Νοέμβριος, μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Γνωρίζετε ότι το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς εθισμούς να κόψετε; Η νικοτίνη θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια και προσβάλλει τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερειακό νευρικό σύστημα.  Όταν παίρνετε μια ρουφηξιά από το τσιγάρο που καπνίζετε, πέρα από το συναίσθημα που σας δημιουργεί, τα μόρια της νικοτίνης εισέρχονται στο σώμα, ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, διεισδύουν στα νευρικά κύτταρα μεταβάλλοντας τα από μέσα προς τα έξω και υπερβαίνουν τον αιματεγκεφαλικό φραγμό φτάνοντας στα εγκεφαλικά κύτταρα, όπου συναντούν τους νικοτινικούς υποδοχείς.

Κάπνισμα, ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου

Γνωρίζετε ακόμα, πως ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και το δεύτερο για τις γυναίκες ενώ συνήθως διαγιγνώσκεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και εσχάτως αυξάνονται τα κρούσματα και στις νεότερες; Σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη, πρόεδρο της FairLife (τον πρώτο φορέα που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα και επιδιώκει να υποστηρίξει τους πάσχοντες ασθενείς και τους φροντιστές τους στη δύσκολη διαδρομή της θεραπείας) το κάπνισμα -συμπεριλαμβανομένου τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού-είναι ο κύριος παράγοντας προδιάθεσης κινδύνου στο 80-90% των περιπτώσεων. Το κάπνισμα περιλαμβάνει εκτός από το κλασικό τσιγάρο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το άτμισμα, την πίπα, τα πούρα. Άλλες αιτίες είναι η έκθεση στον αμίαντο που χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως υλικό κατασκευής κτηρίων, στο ραδόνιο, πρόκειται για φυσικό αέριο, που μπορεί να περάσει από το έδαφος και συνήθως βρίσκεται στα κτήρια, σε προηγούμενη κακοήθεια ή θεραπεία αυτής, σε κληρονομικότητα, σε ασθενείς με HIV ή υπό ανοσοκαταστολή για μεταμόσχευση.

Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα

Οι πνεύμονες είναι δύο σπογγώδη όργανα που βρίσκονται μέσα στον θώρακα σας, οι οποίοι προσλαμβάνουν οξυγόνο όταν εισπνέετε και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα όταν εκπνέετε. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινάει από τους πνεύμονες και ενεργοποιείται όταν τα κύτταρα του σώματος ξεκινούν να μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα. Οι καρκίνοι του πνεύμονα συνήθως κατηγοριοποιούνται σε δύο βασικές κατηγορίες που ονομάζονται μικροκυτταρικοί και μη μικροκυτταρικοί. Αυτοί οι διαφορετικοί τύποι καρκίνου του πνεύμονα μεγαλώνουν διαφορετικά και αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι συχνότερος από τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Αν και τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα δεν είναι ειδικά και τις περισσότερες φορές δεν αξιολογούνται από τους ασθενείς και για αυτό το λόγο όταν γίνεται η διάγνωση είναι πιο προχωρημένη η νόσος, με μικρότερες πιθανότητες οριστικής θεραπείας και χειρότερη πρόγνωση, υπάρχει μία ένδειξη. Και αυτός είναι ο βήχας. Ξηρός ή παραγωγικός (με φλέγματα), πρωινός ή βραδινός, που συνοδεύεται από δύσπνοια ή χωρίς. Δυστυχώς, οι περισσότεροι καπνιστές θεωρούν τον τσιγαρόβηχα ως φυσιολογικός. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο βήχας σε έναν ασθενή καπνιστή με τουλάχιστον είκοσι χρόνια κάπνισμα και κατά μέσο όρο κατανάλωσης ένα πακέτο την ημέρα, ή πρώην καπνιστή που έχει διακόψει για λιγότερο από δέκα χρόνια το κάπνισμα και είναι τουλάχιστον 50 χρόνων, είναι ύποπτο σύμπτωμα και δικαιολογεί την διερεύνηση του ασθενή με αξονική τομογραφία θώρακος.  Άλλα συμπτώματα είναι η αλλαγή του βήχα που υπάρχει στους καπνιστές κατά τις πρωινές ώρες. Διαφορές στην ένταση, την παραγωγικότητα, διαφορά των εκκρίσεων, του χρώματος, η αιμόπτυση μπορεί να υποκρύπτουν κάποια κακοήθεια. Οι λοιμώξεις, κυρίως οι επαναλαμβανόμενες, ή πόνος στο στήθος, είναι ύποπτα συμπτώματα, επίσης. Η δύσπνοια μετά τον βήχα, ή ο βήχας που ακολουθείται από πόνο και δύσπνοια, κυρίως η βραδινή, είναι συμπτώματα άξια διερεύνησης. Γενικότερα συμπτώματα είναι το αίσθημα της κόπωσης, κακουχίας, η απώλεια βάρους.

Η ζωή να κόβει την ανάσα

Και όχι ο καρκίνος του πνεύμονα. Αυτό είναι το μήνυμα της Fairlife.
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά νοσήματα στην Ελλάδα. Και όπως κάθε μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια πρόκληση που αξίζει να βγεις νικητής. Όλο το μήνα προάγουμε τη φυσική άσκηση, όποια προτιμάει ο καθένας και την ψυχική υγεία ως προϋποθέσεις για την πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας μας και χρησιμοποιώντας το σύμβολο #en_drasi ενώνουμε τις δυνάμεις μας με σκοπό να μεταδώσουμε το μήνυμα.

(πηγή: ελληνικό κέντρο καρκίνου, πνευμονολογικό κέντρο)