Ποια άσκηση είναι καλύτερη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στις μέρες μας η άποψη ότι η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση και όχι μια κατάσταση που σε ακινητοποιεί κερδίζει έδαφος. Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας εποχής όπου η γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης επιλέγει την άσκηση και πιο συγκεκριμένα τη μέθοδο πιλάτες ως έναν ασφαλή τρόπο για να φροντίζει το σώμα της και παράλληλα την υγιή ανάπτυξη του παιδιού που κυοφορεί.
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης οι ανάγκες στην άσκηση αλλάζουν μήνα με τον μήνα και η έγκυος χρειάζεται να υιοθετεί νέους τρόπους εκγύμνασης ανάλογα με τον μήνα κύησης που διανύει. Μερικά από τα οφέλη που έχει να προσφέρει το πιλάτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνοψίζονται παρακάτω:

• Βελτιώνει τη σταθερότητα της λεκάνης.
•Βοηθάει στη βελτίωση της στάσης του σώματος σας, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις.
•Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, τα συστήματα του σώματός σας (κυκλοφορικό, λεμφικό, αναπνευστικό και πεπτικό) λειτουργούν αποτελεσματικά.
•Μπορεί να διδάξει δεξιότητες όπως η χαλάρωση και η αναπνοή, οι οποίες θα αποτελούν ανεκτίμητη βοήθεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και επίσης κατά τη διάρκεια της ίδιας της γέννας.
•Βοηθάει στην πρόληψη του πόνου της πυέλου. Πιο συγκεκριμένα οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα μιας εγκύου επηρεάζουν τους συνδέσμους του πυελικού πλέγματος (οι οποίοι ενώνονται οστό με οστό): συνήθως μαλακώνουν για να επιτρέψουν στη λεκάνη να διασταλεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συχνά αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις αρθρώσεις σας μπορεί να γίνουν ασταθείς.
•Βοηθάει, επίσης, στην προετοιμασία του πυελικού εδάφους κατά την αύξηση του βάρους της εγκύου στην κύηση και κατά τη διαδικασία του τοκετού ενώ βοηθάει επίσης και στην μεταγεννητική επαναφορά του σώματος.
•Το επιπλέον βάρος του στήθους και η χαλαρότητα των συνδέσμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν συχνά προβλήματα στους ώμους και στο λαιμό. Όμως με την ενίσχυση της στάσης και της κίνησης του σώματος, το πιλάτες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των προβλημάτων.
•Οι εσώτερες μυϊκές μάζες που ενισχύονται από τις ασκήσεις πιλάτες, βοηθούν στην υποστήριξη του αυξανόμενου βάρους του μωρού και από την άλλη μεριά της σπονδυλικής στήλης της εγκύου δημιουργώντας μια φυσική ζώνη δύναμης. Με λίγα λόγια μειώνεται αρκετά ο πόνος στη μέση και στην πλάτη.
•Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, υπάρχει μετατόπιση στο κέντρο βάρους της εγκύου. Αυτό, σε συνδυασμό με την επίδραση των ορμονών στη αντίληψη των κινήσεων, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην ισορροπία και στον συντονισμό.
•Πολλά προβλήματα στα πόδια, πιο συγκεκριμένα στους αστραγάλους και στα γόνατα ξεκινούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας του επιπλέον βάρους καθώς και της χαλάρωσης των συνδέσμων. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις ποδιών που βοηθούν την έγκυο και μπορούν να γίνουν σε καθιστή ή πλαϊνή θέση.

Μέσα από το πιλάτες γίνονται αντιληπτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η συγκεκριμένη μέθοδος εναρμονίζει κάθε κίνηση με σωστή αναπνοή κάνοντας τη διαδικασία του τοκετού ευκολότερη. Η συμμετοχή και η καθοδήγηση εξειδικευμένου δασκάλου για την άσκηση στη περίοδο της εγκυμοσύνης συνιστάται για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλες οι γυναίκες που κυοφορούν, ανεξάρτητα από τις μεθόδους εκγύμνασης που ακολουθούν, πρέπει να ζητούν ιατρική έγκριση από τον γυναικολόγο που τους παρακολουθεί πριν ξεκινήσουν κάποιο νέο πρόγραμμα άσκησης. Συνιστάται επίσης τακτικός έλεγχος από τον γυναικολόγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη συνέχιση της άσκησής της.

Η Μαργαρίτα Πρεφτίτση, είναι μπαλαρίνα και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στη μέθοδο πιλάτες, γιόγκα και γιόγκα για παιδιά, trx & bosu καθώς και prenatal & postnatal fitness instructor και της αρέσει να γράφει