Pilates, μία μέθοδος ιδανική για όλους

Askisi evdomadas

[dropcap]Ή[/dropcap]ταν η περιέργεια μου που με οδήγησε το 1999 να δοκιμάσω τη μέθοδο πιλάτες. Είχαν περάσει μερικοί μήνες που είχα γεννήσει το γιο μου, η καθημερινότητα μου είχε μπει σε κάποιο πρόγραμμα και εγώ ήθελα να ξανά αρχίσω να ασκούμαι. Αλλά δεν μου έκανε διάθεση να ξανά πάω σε γυμναστήριο. Βαριόμουν τα μηχανήματα και το τρέξιμο σε διάδρομο και δεν τρελαινόμουν για το αερόμπικ. Είχα ακούσει για τη μέθοδο πιλάτες, για τον διαφορετικό τρόπο που ενδυναμώνει το σώμα, βελτιώνει τη στάση και χαρίζει ευλυγισία. Αυτό που δεν μπορούσα να φανταστώ, όταν τελείωσα το πρώτο μάθημα, είναι πως αυτή η μέθοδος θα άλλαζε και τη ζωή μου ώστε αργότερα να εκπαιδευτώ και να πάρω το δίπλωμα διδασκαλίας και σήμερα να είμαι δασκάλα αλλά και μαθήτρια.

Η μαγεία του πιλάτες βρίσκεται στην εξερεύνηση. Του σώματος μέσω του νου, ανακαλύπτοντας τις πολλές δυνατότητες που υπάρχουν και τα εκπληκτικά αποτελέσματα που μπορεί να φέρει. Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές του, είναι ότι απευθύνεται σε όλους και ο καθένας μπορεί να την κάνει, καλύπτοντας όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Από αθλητές μέχρι ανθρώπους που έχουν πόνους, μυοσκελετικά προβλήματα ή κάποια πιο σοβαρή πάθηση, είναι νέοι ή ηλικιωμένοι. Για αυτό και αν κάποιος μαθητής μου λέει ότι δεν μπορεί να το κάνει, απλά του απαντάω «όχι ακόμη».

Μερικά, από τα πολλά πράγματα που μπορείτε να κερδίσετε από τη μέθοδο:

Βελτιώνει τα προβλήματα και αυξάνει την ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης

Πολλές από τις ασκήσεις που έχουν κάμψη του κορμού, διαρθρώνουν τη σπονδυλική στήλη, δημιουργώντας χώρο ανάμεσα στους σπονδύλους. Αυτός ο επιπλέον «χώρος», εκτός ότι θα σας κάνει να φαίνεστε ψηλότερη, θα δώσει στη σπονδυλική στήλη μεγαλύτερη κινητικότητα και θα αυξήσει την ευλυγισία της ώστε να μην μοιάζει σαν ένας άκαμπτος ράβδος. Επιπλέον, μαθαίνοντας να ενεργοποιείτε τους βαθύς κοιλιακούς μυς σας και τους μυς της λεκάνης κατά την εκτέλεση μιας άσκησης, ενισχύετε τους μυς που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, προφυλάσσοντας το σώμα σας από μελλοντικούς τραυματισμούς.

Ποιότητα ενάντια στην ποσότητα

Δεν χρειάζεται μία άσκηση να πονάει, να «καίει» και να σας φτάνει στα άκρα για να έχει αποτέλεσμα. Ο πόνος, η πίεση και οι ενοχλήσεις είναι ενδείξεις εξάντλησης και λανθασμένων κινήσεων. Αντίθετα, στο πιλάτες μαθαίνετε να ενδυναμώνετε τους μυς χωρίς εντάσεις και πιέσεις στις αρθρώσεις που μπορούν να προκαλέσουν φθορές. Δουλεύετε στο εύρος της κίνησης σας και μαθαίνετε να έχετε τον έλεγχο εστιάζοντας τη σκέψη και τη συνειδητότητα σας. Στην πραγματικότητα, κάθε άσκηση εκτελείται με ασφάλεια. Αλλά για να δείτε αποτελέσματα, θα πρέπει να είσαστε συνεπής στο πόσες φορές κάνετε.

Ελαττώνει το στρες και δίνει ευεξία

Είναι γνωστό ότι η άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες, τις ορμόνες που μειώνουν την ένταση και το άγχος και προκαλούν το αίσθημα της ευφορίας. Το πιλάτες πάει όμως ένα βήμα πιο πέρα. Μέσα από την πνευματική συγκέντρωση, την αναπνοή, την ομαλή κίνηση και τη φυσική ροή για τη σωστή εκτέλεση μίας άσκησης, ηρεμεί το μυαλό και βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού σας σύστημα. Καθώς όλοι οι μυς χρησιμοποιούνται και τεντώνονται, γίνεται καλύτερη οξυγόνωση και βελτιώνεται η μικροκυκλοφορία.

Αποκτάτε καλύτερη ισορροπία και συντονισμό των κινήσεων

Το πιλάτες έρχεται να διορθώσει διάφορες ανισορροπίες του σώματος, λανθασμένες κινήσεις και να διατηρήσει ή να βελτιώσει τη λειτουργική ικανότητα μας. Εστιάζοντας τους εσώτερους μυς που ξεκινούν από το κέντρο του σώματος με σκοπό να δημιουργήσει ένα δυνατό υπόβαθρο και δουλεύοντας με τον ίδιο τρόπο και τις δύο πλευρές του σώματος για να πετύχει ευθυγράμμιση, εκτός από την ενδυνάμωση, στόχος είναι και η επίτευξη ισορροπίας. Πόσο περισσότερο όταν εξασθενεί, καθώς ο χρόνος φέρνει φυσιολογικές βιολογικές μεταβολές. Για αυτό το λόγο, η μέθοδος θεωρείται ιδανική και για άτομα της τρίτης ηλικίας.

Μειώνει τους πόνους και τη δυσκαμψία

Ένα από τα χαρακτηριστικά του πιλάτες που αναφέραμε πιο πάνω, είναι ότι δεν καταπονεί το σώμα. Εκτός από τη δυναμική του μορφή, το πιλάτες ακολουθεί και μία θεραπευτική προσέγγιση, την οποία μπορούν να ακολουθήσουν άτομα που αδυνατούν να ασκηθούν εξαιτίας μυϊκής αδυναμίας ή έχουν πόνο στις αρθρώσεις.

Βοηθάει το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά.

Το πιλάτες είναι μία ήπια και ασφαλής τεχνική που δεν προκαλεί τραυματισμούς για αυτό και συστήνεται στην εγκυμοσύνη. Εστιάζεται ιδιαίτερα να γυμνάσει τους μυς του περινέου, εκείνους που βρίσκονται στη βάση της λεκάνης. Παράλληλα, ενδυναμώνει τους μυς της πλάτης και τη μέσης και δίνει έμφαση και στην αναπνοή ώστε να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο. Κάτι που θα βοηθήσει πολύ όταν φτάσει η ημέρα του τοκετού αλλά και μετά, καθώς βοηθάει το σώμα να επανέλθει.

Το βασικό στοιχείο της μεθόδου: «Ανεβάστε το φερμουάρ»

Ή «τραβήξτε το αφαλό προς τη σπονδυλική στήλη». Όλες οι ασκήσεις (ακόμα και αυτές που είναι να κινήσετε μόνο τα χέρια ή τα πόδια σας) ξεκινούν από τον πυρήνα του σώματος σας ή αλλιώς από το κέντρο της ενέργειας και δύναμης σας. Είναι οι μυς της λεκάνης, της κοιλιακής χώρας, της μέσης, των ισχίων και των γλουτών που συνθέτουν το powerhouse, δίνουν σταθερότητα και είναι η βάση για όλα. Είναι από την εξάσκηση αυτών των μυών που θα αποκομίσετε όλα τα οφέλη της μεθόδου