Το Πνεύμα των Χριστουγέννων στην καρδιά μας

Ο Άγιος Βασίλειος από την Καισαρεία φέρνει τα δώρα ή ο Σάντα Κλάους, ο γελαστός ευτραφής παππούλης με την λευκή γενειάδα στα κόκκινα ντυμένος με έλκηθρο από τον Βόρειο Πόλο; Κι αν τα μικρά παιδάκια έχουν μπερδευτεί ίσως και εμείς έχουμε μπερδευτεί ή μάλλον λησμονήσει να νιώσουμε το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων. Που δεν έχει να κάνει με τα δώρα, τα στολίδια, τα καλέσματα, τα ξενύχτια, το φαγητό. Αν και αυτά μέρος τη γιορτής είναι.

«Στο ποίημα του «ο Θεός» ο Βίκτωρ Ουγκώ αναφέρει πως ο Θεός έχει ένα μόνο όνομα που λέγεται αγάπη. «Αγαπώ σημαίνει υπάρχω» μας αναφέρει ο Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ θυμίζοντας σε όλους εμάς τους μοντέρνους χριστιανούς ότι η εορτή των Χριστουγέννων δεν είναι ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο με καταναλωτικά χαρακτηριστικά αλλά το πνεύμα λειτουργεί ως προσδοκία των Εθνών, ως εκπλήρωση του παραδόξου θαύματος το οποίο αναβαθμίζει και αναγεννά την ανθρώπινη φύση», γράφει σ ένα κείμενο του ο Αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Μανώλης, ο οποίος εκτός από θεολόγος ήταν (πέθανε το 2018 σε ηλικία 46 ετών) κλινικός Βιοϊατρικής έρευνας & Βιοηθικής Ογκολογίας, επιστημονικός υπεύθυνος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου σε θέματα Βιοηθικής και Ποιμαντικής Ιατρικής, υποψήφιος διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε ως απλός άνθρωπος σ’ ένα σπήλαιο, ήσυχα, ταπεινά και γεμάτος από αγάπη. Το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων έχει να κάνει με τη Γέννηση, την Αγάπη, την Ελπίδα, την Πίστη, το Μυστήριο, την Ειρήνη. Με τη γέννηση Του μας δίνει συμβολικά τη δυνατότητα της δικής μας «γέννησης» και της πορείας μας προς τα πάνω, προς την πνευματική εξέλιξη μας. Μας κάνει να σκεφτούμε το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης και των πραγματικών αξιών.

Αυτές τις ημέρες θα βρεθούμε μαζί με τους αγαπημένους μας, θα ακούσουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, συναυλίες και θαυμάσιους ύμνους. Ας με αυτή την ευφορία νιώσουμε και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων στην καρδιά μας. Και ας το φωτεινό αστέρι φωτίσει και τον δικό μας δρόμο.

Υγ: η σχέση με το θείο και την πνευματικότητα είναι μία προσωπική σχέση και επιλογή για τον καθένα μας.