Οι ειδικοί συμφωνούν. Η διατροφή που κάνουμε επηρεάζει στο στρες

Μόλις φάγατε την τελευταία μπουκιά από το διπλό χάμπουργκερ με τις έξτρα τηγανιτές πατάτες και ακουμπάτε πίσω στην πλάτη της καρέκλας. Απολαύσατε τη γεύση, αλλά νιώθετε ότι έχετε σκάσει κιόλας. Η αρχική ικανοποίηση έχει αρχίσει να φθείρεται. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους και τους διαιτολόγους υπάρχουν αρκετά στοιχεία και μελέτες ότι οι τροφές που τρώμε και η διατροφή που κάνουμε επηρεάζει τη διάθεση, συμπεριλαμβανομένης του άγχους και της κατάθλιψης.

Πως η διατροφή επηρεάζει τη ψυχική μας ευεξία

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2021 και δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία, έδειξε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με λιγότερο άγχος. Από τους 8.600 συμμετέχοντες, εκείνοι που κατανάλωναν τουλάχιστον 470 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά καθημερινά είχαν 10 τοις εκατό χαμηλότερα επίπεδα στρες από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα από 230 γραμμάρια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους υποστηρίζει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και στην ψυχική ευεξία.

Ο λόγος είναι ότι η διάθεση ρυθμίζεται από τον εγκέφαλο και για να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλος χρειάζεται το βέλτιστο καύσιμο από θρεπτικά συστατικά.
Η διάθεση επηρεάζεται επίσης από το μικροβίωμα, δηλαδή στα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο σώμα μας και ειδικά στο γαστρεντερικό σύστημα. Την αλληλεπίδραση της χλωρίδας του εντέρου και του εγκεφάλου κατέδειξαν πρόσφατα και Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου UCLA της Καλιφόρνιας. Ειδικότερα, παρατήρησαν ότι σήματα που παράγονται από τον εγκέφαλο επιδρούν στη διαμόρφωση της εντερικής χλωρίδας, η οποία με τη σειρά της παράγει μόρια τα οποία επιδρούν στη διαμόρφωση της δομής του εγκεφάλου.
Ένας σημαντικός παράγοντες που επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα, είναι η διατροφή και αν όπως έχει αποδειχτεί ότι το εντερικό μικροβίωμα συμβάλλει στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και συνδέεται με τη υγεία, έχουμε κάθε λόγο να προσέχουμε τη διατροφή μας.

Ποιες τροφές επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική ευεξία;

Έχει βρεθεί ότι οι μεγαλύτεροι ένοχοι τροφίμων που συμβάλλουν στο άγχος και πιθανό να αυξήσουν την κατάθλιψη είναι η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες, η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (όπως το λευκό αλεύρι και τα ζυμαρικά) όταν αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά. Τα τρόφιμα ή τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη τείνουν να αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, να προκαλούν τρέμουλο και ανησυχία και να δυσκολεύουν τον ύπνο. Έτσι, όταν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας αποτελείται από επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία δεν περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες, υπάρχει ελάχιστος χώρος για τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά  και τα οποία συναντάμε στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα όσπρια. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, είναι οι τιμές του σακχάρου που καθορίζονται από την ποσότητα, το είδος και τη σύνθεση της τροφής.

Ποιες τροφές μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική ευεξία;

Η πιο σημαντική στρατηγική, είναι να ακολουθήσετε ένα υγιεινό σχήμα διατροφής που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, πρωτεΐνες από φυτικές πηγές και ψάρια, ξηρούς καρπούς, υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο, αντί για κορεσμένα λίπη.  Εκτός από τις παραπάνω τροφές, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ που τρέφουν το μικροβίωμα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην καλή διάθεση.
Η οποία (συναισθηματική διάθεση) εξαρτάται από την σωστή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, τις ορμόνες και χημικές ουσίες που εκκρίνει ο εγκέφαλος, οι οποίες βασίζονται στη διατροφή και η οποία προστατεύει την καλή υγεία του εγκεφάλου. Ότι όλα είναι συνδεδεμένα το βλέπουμε για άλλη μία φορά.

Πως να επιλέξετε τις καλές τροφές;

Αν η επιλογή των τροφών και η ακολουθία ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής που συμβάλλουν στην ψυχική σας υγεία και στη φυσιολογική χημεία του εγκεφάλου σας δημιουργεί επιπλέον άγχος, υπάρχουν τρόποι να το καταφέρετε και παράλληλα να απολαμβάνετε μερικές από τις αγαπημένες σας λιχουδιές. Το tip είναι να μην κάνετε τις τέλειες επιλογές (γιατί τελειότητα δεν υπάρχει) αλλά να επιλέγετε τις τροφές που ταιριάζουν στις κατηγορίες «καλό, καλύτερο, βέλτιστο» αν και θα υπάρχουν κάποιες ημέρες που θα είναι απλώς «αρκετά καλές».