One small thing

Ο Ησίοδος, στο έργο του «Έργα και Ημέραι», είχε πει ότι «αν βάζεις ακόμα και μικρό πάνω στο μικρό, και το κάνεις αυτό τακτικά, σύντομα κι αυτό θα γίνει μεγάλο». Ο πιο σημαντικός λόγος που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν μία συνήθεια, είναι η έλλειψη υπομονής. Ειδικά όταν έχει να κάνει με θέματα υγείας, είναι που μας πιάνει ανυπομονησία. «Πόσο καιρό θα πάρει να δω αποτελέσματα;» με ρωτούν στο πρώτο μάθημα πιλάτες. «Εξαρτάται πόσο πολύ επιθυμείς να θέλεις να δεσμευτείς και να έχεις υπομονή». Μπορεί να πάρει από εβδομάδες μέχρι και μήνες.  Σύμφωνα με τον νευρο-γλωσσικό-προγραμματισμό, κάθε φορά που επαναλαμβάνουμε κάτι (καλό ή κακό), ουσιαστικά βοηθάμε τον εγκέφαλο μας να δημιουργήσει μία νέα νευρική οδό. Και αφορά όλες τις αποφάσεις μας, είτε θέλουμε να χάσουμε βάρος, να τρώμε καλύτερα, να μάθουμε κάτι. Ωστόσο, όσο κι αν θετικά ξεκινάμε, τις περισσότερες φορές κάπου το αφήνουμε.

3 (ακόμη) λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν αλλάζουν ανθυγιεινές συνήθειες και τι πρέπει να κάνουν

1. Τείνουμε να δίνομε μεγάλες υποσχέσεις, αντί να εστιαζόμαστε στις μικρές αλλαγές.

Ο εγκέφαλος μας προσαρμόζεται καλύτερα στους μικρούς στόχους παρά στις μεγάλες αλλαγές. Είναι πιο εύκολο να κόψετε, να αλλάξετε ή προσθέσετε ένα πράγμα παρά να τα αλλάξετε όλα μονομιάς. Σκεφτείτε πιο είναι το πιο σημαντικό και επικεντρωθείτε σε αυτό. Για παράδειγμα, στην επιθυμία σας να αδυνατίσετε θέλετε να κόψετε τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, αρχίστε με αυτό που θεωρείτε πιο σημαντικό αντί να κλείνετε τα μάτια σας μπροστά σε ένα κομμάτι πίτσα. Αν πάλι δεν μπορείτε χωρίς ένα κομμάτι γλυκό κάθε βράδυ, αποφασίστε ποια θα είναι η ημέρα που δεν θα τρώτε και κάντε την «επίσημη μέρα χωρίς γλυκό». Σιγά –σιγά θα δείτε ότι η επιθυμία σας για ζάχαρη θα ελαττώνετε. Το ίδιο ισχύει και για την γυμναστική. Ξεκινήστε μέτρια στην αρχή. Και σιγά-σιγά, πάλι, προσθέστε. Ασκήσεις, επαναλήψεις, ώρες ή ημέρες. Πρόκειται για την έννοια της βιωσιμότητας. Αναλύουμε το κόστος- όφελος και δημιουργούμε ένα σχέδιο το οποίο μπορούμε να το τηρήσουμε μακροχρόνια.

2. Είμαστε ανυπόμονοι.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θα πάρει χρόνο, η υπομονή είναι ζωτικής σημασίας για την αλλαγή συνηθειών ή συμπεριφορών. Πόσο χρόνο; Από εβδομάδες έως και μήνες, εξαρτάται πόσο ισχυρή είναι η επιθυμία σας και πόση πειθαρχία έχετε. Είναι πάντα δύσκολο στην αρχή, πριν γίνει εύκολο. Μία απόφαση είναι. Σκέφτεστε τώρα που έχετε μεγαλώσει, αν πρέπει να πλύνετε τα δόντια σας το βράδυ; Απλώς το κάνετε, αυτόματα. Αλλά όταν ήμασταν μικρά μας κυνηγούσαν οι γονείς, το ίδιο κάναμε και εμείς στα παιδιά μας.

3. Συχνά συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους.

Μπορεί η καλύτερη φίλη σας να έχασε τα τρία κιλά που έβαλε στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών σε δέκα ημέρες, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας, αν τώρα, τέλος του μήνα έχετε χάσει μόνο ενάμισι. Ο καθένας είναι διαφορετικός, σκεφτείτε πάλι τα μωρά, δεν έχουν όλα την ίδια σωματική ανάπτυξη, τον ίδιο χρόνο. Ο καθένας είναι διαφορετικός και οι αλλαγές θα συμβούν σε διαφορετικό ρυθμό ακόμα και αν ακολουθείτε την ίδια δίαιτα ή το ίδιο πρόγραμμα άσκησης. Επικεντρωθείτε να μείνετε συνεπείς στις νέες σας υγιείς αλλαγές και όχι αν πρέπει να έχετε χάσει τα κιλά μέχρι μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτό θα σας δημιουργήσει άγχος, το οποίο δεν είναι υγιές και θα βάλετε σε σύγκριση τον εαυτό σας (που και αυτό δεν είναι ψυχολογικά υγιές) με κάποιον άλλον που το πέτυχε πριν από σας.

Αν λοιπόν, θέλετε να αλλάξετε κάτι ή να βελτιώσετε κάτι, εστιάστε περισσότερο στην αλλαγή συμπεριφορών που είναι απαραίτητες για την επιτυχία και λιγότερο στο αποτέλεσμα. Αν κάτι δεν δουλεύει, αλλάξτε το και δείτε τι θα συμβεί. Θυμηθείτε ότι ο καθένας είναι διαφορετικός. Οπότε προχωρήστε, δημιουργώντας τη δική σας νευρική οδό. Αν συνηθίζετε το πρωί να κάνετε γυμναστική αλλά μία ημέρα δεν προλαβαίνετε, κάντε την άσκηση που θεωρείτε πιο σημαντική. Αν θέλετε να τρώτε υγιεινά στο χώρο της εργασίας σας, φέρτε το δικό σας φαγητό. Αν θέλετε να πίνετε περισσότερο νερό, έχετε ένα μπουκάλι νερό πάνω στο γραφείο σας ή μαζί σας. Αρχίστε να κάνετε κάτι καθημερινά που θα σας βοηθήσει να πλησιάσετε τον στόχο σας και να γιορτάζετε τις νίκες σας!