Όταν δεν υπάρχει χρόνος

[dropcap]Υ[/dropcap]πάρχουν πολλές κατηγορίες που μπορούμε να κατατάξουμε τους ανθρώπους. Μία από αυτές είναι η κατηγορία των ασκούμενων και των μη ασκούμενων.  Ανεξάρτητα από την ηλικία, τους πρώτους θα τους δείτε να γυμνάζονται στο γυμναστήριο, να περπατούν ή να τρέχουν στο πάρκο, να κάνουν πεζοπορία, πιλάτες, χορό  και γιόγκα, να κολυμπούν, να παίζουν τένις ή κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα.  Οι δεύτεροι- ανεξάρτητα πάλι από ηλικία- όσο  και αν έχουν τη διάθεση (θεωρητικά) θα βρίσκουν κάθε δικαιολογία, να το αναβάλουν για την επόμενη φορά.  Δεν προλαβαίνουν,  έχουν δουλειές, είναι κουρασμένοι, είναι αδιάθετοι, πονάει ο ώμος, το χέρι, το πόδι, είναι καλοκαίρι και κάνει ζέστη, είναι χειμώνας και κάνει κρύο. Αν  κάτι  από αυτά σας θυμίζουν τον εαυτό σας, ξέρετε ότι ανήκετε σε αυτή την κατηγορία.   Όμως αυτή η αναβολή δεν είναι καλή.  Και το σώμα σας το ξέρει, γιατί δεν έχει φτιαχτεί για να αδρανεί.

 Κάθε σωματική δραστηριότητα έχει ευεργετικές επιδράσεις σε όλα τα επίπεδα της υγείας και τη  ζωής μας. Δυναμώνει  το μυϊκό, το σκελετικό και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, διεγείρει το μεταβολισμό, αυξάνει την πνευματική απόδοση, προστατεύει από παθολογικά προβλήματα και ψυχικές παθήσεις, βελτιώνει την εικόνα σας.  Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και λίγα λεπτά την ημέρα παίζουν ρόλο: 10 με 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα χαμηλώνουν την πίεση του αίματος έως και εννέα ώρες και  βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική κατάσταση δυναμώνοντας την καρδιά και τους πνεύμονες.  Η κίνηση τονώνει τους μύες και η σμίλευση που θα αποκτήσει το σώμα σας,  θα σας κάνει να δείχνετε πιο fit and firm! Επίσης θα έχετε περισσότερο ενέργεια και από ψυχολογικής πλευράς λιγότερο άγχος και θετικότερη άποψη για τη ζωή. Ειδικά αυτόν τον καιρό που όλοι έχουμε ανάγκη από λίγη αισιοδοξία!

Και επειδή μάλλον η λέξη γυμναστική δεν αρέσει, αντικαταστήστε την με μία άλλη.  Δείτε το ανέβασμα της σκάλας, το περπάτημα για τα μαγαζιά ή τη βόλτα με το σκύλο σαν το πιο φθηνό τρόπο να ασκηθείτε. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα σας δώσει χαρά και αρχίστε το. Και θυμηθείτε, και μερικά λεπτά την ημέρα φέρνουν αποτέλεσμα.