Pink Ribbon Bracelet 2016, το Ροζ Βραχιόλι για τον καρκίνο του μαστού

MARSIA +ι+Σ+κ+θ+ξ+μ+β+μ+Ω
Όλα ξεκινούν από μία ιδέα. Η ιδέα για το ροζ κορδελάκι δημιουργήθηκε από την Έβελυν Λώντερ το 1992, όταν συνειδητοποίησε πόσες γυναίκες πέθαιναν έως τότε από άγνοια ή φόβο για τον Καρκίνο του Μαστού. Έρευνες είχαν δείξει πως εάν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί έγκαιρα τότε ήταν κατά 98% ιάσιμος. Από τότε λοιπόν σκοπός της ζωής της έγινε το να δημιουργήσει έναν κόσμο χωρίς καρκίνο μαστού μέσω της ενημέρωσης και της ιατρικής έρευνας. Σήμερα, σχεδόν 25 χρόνια αργότερα, το ροζ κορδελάκι είναι το παγκόσμιο σύμβολο για την υγεία του στήθους και οι δράσεις της εκστρατείας εξαπλώνονται σε 70 χώρες βάζοντας έναν θεμέλιο λίθο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού παγκοσμίως.
Για την Ελένη Μενεγάκη, είναι η τέταρτη χρονιά που συμμετέχει στην καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού της Estee Lauder. Τι είναι αυτό που την προτρέπει;
«Κάθε χρόνο, τα αποτελέσματα της καμπάνιας και η ανταπόκριση του κόσμου είναι τόσο συγκινητική που δε θα μπορούσα να μην συμμετέχω και φέτος. Όλα αυτά τα χρόνια –όπως μας ενημερώνει και το Άλμα Ζωής- η καμπάνια έχει καταφέρει να ευαισθητοποιήσει έναν μεγάλο αριθμό γυναικών να ασχοληθούν με την υγεία τους και να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τον οργανισμό τους. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου τα ποσοστά της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η εκστρατεία της Estee Lauder Companies αποτελεί μια σταθερή καμπάνια ενημέρωσης του κοινού ότι η «έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές» και αποτελεί έναν επιβεβαιωμένο τρόπο προστασίας από την ασθένεια. Γι αυτό μέσα από την εκστρατεία του ροζ βραχιολιού προσπαθούμε μαζί με το Άλμα Ζωής και την Estee Lauder να υπενθυμίζουμε στις γυναίκες 3 απλές συμβουλές που όταν τηρούνται σώζουν ζωές: μαστογραφία, κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και αυτοεξέταση». Η ίδια, για να μην το ξεχνάει λόγω των πολλών υποχρεώσεων της, επιλέγει να κάνει την μαστογραφία της κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων της και προτρέπει τις γυναίκες σε όλη την Ελλάδα να κάνουν το ίδιο. «Είναι ένα δώρο που κάνω στον εαυτό μου»! Μπορεί ωστόσο να συνεισφέρει το Ροζ Βραχιόλι στην ευαισθητοποίηση; « Το Ροζ Βραχιόλι είναι ένα σύμβολο», απαντάει ο σχεδιαστής Δούκας Χατζηδούκα. «Είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να κινητοποιήσει την μνήμη αλλά και να συνεισφέρει οικονομικά σε οργανισμούς που στόχο έχουν την ενημέρωση του κοινού. Γιατί η ενημέρωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. H Εκστρατεία Eνημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού της Estee Lauder Companies ενημερώνει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης μοιράζοντας επάνω από 120 εκατομμύρια ροζ κορδελάκια και ενημερωτικά έντυπα μέσα από τα σημεία πώλησης των προϊόντων της τα τελευταία χρόνια. Οι γυναίκες πλέον είναι πιο ενημερωμένες και η τακτική εξέταση για την υγεία του στήθους δεν αποτελεί πλέον ταμπού». Ο ίδιος γνώρισε προσωπικά την Έβελυν Λώντερ το 2011 η οποία στη διάρκεια της συνάντησης τους τον ξενάγησε στην ειδική πτέρυγα “Evelyn H. Lauder”, που είχε δημιουργήσει στο Memorial Hospital και στην οποία οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις θεραπείες τους σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής και άνεσης.
Το φετινό βραχιόλι Pink Ribbon Bracelet αποτελείται από φυσικό δέρμα οικολογικής κατεργασίας με διακοσμητικό γαζί πυρογραφίας και φέρει μεταλλικό κούμπωμα light-gold φινιρίσματος που απεικονίζει τρισδιάστατο ‘βουλοκέρι’ με ανάγλυφο το μήνυμα της εκστρατείας και το pink ribbon . Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας “Together we are stronger” αποτελεί πηγή έμπνευσης για το φετινό βραχιόλι-βουλοκέρι, ”επισφραγίζοντας” με αυτό τον τρόπο για 12η συνεχή χρονιά την σπουδαιότητα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της εκστρατείας. Κυκλοφορεί ήδη και θα το βρείτε σε όλα τα σημεία πώλησης Estee Lauder και από τα φαρμακεία από το δίκτυο της Darphin. Η τιμή του είναι 10,50 ευρώ και τα έσοδα από τις πωλήσεις του διατίθενται στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Αλμα Ζωής στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

menegaki_01-n41

Λίγα λόγια για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών για τον Καρκίνο Μαστού ‘’ Άλμα Ζωής’’
Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο και αποτελείται από εθελόντριες γυναίκες που όλες έχουν βιώσει ή βιώνουν τον καρκίνο του μαστού. Στόχος είναι να στηρίζουν τις γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού, ενώ συγχρόνως εκπαιδεύουν τον κόσμο για τη σημασία της πρόληψης. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού η πρόληψη είναι η έγκαιρη διάγνωση. Γι΄ αυτό, δραστηριοποιείται απευθυνόμενες σε γυναίκες ηλικίας από 20 χρονών και όλα τα προγράμματα που υλοποιεί αφορούν τόσο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις μεθόδους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, όσο και στην παροχή φροντίδας στις γυναίκες που τώρα περνούν την εμπειρία της ασθένειας. Η γραμμή ψυχολογικής στήριξης του συλλόγου είναι 210 8 253 253.
Συμβουλή: Η ειδικότητα του γιατρού που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για να κάνουμε κλινική εξέταση στον μαστό μας είναι ο χειρουργός μαστού. Αφού κάνουμε τη μαστογραφία, πρέπει να του την πάμε για έλεγχο.