Πως το ποδήλατο μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σου

«Μάθε να κάνεις ποδήλατο και δεν θα το μετανιώσεις ποτέ στη ζωή σου», είχε πει ο Αμερικανός συγγραφέας Μάρκ Τουέιν. Έμαθα να κάνω ποδήλατο μικρή. Τα καλοκαίρια που παραθερίζαμε στο Τολό, παίρναμε τα ποδήλατα και πηγαίναμε σε όλα τα γειτονικά χωριά, φτάναμε μέχρι και το Ναύπλιο οπού σταματούσαμε για να φάμε παγωτό σικάγο. Όσο έμενα στο Παλαιό Φάληρο έκανα αρκετά συχνά, από τότε πέρασαν κάποια χρόνια. Εκτός από κάποιες φορές που έκανα στον Πόρο, έχει περάσει αρκετός καιρός που έχω να κάνω. Μέχρι πρόσφατα, με κάτι φίλους που μένουν στα νότια προάστια κάναμε μία ωραία, μεγάλη ποδηλατάδα. Οπού σταματήσαμε και για παγωτό!

Ζήσε τη ζωή σαν να κάνεις ποδήλατο

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει ότι «Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο. Εάν θέλεις να έχεις ισορροπία πρέπει να κινείσαι διαρκώς». Για να μάθεις ποδήλατο πρέπει να μάθεις να ισορροπείς σε δύο ρόδες. Αυτό είναι το πρακτικό μέρος. Για να μάθουμε να ζούμε τη ζωή (μας) καλά, χρειάζεται να έχουμε εσωτερική, ψυχική ισορροπία. Όλα στο σύμπαν διέπονται από μία ισορροπία. Για να κρατήσουμε όμως την ισορροπία απαιτείται συνεχή προσπάθεια και εξάσκηση. Απαιτείται κίνηση. Κίνηση, υπάρχει συνεχώς μέσα στο σώμα μας, έστω και αν δεν την βλέπουμε. Το αίμα κυκλοφορεί και η καρδιά μας χτυπάει, αλλιώς θα πεθαίναμε. Η ζωή είναι συνεχώς σε κίνηση, πως να μην είναι άλλωστε όταν όλος ο κόσμος και ολόκληρο το σύμπαν, ορατό και μη ορατό, στο οποίο ζούμε διαρκώς μεταβάλλεται.

Μία από τις βασικές αρχές του NLP (Νευρο-Γλωσσικού-Προγραμματισμού) είναι ότι οι άνθρωποι διαθέτουν όλα τα εφόδια που έχουν για να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είτε το αναγνωρίζουν, είτε όχι. Δεν υπάρχουν άτομα τα οποία δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα εφόδια και μέσα, αλλά καταστάσεις που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Τα εφόδια είναι οι δεξιότητες μας, οι κλίσεις μας, οι ικανότητες μας, οι γνώσεις μας. Ο Τσαρλς Σουλτς, ο «πατέρας» του Σνούπι και της παρέας του είχε πει ότι «Η ζωή είναι σαν ένα ποδήλατο με δέκα ταχύτητες: Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε “ταχύτητες” (δυνατότητες) που δεν χρησιμοποιούμε».

Ποδηλασία, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσεις τα προβλήματα υγείας

Η ποδηλασία –εκτός από τα ψυχικά οφέλη- θεωρείται και μία από τις καλύτερες αεροβικές ασκήσεις για το σώμα. Κάπως έτσι το ξεκίνησε ο μεγάλος μου αδελφός στη διάρκεια του λοκντάουν. Ανέβαινε στο ποδήλατο και έπαιρνε τους δρόμους. Για να ξεσκάσει αλλά και για να γυμναστεί. Σύντομα η άθληση έγινε άθλημα, ώστε σήμερα να κάνει προπόνηση αρκετών χιλιομέτρων, γυρίζοντας όλη την Αττική. Το ποδήλατο μπορούν να το απολαύσουν άτομα όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά έως ενήλικες και άτομα προχωρημένης ηλικίας. Ενδυναμώνει τους μυς, αυξάνει την καρδιαγγειακή ικανότητα, ενδυναμώνει τα οστά, βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων, συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους και στο έλεγχο τους βάρους, μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη.

 

Κάνοντας βόλτες με ένα ποδήλατο

Εκτός από τα ψυχικά και σωματικά οφέλη, να πας βόλτα με ποδήλατο είναι διασκεδαστικό και απολαυστικό. Είναι και πρακτικό, πας πιο μακριά από το να περπάταγες και μπορείς να πας (σχεδόν) παντού. Μερικές φορές, κάνοντας ποδήλατο, είναι και πιο γρήγορα να πας κάπου. Ανακαλύπτεις καινούριους δρόμους και καινούρια μέρη στην πόλη ή και στην εξοχή. Μπορείς να το πάρεις μαζί σου στις διακοπές και στα ταξίδια σου. Δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και μπορεί να αποτελέσει την απλούστερη λύση στα πιο περίπλοκα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων. Για να κινηθεί χρειάζεται μόνο τους μυς σου. Και ως οικονομικό μέσο, εξοικονομείς χρήματα (στο μόνο που θα επενδύσεις είναι στην ίδια την αγορά ενός ποδηλάτου και στο κράνος για να είσαι ασφαλής).
Καλές ποδηλατάδες!