Ποια είναι η άσκηση που δεν ενδυναμώνει μόνο το σώμα αλλά βελτιώνει και τη στάση του σώματος;

Στην επιθυμία να έχουμε ένα γυμνασμένο και ενδυναμωμένο ο νους μας συνήθως πάει στο γυμναστήριο. Να τρέχουμε σε διαδρόμους και να ιδρώνουμε στα μηχανήματα. Αρκεί όμως αυτό το είδος άσκησης για να βελτιώσουμε και τη στάση του σώματος μας που μετά από χρόνια σε λανθασμένες θέσεις υποφέρει από μυοσκελετικές ενοχλήσεις και πόνους και αυτή η λανθασμένη στάση του σώματος επηρεάζει και την εμφάνιση μας;

Ως δασκάλα πιλάτες, ο λόγος που αγαπώ αυτή τη μέθοδο, είναι ότι δεν γυμνάζει και ενδυναμώνει μόνο το σώμα αλλά βελτιώνει και τη στάση. Πως; Με τον έλεγχο των κινήσεων μας, με την ενεργοποίηση όλων των μυών, με την ενδυνάμωση του κέντρου, με τη ευθυγράμμιση και την επιμήκυνση. Το σώμα μαθαίνει να κινείται σε σωστά κινητικά πρότυπα τα οποία με την επανάληψη αποθηκεύονται στον εγκέφαλο  και υιοθετούνται στις καθημερινές ασχολίες μας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που λέω στους μαθητές μου, ξεκινώντας το μάθημα, είναι να τραβήξουν (χωρίς να το παρακάνουν) προς τα πάνω τους κοιλιακούς μυς και να φανταστούν ότι κάποιος τους τραβάει ψηλά από την κορυφή της κεφαλής, η σπονδυλική τους στήλη μακραίνει και νιώθουν ότι ψηλώνουν. Με το χρόνο, αυτή η οδηγία καταγράφεται και από μία σκυφτή στάση το σώμα μαθαίνει να στέκεται στητό και να δείχνει πιο όμορφο.

Τι άλλα προσφέρει η μέθοδος πιλάτες.

Μειώνει τους πόνους στον αυχένα και στη μέση. Γνωρίζετε ότι οι πόνοι στη μέση οφείλονται συχνά στην πίεση των κοιλιακών μυών μακριά από την πλάτη με συνέπεια να ελαττώνεται η υποστήριξη των μυών της σπονδυλικής στήλης; Το πιλάτες επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση του κέντρου, το “powerhouse” όπως το αποκαλεί, ενδυναμώνοντας τους μυς που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή ώστε να δημιουργήσουμε ένα δυνατό υπόβαθρο για να μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα. Οι ασκήσεις χωρίζονται σε επίπεδα μέχρι να αυξηθεί η δύναμη μας και ο έλεγχος.

Εμποδίζει την πρόκληση τραυματισμών. Συχνά συναντώ ανθρώπους που έχουν καταπονήσει το σώμα τους μετά από σκληρές προπονήσεις. Δεν έχω όμως συναντήσει κανέναν που κάνει πιλάτες παρόλο που το πιλάτες θεωρείται προπόνηση ενδυνάμωσης. Και ο λόγος είναι, επειδή είναι χαμηλής έντασης ώστε να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις και να μην υπάρχει πόνος στους μυς από έντονες συσπάσεις. Το μήνυμα δεν είναι “no pain, no gain” αλλά να ενθαρρύνει το σώμα να κινείται με ευκολία και ρευστότητα ακόμα και στις πιο δύσκολες κινήσεις.

Αυξάνει την ενέργεια. Το πιλάτες έχει το εξής παράδοξο. Αντί να εξαντλεί την ενέργεια σας, να σας προσφέρει περισσότερη. Οι κινήσεις είναι ρυθμικές και αργές (για να γίνονται σωστά) και σε συνδυασμό με τη σωστή αναπνοή, η κυκλοφορία βελτιώνεται, τα επίπεδα οξυγόνου αυξάνονται όπως  αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών και της σεροτονίνης που συμβάλλουν στην καλή διάθεση και δρουν κατευναστικά σε περιπτώσεις άγχους.

Εξασκεί την επίγνωση και προάγει τη συνειδητότητα. Η μέθοδος πιλάτες αφορά τον πλήρη συντονισμό του σώματος, του νου και του πνεύματος. Κάθε άσκηση γίνεται με απόλυτη προσοχή, υπάρχει σύζευξη του σώματος και του νου για να αποφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από κάθε άσκηση. Ένα ακόμα στοιχείο που με έχει τραβήξει στο πιλάτες είναι ότι μέσα από τις εστιασμένες κινήσεις και τη συγκέντρωση δημιουργείται αρμονία στο σώμα, στο νου και το πνεύμα ώστε αυτή την επίγνωση να την μεταφέρουμε από την πρακτική και στην καθημερινή ζωή μας.

Για μαθήματα, μπορείτε  να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω ιμέιλ ainola.terzopoulou@gmail.com,  fb: Ainola Terzopoulou και στη σελίδα  livelifewell.gr, Instagram: Ainola_Terzopoulou