Πίνετε αρκετό νερό; Πώς μπορείτε να το καταλάβετε και πώς να πίνετε περισσότερο

Το πόσο σημαντικό είναι το νερό για την υγεία μας και για τη σωστή λειτουργία τους οργανισμού μας όλοι το γνωρίζουμε. Αυτό όμως που δεν μπορεί να γνωρίζουμε είναι αν πίνουμε αρκετό. Ένα σημάδι όταν αισθανθούμε δίψα. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε, ότι όταν φτάσουμε στο σημείο να νιώσουμε διψασμένοι είναι μία αρχική ένδειξη αφυδάτωσης η οποία ακόμα και σε ήπια μορφή μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και σε άλλες αδιαθεσίες.

Η τυπική, γενική σύσταση είναι οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, περίπου. Είναι σημαντικό να διατηρούμε την πρόσληψη νερού σε σταθερό επίπεδο, ανεξάρτητα από τον καιρό, μήπως όμως τώρα το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έντονη εφίδρωση, πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση;

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν είμαστε αφυδατωμένοι

Το νερό αποτελεί το βασικότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Το σώμα μας αποτελείται από 60-70% νερό. Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες στο σώμα. Αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα των περισσότερων κυττάρων του σώματος, μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, υποστηρίζει τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος και βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θερμοπληξίας. Μερικά από τα πρώτα σημάδια είναι το θαμπό, ξηρό δέρμα, η ξηροστομία, τα σκούρα κίτρινα ούρα, ο πονοκέφαλος και η ζάλη, οι κράμπες. Επιπλέον, χάνουμε βασικούς ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που είναι απαραίτητοι για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Πώς να διατηρηθούμε ενυδατωμένοι

Εκτός από το νερό υπάρχουν και άλλες πηγές ενυδάτωσης. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι χυμοί, το τσάι και άλλα αφεψήματα, όχι όμως αυτά που περιέχουν αλκοόλ μιας και το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση. Όμως, το απλό νερό παραμένει ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης.

Γιατί πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό

Υπάρχει και άλλος ένας λόγος για να πίνουμε περισσότερο νερό. Σύμφωνα με διαιτολογικές μελέτες  όταν άνθρωποι που έκαναν δίαιτα θέλοντας να χάσουν βάρος, όταν αύξησαν την πρόσληψή τους κατά 1% την ημέρα σε πρόσληψη νερού, έτρωγαν σημαντικά λιγότερες θερμίδες, λιγότερη ζάχαρη και νάτριο. Υπάρχουν λοιπό, πολλοί λόγοι γιατί το νερό είναι μια καλή και υγιεινή συνήθεια να αποκτήσουμε.

5 τρόποι για να πίνετε και να απολαμβάνετε περισσότερο (το) νερό

Ιδανικά, το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης υγρών θα πρέπει να προέρχεται από νερό. Το νερό δεν έχει θερμίδες, συντηρητικά, ζάχαρη, τεχνητά πρόσθετα (όπως χρώματα, γλυκαντικά ή αρώματα) ή καφεΐνη. Ομολογουμένως, και άλλα ποτά – ακόμη και αυτά που περιέχουν καφεΐνη – μπορούν να συμβάλουν στις ανάγκες μας σε υγρά, ωστόσο το νερό είναι αυτό που προτιμάται.

Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά. Η κύρια πηγή πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή είναι τα ζαχαρούχα ποτά, τα αθλητικά ποτά, η λεμονάδα και τα ροφήματα καφέ που περιλαμβάνουν πρόσθετα με ζάχαρη. Αν ωστόσο σας φαίνεται κάποιες φορές βαρετό να πίνετε νερό και θέλετε γεύση, προσθέστε φέτες λεμονιού, φύλλα μέντας, λεπτές λωρίδες αγγούρι ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό σας αρέσει.

Έχετε μαζί σας ένα θερμός. Θα είναι η υπενθύμιση σας. Δείτε πόση ποσότητα χωράει για να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αυτή που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, εάν χωράει 750ml, προσπαθήστε να το ξαναγεμίσετε τρεις φορές την ημέρα.

Πίνετε νερό όταν ξυπνάτε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο οργανισμός μας τείνει ελαφρώς να αφυδατώνεται, επομένως είναι λογικό να ξεκινήσουμε την ημέρα με λίγο νερό. Αν είσαστε λάτρης του καφέ και η πρώτη σας γουλιά δεν μπορεί να είναι παρά της καφεΐνης, είναι εντάξει, όμως θα σας συνιστούσα να κάνετε συνήθεια να ξεκινάτε τη μέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι νερό πριν οτιδήποτε άλλο.

Φτιάξτε νόστιμα παγάκια. Κάνετε το επόμενο ποτήρι νερό σας πιο δελεαστικό προσθέτοντας μερικά όμορφα παγάκια που μπορείτε να φτιάξετε από χυμούς φρούτων, τσάι ή από άλλα βότανα ή προσθέτοντας ένα κομμάτι φρούτου της αρέσκεια σας, μαζί με νερό, σε κάθε κύβο της παγοθήκης.

Απολαύστε το φυσικό νερό και σε φυσικώς ανθρακούχο. Όσον αφορά την υγιεινή ενυδάτωση, δεν έχει καμία διαφορά αν σας αρέσει το νερό απλό φυσικό ή ανθρακούχο. Οι φυσαλίδες του ανθρακούχου νερού προέρχονται από το διοξείδιο του άνθρακα που δίνει και μία αίσθηση χορτασμού. Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα ανθρακούχα νερά μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών και να αποδυναμώσουν τα οστά, όμως αυτή η σχέση συνδέεται με τα αναψυκτικά και εφόσον δεν καταναλώνεται έξι μπουκάλια την ημέρα!

Tip: Ο πιο απλός τρόπος για να προσδιορίσετε εάν πίνετε αρκετό νερό είναι, να ρίξετε μια ματιά στα ούρα σας. Στην ιδανική περίπτωση, το χρώμα πρέπει να είναι διαυγές ή ανοιχτό κίτρινο. Εναλλακτικά, γεμίστε ένα μπουκάλι νερό και σημειώστε την ποσότητα που περιέχει. Στη συνέχεια, παρακολουθήστε πόσο συχνά το ξαναγεμίζετε.

Σημ: Αν και  συνιστάται η πρόσληψη νερού να είναι περίπου 1,5 λίτρο νερό ημερησίως, ανάλογα με το βάρος, το ύψος, το φύλο μας και τις δραστηριότητες που κάνουμε η ποσότητα αυτή μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερη.