Πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας χρησιμοποιώντας μόνο δύο προϊόντα

how-to-clean-tea-towels-with-clean-towels-and-white-towels-and-orchid-flower-with-candles-and-archive-miscellaneous-clean-towels-600x375

[dropcap]Δ[/dropcap]εν χρειάζεται να είσαστε οικολόγος για να αλλάξετε τον τρόπο που κάνετε τις οικιακές δουλειές και να επιλέξετε πιο φυσικούς και παραδοσιακούς. Οι γιαγιάδες μας που δεν είχαν πολλές επιλογές, ήξεραν πώς να κρατούν το σπίτι τους καθαρό. Η γνώση πόσο διαβρωτικά είναι τα χημικά προϊόντα, οι καταστροφές που συμβαίνουν στο περιβάλλον αλλά και η συνειδητοποίηση ότι θέλουμε να ζούμε σ’ ένα πιο φιλικό περιβάλλον. Πέρα από τα βιολογικά προϊόντα που μπορείτε να βρείτε, υπάρχουν δύο προϊόντα που οι περισσότεροι έχουμε στα σπίτια μας και τα οποία χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, ωστόσο κάνουν εξαιρετική δουλειά ως καθαριστικά και σας βοηθούν να εξοικονομήσετε και χρήματα. Το λευκό ξίδι και η μαγειρική σόδα.

Για τον λεκέ στο χαλί:

Λευκό ξύδι + νερό

Ψεκάστε τη λερωμένη περιοχή με ένα μίγμα από ίσα μέρη νερού και ξύδι. Ταμπονάρετε με μια πετσέτα. Επαναλάβετε μέχρι ο λεκές να φύγει.

Για τα άλατα στην καφετιέρα:

Λευκό ξίδι + νερό

Πρώτα πλένετε καλά την καράφα. Ύστερα, βάζετε στο δοχείο με το νερό δύο μέρη νερό και ένα μέρος λευκό ξίδι. Πατάτε το κουμπί ώστε να δουλέψει κανονικά η καφετιέρα. Μόλις ο κύκλος ολοκληρωθεί κλείνετε το διακόπτη και αφήνετε το μείγμα να “καθίσει” μέσα στην καράφα για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, καθάρισε καλά όποια υπόλοιπα μπορεί να έχουν μείνει στην καφετιέρα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για 2-3 φορές ακόμη, χωρίς να βάλετε ξίδι.

Για φλιτζάνια και κούπες:

Μαγειρική σόδα + νερό

Τα γεμίζετε μ’ ένα μέρος μαγειρική σόδα σε δύο μέρη νερού. Αφήνετε όλη τη νύχτα. Το πρωί, σκουπίζετε τους λεκέδες με ένα σφουγγάρι.

Για μαλακτικό ρούχων:

3 φλιτζάνια λευκό ξίδι + ½ φλιτζάνι νερό + ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα + 8 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο (προαιρετικά).

Ανακατεύετε το νερό με το ξύδι και το ζεσταίνετε σε συσκευή μικροκυμάτων για ένα λεπτό. Διαλύετε τη σόδα στο μίγμα. Αν θέλετε να έχει άρωμα, προσθέτετε αιθέριο έλαιο. Το χρησιμοποιείτε στην πλύση όπως θα κάνατε κανονικά.

Για να καθαρίσετε τα τζάμια:

Λευκό ξίδι + νερό

Ανακατεύετε 4 κουταλιές λευκό ξίδι σε 1 λίτρο νερό. Ψεκάζετε πάνω στα τζάμια και σκουπίζετε με ένα πανί μικροϊνών.

Για να καθαρίσετε το φούνρνο:

Λευκό ξύδι + μαγειρική σόδα

Πρώτα, μ’ ένα νωπό σφουγγάρι περνάτε το εσωτερικό μέρος του φούρνου. Πασπαλίζετε τη μαγειρική σόδα με ένα κουτάλι στις επιφάνειες του φούρνου. Γεμίζετε ένα πλαστικό μπουκάλι σπρέι με λευκό ξύδι και ψεκάζετε σε όλο το εσωτερικό του φούρνου. Όταν το ξύδι πέσει πάνω στη σόδα, θα αρχίσει να αφρίζει –αφήστε το να αντιδράσει για 10 λεπτά.

Ξύνετε τους λεκέδες ελαφρά με την ειδική σπάτουλα καθαρίσματος και τέλος, ξεπλένετε με ζεστό νερό μ’ ένα σφουγγάρι ή βετέξ.

Για τις κατσαρόλες και τα τηγάνια:

Μαγειρική σόδα + νερό

Για να αφαιρέσετε καμένα υπολείμματα, πασπαλίζετε μαγειρική σόδα πάνω στην επιφάνεια, προσθέστε ζεστό νερό και το αφήνετε για όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, τρίβετε με ένα σφουγγάρι την επιφάνεια και ξεπλένετε.

Για τις κουρτίνες τους ντους, τις μπανιέρες και τους νεροχύτες:

Λευκό ξύδι + νερό

Για να αποφύγετε τη δημιουργία μούχλας, απλά, ψεκάζετε με λευκό ξύδι και σκουπίζετε.

Αποσμητικό για τα αθλητικά παπούτσια:

Μαγειρική σόδα

Ρίχνετε λίγη μαγειρική σόδα στο εσωτερικό μέρος, την αφήνετε όλο το βράδυ και την επομένη μέρα, πριν τα φορέσετε, την αφαιρείτε.

Για τις πετσέτες που μυρίζουν άσχημα:

Λευκό ξύδι + νερό, μαγειρική σόδα + νερό

Η δυσοσμία στις πετσέτες συχνά προκαλείται από μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού, η οποία μπορεί να μείνει πάνω στις πετσέτες έστω και αν έχουν ξεπλυθεί και να συγκρατήσει τις οσμές. Για να τις φρεσκάρετε, τις πλένετε πρώτα με ζεστό νερό που έχετε προσθέσει ένα φλιτζάνι ξύδι και στη συνέχεια, πάλι σε ζεστό νερό που έχετε προσθέσει –αυτή τη φορά- ½ φλιτζάνι σόδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, να μην χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό.

Συμβουλή: τι δεν πρέπει να καθαρίζονται με σόδα ή / και λευκό ξύδι:

– Οτιδήποτε είναι λαμπερό. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αφαιρεθεί η λάμψη.

– Σε πάγκους από γρανίτη ή μάρμαρο. Δεν θα βλάψει την πέτρα, αλλά θα αφαιρέσει σιγά σιγά τη λάμψη.

– Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα ως σκραμπ σε επιφάνειες που γρατζούνιουνται ή κάνουν εύκολα σημάδια.

Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, κάντε πρώτα μία μικρή δοκιμή σε ένα μικρό και δυσδιάκριτο τμήμα του αντικειμένου που πρόκειται να καθαριστεί και αν δεν παρατηρήσετε κάτι, συνεχίζετε.

(πηγή: internet, today solutions)