Ποια είναι τα δύο πολύτιμα συστατικά που έχει το σέλερυ για τον οργανισμό μας;

Αν φτιάχνετε τονοσαλάτα ή πατατοσαλάτα, σας αρέσει το bloody mary και τρώτε σούπες, είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε το σέλερυ. Με μακρύ, σαρκώδες και τραγανό κοτσάνι και λίγο πιο πικρά φύλλα, είναι από τα λαχανικά που προσθέτουν μία ιδιαίτερη νοστιμιά και γεύση, είτε καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Εκτός όμως από τη νοστιμιά, το σέλερυ, χάρη στα αντιοξειδωτικά και στις βιταμίνες που περιέχει, είναι γνωστό εδώ και αιώνες –από την εποχή του Ομήρου- για τις πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες οι οποίες χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική. Υπάρχουν όμως δύο συστατικά που το κάνουν να ξεχωρίζει και για τα οποία αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας. Την απιγενίνη και την λουτεολίνη, δύο φλαβονοειδή με  ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Τι είναι τα φλαβονοειδή
Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες χημικές κατηγορίες δευτερογενών μεταβολιτών που απαντώνται στο φυτικό βασίλειο. Είναι αυτές που προσδίδουν στα φυτά τα έντονα χρώματα και τα βοηθούν να αντεπεξέλθουν σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Στη φαρμακευτική βιομηχανία χρησιμοποιούνται για την εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση που προσφέρουν. Καταπολεμούν φλεγμονές, εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, προστατεύουν την  καρδιά, συμβάλλουν στη μείωση εκφυλιστικών παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση αλλά και στη μείωση κοινών ασθενειών όπως η γρίπη.

Απιγενίνη και λουτεολίνη, ένας δυνατός αμυντικός συνδυασμός
Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι δύο φλαβονοειδές ουσίες μειώνουν φλεγμονές και βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων που έχουν σχέση με φλεγμονές, διακόπτοντας τις δυνατότητες μεταφοράς και σηματοδότησης κυττάρων που προκαλούν φλεγμονές. Επίσης, προσφέρουν προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, στην απώλεια μνήμης και ορισμένων ασθενειών του εγκεφάλου όπως τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η λουτεολίνη έχει διαπιστωθεί, ακόμα, ότι εμποδίζει την έκκριση της ουσίας IGF-II από τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο.

Για ποιους άλλους λόγους να τρώμε σέλερυ
-Είναι χαμηλό σε θερμίδες, καθιστώντας το μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών.
-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες μαζί με το νερό, μας χορταίνουν, μειώνοντας την όρεξη.
-Περιέχει σημαντική ποσότητα της βιταμίνης Κ για τη δόμηση των οστών σε κυτταρικό επίπεδο.
-Βοηθάει στις καούρες του στομάχου και στα αέρια του γαστρεντερικού συστήματος.
– Χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες συμβάλλει στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος.
– Περιέχει ενώσεις που συμβάλουν στη μείωση της συστολικής πίεσης του αίματος, χαλαρώνοντας τους μυς γύρω από τις αρτηρίες και επιτρέποντας στα αγγεία να διαστέλλονται.
-Βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες και της αυπνίας.
-Σε συνδυασμό με χυμό λεμονιού εμπλουτίζει τη διατροφή με βιταμίνη C για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. (κάτι που πίνω αρκετά συχνά, προσθέτοντας ακόμα πράσινο μήλο, σπανάκι (προαιρετικά) και φρέσκο τζίντζερ)

Tip: όταν πίνετε το χυμό πριν από τα γεύματα μειώνει την όρεξη ενώ μετά το φαγητό ως χωνευτικό. Είναι επίσης, εξαιρετικό τονωτικό αν νιώθετε κουρασμένοι.

Ωστόσο- όπως σε όλα τα πράγματα- μην το παρακάνετε. Συνίσταται προσοχή αν έχετε πρόβλημα με τα νεφρά, είσαστε αλλεργικοί, σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, λόγω πιθανών αθροιστικών επιδράσεων, ενώ οι σπόροι θεωρούνται διεγερτικό της μήτρας και για αυτό δεν επιτρέπονται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι να προσέχουμε στην αγορά του
Να μην είναι εύκαμπτο ή μαλακό. Η βάση να είναι σε καλή κατάσταση και τα φύλλα πράσινα και πολύ ζωηρά. Επειδή τα μπουκέτα είναι συνήθως μεγάλα, όταν το κόβετε για να πάρετε ένα μέρος, οι μίσχοι πρέπει να σπάζουν εύκολα κάνοντας ένα ξερό ήχο.

Πώς θα το διατηρήσουμε
Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μία εβδομάδα περίπου. Πριν το χρησιμοποιήσετε, θέλει πολύ καλό πλύσιμο. Το αφήνετε να στεγνώσει καλά, κόβετε λίγο τις άκρες και το βάζετε είτε σε ποτήρι με νερό όπως ένα μπουκέτο με λουλούδια στο ψυγείο για να το διατηρήσετε δροσερό, είτε το τυλίγετε με χαρτί κουζίνας ελαφρά βρεγμένο για να μην μαραθεί.