Ο φυσικός τρόπος να μειώσετε το άγχος

Υπάρχει περίπτωση να μην νιώθουμε άγχος;

Tο άγχος είναι ένα συναίσθημα που υπάρχει σε όλους μας και αντίθετα από τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα που έχουν να κάνουν με γεγονότα που έχουν συμβεί, αναφέρεται πάντα στο μέλλον. Είναι σκέψεις που κάνουμε για κάτι που δεν έχει γίνει, οι οποίες χαρακτηρίζονται από συναισθήματα έντονης ανησυχίας και έντασης και επηρεάζουν το σώμα μας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και έχουμε ταχυκαρδία.

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε να νιώθουμε άγχος, είναι από τα συναισθήματα της επιβίωσης μας γιατί μας βάζει σε εγρήγορση, ωστόσο όταν υπερβαίνει τα όρια, πριν καταφύγουμε σε φάρμακα ή γίνει διαταραχή, υπάρχει ένας πιο φυσικός τρόπος να το μειώσουμε και αυτός είναι ο διαλογισμός. Αυτό έλεγα σήμερα στη φίλη μου την Αλεξάνδρα. Άρχισα «να κάθομαι» σε σταθερή βάση πριν από ένα χρόνο. Και λέω «να κάθομαι» γιατί από όλες τις τεχνικές διαλογισμούς, το ζαζέν είναι αυτή που μου ταίριαξε περισσότερο. Που σημαίνει «κάθομαι». Φαίνεται πολύ απλή, αλλά είναι αρκετά δύσκολη. Και όπως συμβαίνει για την απόκτηση κάθε καινούριας συνήθειας, θέλει δέσμευση και χρόνο. Ο χρόνος έδειξε πολλά οφέλη στη ζωή μου (έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τη δομή των κυττάρων του σώματος) και μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζω την καθημερινότητα μου. Παρόλα τα προβλήματα και τις δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν, νιώθω πιο ήρεμη να τα αντιμετωπίσω. Και αυτό όχι τυχαία.
Μέσω του διαλογισμού αλλάζει ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε, γιατί αυξάνεται η παραγωγή σεροτονίνης (γνωστή ως η ορμόνη της ευτυχίας) και μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερο έλεγχο των συναισθημάτων μας.

Ίσως φαίνεται αδύνατη η ιδέα απλώς να κάθεστε και να μην σκέφτεστε. Στην πραγματικότητα περνούν χιλιάδες σκέψεις από το μυαλό γιατί αυτή είναι η δουλειά που ξέρει να κάνει ο νους. Είναι μέρος της διαδικασίας. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε παρασυρθεί από τις σκέψεις, ξαναρθείτε στο τώρα δίνοντας σημασία στην αναπνοή σας. Συγκεντρώνοντας την προσοχή σε κάθε εισπνοή και εκπνοή. Όταν το καταφέρνετε- που μπορεί να είναι μόνο στιγμές- δείχνει ότι το στρες απελευθερώνεται από το σώμα.
Ίσως, πάλι, στην αρχή νιώσετε ότι βαριέστε, μην αγχωθείτε οτι δεν τα καταφέρνετε, είναι και αυτό μέρος της εξάσκησης.

Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πολλή ώρα. Αν και το ιδανικό είναι είκοσι λεπτά, όταν με τα δεδομένα είναι δύσκολο να βρεθούν, δέκα λεπτά αρκούν.