One small thing- η δύναμη της θετικής σκέψης

Ποιο είναι το μυστικό να διώξεις μία αρνητική και άσχημη σκέψη; Να σκεφτείς κάτι θετικό και ωραίο.

Είναι εύκολο; Όχι πάντα, ειδικά όταν νιώθεις αγχωμένος, πελαγωμένος, φοβισμένος. Όμως είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσετε το άγχος και το φόβο, να διαχειριστείτε το στρες και να βελτιώσετε την υγεία σας. Διότι οι αρνητικές σκέψεις και η απαισιοδοξία μπορούν να επηρεάσουν πολλούς τομείς της υγείας και να ζούμε τη ζωή (μας) καλά, όπως δείχνουν ιατρικές μελέτες.

Τι σημαίνει όμως θετική σκέψη; Αυτό που δεν σημαίνει είναι ότι αγνοείτε τα προβλήματα υποκρινόμενοι ότι δεν υπάρχουν, κοινώς αποκτάτε τη συμπεριφορά της στρουθοκαμήλου η οποία κρύβει το κεφάλι της στο έδαφος όταν την κυνηγάει κάποιος εχθρός. Ούτε χρησιμοποιείτε την άρνηση προσπαθώντας να αποφύγετε τα προβλήματα και τα άβολα συναισθήματα αναβάλλοντας τη δράση, ούτε υποτιμάτε τη σοβαρότητα τους.

Θετική σκέψη σημαίνει απλώς ότι πλησιάζετε το αρνητικό με πιο θετικό και παραγωγικό τρόπο ώστε να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικότερα. Πιστεύετε ότι το καλύτερο πρόκειται να συμβεί, όχι το χειρότερο. Η θετική σκέψη(όπως και η αρνητική) ξεκινά συχνά αυτό- μιλώντας με τον εαυτό μας. Είναι οι αυτόματες σκέψεις που κάνουμε, που άλλες φορές προέρχονται από τη λογική και αυτό που συμβαίνει και άλλες φορές μπορεί να προκύψουν από εσφαλμένες αντιλήψεις που δημιουργούμε λόγω έλλειψης πληροφοριών. Και εδώ, τα πράγματα είναι απλά, όσο κλισέ και αν ακούγεται. Εάν οι σκέψεις που κάνετε είναι ως επί το πλείστον αρνητικές, η προοπτική σας για τη ζωή είναι πιο πιθανό απαισιόδοξη. Εάν οι σκέψεις σας είναι ως επί το πλείστον θετικές, πιθανότατα είστε αισιόδοξοι – ασκείτε θετική σκέψη.

Ποια είναι τα οφέλη της θετικής σκέψης στην υγεία.

Αυξημένη διάρκεια ζωής
Χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
Μεγαλύτερη αντίσταση στο κοινό κρυολόγημα
Καλύτερη ψυχολογική και σωματική ευεξία
Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις
Καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια των δυσκολιών και των περιόδων άγχους
Πιστεύεται επίσης, ότι οι θετικοί και αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να ζουν πιο υγιείς τρόπους ζωής – έχουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα, ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή και δεν καπνίζουν ή πίνουν αλκοόλ υπερβολικά.

Μπορείτε να μάθετε να μετατρέπετε την αρνητική σκέψη σε θετική σκέψη.

Η διαδικασία είναι απλή, αλλά χρειάζεται χρόνος, αυτό-παρατήρηση, πρακτική και εξάσκηση. Εάν έχετε την τάση να έχετε αρνητικές σκέψεις, μην περιμένετε να γίνετε αισιόδοξος εν μία νυκτί. Είναι σαν να δημιουργείτε μια νέα συνήθεια. Εντοπίστε πρώτα σε ποιους τομείς της ζωής σας σκέφτεστε συνήθως αρνητικά. Είναι τα επαγγελματικά σας; Πρόκειται για κάποια δουλειά; Μια σχέση που έχετε; Αφορά την οικογένεια σας; Μπορείτε να ξεκινήσετε από κάτι μικρό προσεγγίζοντας το με πιο θετικό τρόπο.

Κάντε self test. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σταματήστε και αξιολογήστε τι σκέφτεστε. Εάν διαπιστώσετε ότι οι σκέψεις σας είναι κυρίως αρνητικές, προσπαθήστε να βρείτε έναν τρόπο να αλλάξετε το πρόσημο σε  θετικό. Ξεκινήστε ακολουθώντας έναν απλό κανόνα: Μην πείτε κάτι στον εαυτό σας που δεν θα λέγατε σε κανέναν άλλο. Να είστε ευγενικοί και ενθαρρυντικοί με τον εαυτό σας.  Για παράδειγμα: Αντί να πείτε ότι κάτι είναι πολύ περίπλοκο, πείτε ότι θα το αντιμετωπίσετε από διαφορετική οπτική γωνία.

Να είστε ανοιχτοί στο χιούμορ. Δώστε στον εαυτό σας άδεια να χαμογελάσει και να γελάσει, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Αναζητήστε το χιούμορ σε καθημερινά γεγονότα. Όταν μπορείτε να γελάτε με τη ζωή, νιώθετε λιγότερο στρες

Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Με ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή (για το σώμα και το μυαλό) και άσκηση τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Ακόμα και αν δεν έχετε διάθεση να κάνετε πιλάτες ή γιόγκα, να σηκώσετε βάρη ή να βγείτε για τρέξιμο, περπατήστε. Το περπάτημα θεωρείται εξίσου πολύ καλή άσκηση και η άσκηση επιδρά θετικά στη ψυχική διάθεση μιας και παράγονται διάφορες ορμόνες, όπως οι ενδορφίνες.

Να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους. Που χαμογελούν και που χαίρονται, που είναι πρόθυμοι και υποστηρικτικοί, είναι άνθρωποι στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε για συμβουλές. Οι αρνητικοί άνθρωποι μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο άγχους σας και να σας κάνουν να αμφισβητείτε για τις ικανότητες σας να διαχειριστείτε μία κατάσταση.

Και τέλος, αλλά όχι τελευταίο, σκεφτείτε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή σας. Και σημειώστε τα σε ένα τετράδιο