Πόνος στην πλάτη; Δοκιμάστε αυτό τον τρόπο για να χαλαρώσετε

Αν κάνετε πιλάτες θα έχετε κάνει ασκήσεις με τον κύλινδρο ή αλλιώς foam roller. Στη μέθοδο τον χρησιμοποιούμε συχνά για ασκήσεις ενίσχυσης της ισορροπία και του μυοσκελετικού συστήματος συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του κέντρου. Εκτός όμως από όργανο γυμναστικής, ο κύλινδρος φτιαγμένος από ένα ειδικό αφρό ή τύπου αφρολέξ οπού με την κατάλληλη θερμική επεξεργασία γίνεται άκαμπτος, διατηρώντας ωστόσο στην επιφάνεια του μια μικρή ελαστικότητα ώστε να μην είναι επώδυνη, έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Γίνεται και ένα εξαιρετικό όργανο αυτό-μασάζ ως μια τεχνική self-myofascial release (SMR).

Το ρόλλερ κάνει θαύματα όταν νιώθουμε μυϊκή ένταση στο σώμα 

Πόσες φορές θα θέλαμε να κάνουμε ένα μασάζ για να μετριάσουμε τις μυϊκές εντάσεις, να ξεμπλοκάρουμε τα «σημεία ενεργοποίησης» και να απομακρύνουμε τον πόνο που νιώθουμε στο σώμα μας μετά από έντονη σωματική άσκηση ή να χαλαρώσουμε από το στρες που συσσωρεύεται ψηλά στην πλάτη μας! Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να το κανονίσουμε γιατί θα πρέπει να κλείσουμε ραντεβού και να βρεθεί η κατάλληλη ημέρα και ώρα. Κάτι που δεν χρειάζεται, αν έχετε ένα κύλινδρο στο σπίτι σας. Όποτε θέλετε, απλώς ξαπλώνετε επάνω και τον κυλάτε επάνω – κάτω. Το μασάζ με τον κύλινδρο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην πονεμένη μυϊκή περιοχή και προσφέρει ανακούφιση από τη φλεγμονή των σκελετικών μυών. Όταν απομακρύνονται οι μυϊκούς πόνοι και απελευθερώνεται η σωματική ένταση νιώθουμε και πιο χαλαροί. Η χαλάρωση είναι απαραίτητη για την υγεία μας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής.

Πώς να κάνετε μασάζ στην πλάτη με τον κύλινδρο

Ξεκινήστε σε καθιστή θέση στο έδαφος. Τοποθετήστε τον κύλινδρο πίσω και ψηλά, οριζόντια στη σπονδυλική στήλη σας. Ξαπλώνετε με τα γόνατα λυγισμένα, πλέκετε τα δάκτυλα πίσω από το κεφάλι και πατώντας τα πέλματα ανασηκώνετε την λεκάνη από το πάτωμα και κάνετε κύλιση πάνω στον κύλινδρο μέχρι τη μέση της πλάτης. Επαναλαμβάνετε 30 φορές περίπου. Στο τέλος, μπορείτε να μείνετε σε έκταση φέρνοντας τα χέρια πίσω από το κεφάλι.

Tip: εκτός από την πλάτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κύλινδρο και σε άλλες περιοχές του σώματος όπως στους γλουτούς, στις γάμπες, στους τετρακέφαλους, στους δικέφαλους, στη λαγοκνημιαία ταινία κα. για να ανακουφίσετε τους πονεμένους μυς. Μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία ή ένα ελαφρύ πόνο στην αρχή επειδή οι μυοπεριτονιακοί ιστοί έχουν χάσει μέρος της ελαστικότητάς τους και έχουν σφίξει αλλά συνεχίζοντας να το χρησιμοποιείτε τακτικά θα νιώσετε τη διαφορά. Και θα μπορείτε να εκτελείτε τις ασκήσεις καλύτερα!

Ποιο ρόλλερ να αγοράσω;

Στην αγορά θα βρείτε ρόλλερ με διάφορες σκληρότητες, από μαλακά έως σκληρά και με ανάγλυφες επιφάνειες για όλες τις απαιτήσεις. Επίσης υπάρχουν τα κοντά και τα πιο μακριά. Προσωπικά, προτείνω τα μακριά σε μήκος που δίνουν μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων και εφαρμόζονται σε όλες τις περιοχές και ένα μέτριο σε σκληρότητα για να είναι λιγότερο επώδυνο.

Συμβουλή: Η άσκηση με κύλινδρο (και κατά συνέπεια και το μασάζ) δεν θεωρείται κατάλληλη για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια ή οποιαδήποτε ανεπάρκεια.