητής ενόργανης γυμναστικής στην ομάδα Honvet της Ουγγαρίας.)