Ποια είναι τα πιο υγιεινά και ελαφριά γλυκά των εορτών;

[dropcap]Κ[/dropcap]ουραμπιέδες και μελομακάρονα, τούρτες, μαρόν γλασέ, πανετόνε, βασιλόπιτα… Στις γιορτές, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους και εμείς δεν έχουμε σκοπό να σας πούμε ότι δεν πρέπει να τα απολαύσετε! Ωστόσο, κατανάλωση τους χρειάζεται προσοχή. Διαβάστε ποια είναι περισσότερο θερμιδογόνα ποια έχουν λιγότερα λιπαρά, αλλά και ποια συνιστώνται από τους ίδιους τους διαιτολόγους, για να μην προσθέσετε κιλά.

Τα γιορτινά

Kουραμπιέδες

Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Δεν συνιστούμε, βέβαια, να μην τους απολαύσετε, εξάλλου μία φορά το χρόνο τούς τρώμε. Μπορείτε, ωστόσο, να αποφεύγετε τις υπερβολές και να προτιμάτε τους μικρούς σε μέγεθος κουραμπιέδες, για να μειώνετε τις θερμίδες και τα λίπη που προσλαμβάνετε.

1 κουραμπιές (40 γρ.)

● Θερμίδες 240

● Λιπαρά 9,2 γρ.

Δίπλες

Οι δίπλες είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους κουραμπιέδες, επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες και σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με καρδιοπροστατευτικά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

1 δίπλα (45 γρ.)

● Θερμίδες 170

● Λιπαρά 4,5 γρ.

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα θεωρούνται καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή περιέχουν λιγότερο βούτυρο, άρα και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Αν μάλιστα είναι σπιτικά, αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο (και όχι με σπορέλαιο και βούτυρο, όπως αυτά του εμπορίου). Συνεπώς, τα λιπαρά τους είναι μονοακόρεστα, τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

1 μελομακάρονο (35 γρ.)

● Θερμίδες 190

● Λιπαρά 8 γρ.

Μαρόν γλασέ

Τα μαρόν γλασέ (δηλαδή τα κάστανα σε σιρόπι ζάχαρης) είναι χαρακτηριστικά χειμωνιάτικα γλυκά. Δεν περιέχουν λιπαρά (ένα κάστανο έχει λιγότερο από 0,3 γρ. λίπους) και έχουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γλυκά. Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

1 κομμάτι (40 γρ.)

● Θερμίδες 75

● Λίπη Σχεδόν μηδενικά

Τα κλασσικά

Κορμός ή τούρτα σοκολάτα

Η τούρτα σοκολάτα και ο κορμός ¬σοκολάτα έχουν την ίδια συνταγή. Απλά, αλλάζει η μορφή τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «βόμβα» θερμίδων και κορεσμένου ζωικού λίπους από το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος της συνταγής.

1 κομμάτι (100 γρ.)

● Θερμίδες 430

● Λιπαρά 32 γρ.

Κορμός κάστανο

Ο κορμός κάστανο έχει λιγότερα λιπαρά και θερμίδες σε σύγκριση με τον κορμό σοκολάτα. Επίσης, περιέχει ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες από τα κάστανα. Παραμένει, όμως, ένα γλυκό πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά. Καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο.

1 κομμάτι (100 γρ.)

● Θερμίδες 370

● Λιπαρά 19 γρ.

Σοκολατάκια

Τα σοκολατάκια (από γνήσια κουβερτούρα, που είναι σκούρα και κάπως πικρή με έντονο άρωμα) ίσως είναι τα μόνα γλυκά που συστήνουν οι ειδικοί, επειδή είναι πλούσια σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, η κουβερτούρα περιέχει στεατικό οξύ, το οποίο έχει την ιδιότητα να με¬ταβολίζεται στον οργανισμό ως ευερ¬γετικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. ¬Ιδανικά, λοιπόν, συστήνεται η κατανάλωση 10-20 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως.

1 σοκολατάκι (20 γρ.)

● Θερμίδες 110

● Λίπη 6,5 γρ.

Οι βασιλόπιτες

Τύπου κέικ

Η βασιλόπιτα τύπου κέικ γίνεται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά. Ως εκ τούτου, είναι ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες γλυκό με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα. Προσπαθήστε να φάτε μόνο ένα κομμάτι.

1 κομμάτι (100 γρ.)

● Θερμίδες 350

● Λιπαρά 20 γρ.

Τύπου τσουρέκι

Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι θεωρείται καλύτερη επιλογή από τη βασιλόπιτα τύπου κέικ, επειδή για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο. Συνεπώς, έχει -λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από τη βασιλόπιτα τύπου κέικ. Μάλιστα, η βασι¬λόπιτα με το λιγότερο λίπος είναι η πολίτικη (με προζύμι), τα μυρωδικά της οποίας (μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο) έχουν και αντιοξειδωτική δράση.

1 κομμάτι (80 γρ.)

● Θερμίδες 255

● Λιπαρά 7,5 γρ.

Τα ευρωπαϊκά

Πανετόνε, το ιταλικό

Το πανετόνε είναι ένα πλουσιότατο τσουρέκι με γέμιση από σταφίδες, φρούτα και καρύδια, δηλαδή τρόφιμα με σημαντική θρεπτική αξία. Παράλληλα, όμως, περιέχει πολύ βούτυρο και ζάχαρη, που το «φορτώνουν» με θερμίδες και λιπαρά.

1 κομμάτι (115 γρ.)

● Θερμίδες 405

● Λιπαρά 18 γρ.

Πουτίγκα, η βρετανική

Η πουτίγκα είναι ένα αγγλικό σπιτικό γλυκό με πολλές παραλλαγές. Κατά βάση, όμως, έχει τα υλικά του κέικ (αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι), άφθονα φρούτα και ξηρούς καρπούς, και κρέμα από γάλα, ζάχαρη και αυγά. Παραδοσιακά σερβίρεται με σάλτσα που περιέχει βούτυρο, ζάχαρη και μπράντι. Είναι ένα βαρύ γλυκό με πολλές θερμίδες και λιπαρά. Απολαύστε ένα μικρό κομμάτι.

1 κομμάτι (200 γρ.)

● Θερμίδες 430

●Λίπος 14 γρ.

Τα απαραίτητα Ανατολίτικα

Μπακλαβαδάκια

Τα μπακλαβαδάκια του εμπορίου -με ξηρούς καρπούς- έχουν αρκετά γραμμάρια «κακού» για την καρδιά ζωικού λίπους, λόγω του βούτυρου που περιέχουν. Ωστόσο, περιέχουν και ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τους ξηρούς καρπούς της γέμισης. Πάντως, ο παραδοσιακός σπιτικός μπακλαβάς γίνεται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο. Συνεπώς, περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

1 μικρό κομμάτι (25 γρ.)

● Θερμίδες 180

● Λίπη 10 γρ.

Σαραγλάκια, μαντιλάκια, φωλίτσες

Αυτά τα μικρά γλυκά Ανατολής έχουν παρόμοια συνταγή με τα μπακλαβαδάκια, αλλά διαφέρουν ως προς την όψη. Το φύλλο, δηλαδή, μπορεί να είναι τυλιχτό (στα σαραγλάκια), διπλωμένο (στα μαντιλάκια) ή σαν φωλιά (στις φωλίτσες). Έχουν πολλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη και ¬συνιστάται να καταναλώνονται με μέτρο.

1 μικρό κομμάτι (25 γρ.)

● Θερμίδες 180

● Λίπη 10 γρ.

Εκμέκ

Το εκμέκ απαντάται σε πολλές παραλλαγές, αλλά η κλασική συνταγή είναι με φύλλο κανταΐφι και σαντιγί. Είναι πιο θερμιδογόνο και λιπαρό γλυκό σε σύγκριση με τα μπακλαβαδάκια, επειδή είναι φορτωμένο με κορεσμένα λίπη από το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Ωστόσο, έχει και ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά από τα καρύδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχετε… δικαιολογία να το παρακάνετε!

1 μικρό κομμάτι (40 γρ.)

● Θερμίδες 245

● Λίπη 12 γρ.

Και ο νικητής είναι…

● Το μαρόν γλασέ είναι το γλυκό με τις λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γλυκά.

Επίσης, δεν έχει λιπαρά, γεγονός που το καθιστά μοναδικό ανάμεσα στα εορταστικά γλυκά!

● Tο δεύτερο πιο light σε λιπαρά γλυκό είναι οι δίπλες , με 4,5 γρ. ¬λίπους ανά κομμάτι – εάν, μάλιστα, έχουν τηγανιστεί σε ελαιόλαδο, τότε πρόκειται για «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για την καρδιά.

● Ακολουθούν τα σοκολατάκια , τα πιο «φτωχά» από πλευράς θερμίδων και λίπους, αρκεί βέβαια να επιλέξετε σοκολατάκια από γνήσια κουβερτούρα και όχι όσα είναι «φορτωμένα» με ξηρούς καρπούς ή γέμιση. Μάλιστα, η γνήσια κουβερτούρα θεωρείται ωφέλιμη για την υγεία και συνιστάται να καταναλώνεται καθημερινά!

Συμβουλή

● 2-3 µικρά γλυκά την εβδοµάδα «επιτρέπονται» σε όλους, σύµφωνα µε επίσηµες διατροφικές -συστάσεις. Εάν έχετε, όµως, -υψηλή -χοληστερίνη, συνιστάται να αποφεύγετε τα γλυκά µε -κορεσµένα λιπαρά.

● Από πλευράς διατροφικών υπερβολών, οι γιορτές καλό είναι να µη διαρκούν… 15 ηµέρες (όπως τα σχολεία), αλλά δύο -ηµέρες τα Χριστούγεννα και -άλλες δύο την Πρωτοχρονιά!

● Tα εορταστικά γλυκά παρασκευάζονται µε διάφορες παραλλαγές και σε διαφορετικά µεγέθη, γεγονός που επηρεάζει και την περιεκτικότητά τους σε λίπη και θερµίδες. Να προτιµάτε τα µικρά σε µέγεθος γλυκά, καθώς και αυτά που γνωρίζετε ότι έχουν παρασκευαστεί µε αγνά υλικά.

(πηγή: περιοδικό Vita)