Πως η χειροπρακτική μπορεί να αντιμετωπίσει τους πόνους στην μέση

back3 [dropcap]Έ[/dropcap]χετε αναρωτηθεί ότι οι πονοκέφαλοι που μπορούν να σας βασανίζουν ή το αυχενικό σύνδρομο που έχετε μπορεί να οφείλεται σε πόνους της μέσης; Το ίδιο και οι ισχιαλγίες, οι οσφυαλγίες και οι νευραλγίες, η αρθρίτιδα και οι πόνοι στα γόνατα είναι μερικά προβλήματα που μπορούν να εκδηλωθούν από προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Η κακή στάση του σώματος όταν η πλάτη καμπουριάζει, έχει σκολίωση ή λόρδωση επηρεάζουν τα φυσιολογικά τόξα της σπονδυλικής μας στήλης. Αρχίζει να χάνει την καλή λειτουργικότητας, οι δίσκοι παραμορφώνονται με συνέπεια να δημιουργούνται κήλες και δισκοπάθεια και να καταπονούνται όχι μόνο οι σπόνδυλοι, αλλά και οι μύες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, όπως:

Προβλήματα νευρών. Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος οπού μέσα από μία οπή εξέρχεται το νωτιαίο νεύρο, το οποίο τροφοδοτεί τα όργανα και τους ιστούς. Όταν υπάρχει υπεξάρθρημα, τα νεύρα λόγω της μη σωστής θέσης πιέζονται και ερεθίζονται προκαλώντας πόνο αλλά και διαταραχή στη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.

Προβλήματα αρθρώσεων. Όταν οι σπόνδυλοι δεν είναι στη σωστή τους θέση μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος έντασης στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους μειώνοντας τη σωστή κινητικότητα και επηρεάζοντας την ισορροπία και τη σωστή στάση του κορμού, με επακόλουθο το αίσθημα κόπωσης και πόνου.

Προβλήματα ιστών. Όταν δεχτούν πολύ πίεση οι αρθρώσεις και τα μαλακά μόρια θα δημιουργηθεί οίδημα, κάκωση και ερεθισμό, οπού το αποτέλεσμα είναι να συγκεντρωθεί γαλακτικό οξύ, ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις.

Προβλήματα μυών. Μπορεί να βρίσκονται σε μυϊκή σύσπαση ή να υπάρχει μυϊκή ατονία χάνοντας την ελαστικότητα και τη δύναμη τους. Αδυνατούν οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι χόνδροι.

Προβλήματα εκφυλισμού. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί παραμόρφωση των οστών, πρόωρη γήρανση, εκφυλισμός αρθρώσεων και δίσκων, χρόνια κόπωση αλλά και μειωένη ικανότητα να αντιδράσουμε σε σωματικές ή συναισθηματικές εντάσεις.

Αν δεν υπάρχει παθολογία, χωρίς φάρμακα η θεραπευτική μέθοδος της χειροπρακτικής – που στην Αμερική είναι ο τρίτος θεραπευτικός κλάδος υγείας μετά την κλασσική ιατρική και την οδοντιατρική – προσπαθεί, με ειδικές ανατάξεις και συγκεκριμένες τεχνικές χρησιμοποιώντας τα χέρια, να επαναφέρει τα τόξα της σπονδυλικής στήλης στη σωστή τους θέση, εστιάζοντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω της απελευθέρωσης των σπονδύλων και των νεύρων του νωτιαίου μυελού

Με τη βοήθεια μηχανημάτων για να γίνουν διάφορες μετρήσεις και μετά από ένα πολύ λεπτομερές ιστορικό ο χειροπρακτικός θα προχωρήσει σε ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης για να εξετάσει τα σημεία. Η μέθοδος θεωρείται ασφαλής, στατιστικά ο κίνδυνος είναι ελάχιστος, σχεδόν ανύπαρκτος. Εξάλλου, για να γίνει κάποιος χειροπρακτικός, απαιτούνται πολλά χρόνια εκπαίδευσης. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η χειροπρακτική δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν υπάρχουν κατάγματα στη σπονδυλική στήλη ή εξαρθρώσεις που έχουν πλέον παγιωθεί. Επίσης, αντενδείκνυται σε περιπτώσεις βαριάς οστεοπόρωσης, σε φυματιώσεις των οστών, σε μεταβολικές νόσους και σε αγκυλοποιητικές σπονδυλοπάθειες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Ελληνικό Σύλλογο Χειροπρακτών.

(πηγή: internet, περιοδικό Vita, Holistic Life)