New Year’s Resolution: Απλά βήματα για μία απολαυστική και ισορροπημένη διατροφή

Η Νίκη Αθανασιάδου MSc RDN CDN, κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη,ΗΠΑ γράφει για όλα όσα πρέπει να υιοθετήσουμε τη νέα χρονιά. 

Δεν είναι εντυπωσιακό ότι η τροφή που επιλέγουμε να καταναλώσουμε, επηρεάζει την υγεία μας; Σκεφτείτε το, έχετε τη δύναμη, με λίγες απλές πρακτικές, κάνοντας κάτι που ούτως ή άλλως θα κάνατε, δηλαδή να φάτε, να βελτιώσετε την υγεία σας, σωματικά και ψυχικά. Νομίζω αυτός είναι ο βασικότερος λόγος, συνδυαστικά βέβαια με την αγάπη για το φαγητό γενικότερα, που αποφάσισα να ακολουθήσω τον δρόμο της διατροφής στις σπουδές μου. Αν λοιπόν φέτος αποφασίσατε να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας και να βάλετε την ισορροπημένη διατροφή ως προτεραιότητα, βρείτε παρακάτω μερικά σημαντικά βήματα για να βελτιώστε και να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας, εύκολα και απολαυστικά.
Οργανωθείτε
c3cdc40f6821dc016df1d6cc8c8801fc.jpg

Όλα πηγαίνουν καλύτερα με λίγη οργάνωση και υγιεινή διατροφή χωρίς τα κατάλληλα υλικά στην κουζίνα δεν γίνεται. Γι’ αυτό λοιπόν πάρτε χαρτί και μολύβι (ή το smartphone σας ανοίγοντας την εφαρμογή με τα check lists) και σημειώστε όλα τα τρόφιμα που θα χρειαστείτε για τα γεύματα μίας θρεπτικής διατροφής. Συμπεριλάβατε τις παρακάτω ομάδες:

  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Πρωτεϊνες συμπεριλαμβανομένου τα όσπρια
  • Αμυλούχα προϊόντα ολικής άλεσης ή γενικότερα ακατέργαστα
  • Καλά λιπαρά
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί & βούτυρα αυτών (ταχίνι κ.λπ.)
  • Μυρωδικά, μπαχαρικά κ.λπ.

Μαγειρέψτε νόστιμα

img-1192-1-scaled.jpg

Η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι άνοστη! Υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές, συνταγές που προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι ελαφριές (αν ταυτόχρονα θέλετε να χάσετε βάρος) και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλα γεύματα που θεωρούνται ανθυγιεινά αλλά νόστιμα. Με μία απλή ανασκόπηση στο διαδίκτυο θα βρείτε μεγάλη έμπνευση. Ψάχνετε υγιεινά γλυκά; Βρείτε συνταγές εδώ και μία εορτατιστκή ιδέα εδώ! Τέλος, ψάξτε συνταγές που γίνονται σε ένα σκεύος, σώζουν χρόνο και κόπο στην κουζίνα, βρείτε μερικές συνταγές εδώ.

Απολαύστε το έξω

319302500-472808128272073-8264164300849997184-n.jpg
Image source: @carodaur

Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή χωρίς… παρασπονδίες! Εξού και η λέξη «ισορροπημένη». Το φαγητό δεν είναι μόνο βιολογική ανάγκη αλλά ψυχαγωγία και κοινωνικότητα. Γι’ αυτό λοιπόν μην αποφεύγετε να φάτε σε ένα εστιατόριο επειδή φοβάστε ότι θα χαλάσετε τη διατροφή σας. Δείτε το μενού, βρείτε κάτι που σας φαίνεται υγιεινό και ζητήστε τις κατάλληλες αντικαταστάσεις για να γίνει ακόμα καλύτερο. Όταν έρθει το πιάτο, δείτε τη μερίδα, αποφασίστε πόσο θα φάτε και ύστερα ξεκινήστε. Δεν είστε σε διάθεση να «προσέξετε»; Απολαύστε ό,τι επιθυμείτε κάνοντας ένα «free meal», αν είναι στη σωστή συχνότητα, αυτές οι παρασπονδίες δεν θα χαλάσουν τη διατροφή σας.

Δεν είναι μόνο η διατροφή…

shutterstock-1223884579.jpg

Αν θέλετε πραγματικά να κάνει διαφορά η διατροφή που θα ακολουθήσετε, μην παραμελείτε την άσκηση. Η άσκηση δεν βοηθά μόνο όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος· βοηθά σε πολλά περισσότερα, όπως στην αίσθηση της ευεξίας και τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας μεταξύ άλλων. Δεν είναι όλες οι μορφές άσκησης βαρετές, κάντε μία έρευνα και σκεφτείτε ποια φυσική δραστηριότητα θα σας ευχαριστούσε περισσότερο, μαθήματα Pilates, τένις ή την κλασική σουηδική εξάσκηση; Οι προτιμήσεις του καθένα είναι διαφορετικές αλλά υπάρχει πάντα ένα είδος άσκησης που ταιριάζει. Βάλτε συστηματικά τη γυμναστική στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα και κάντε το τρόπος ζωής.

Το πιο σημαντικό

Δεν υπάρχει η τέλεια διατροφή, ούτε εκείνη που μπορεί να εγγυηθεί άμεσα μαγικά αποτελέσματα. Η τέλεια διατροφή είναι διαφορετική για τον καθένα μας και σκοπός είναι να την ανακαλύψουμε, να την κάνουμε απολαυστική και πρακτική και να μας προσφέρει την ιδανική ισορροπία μεταξύ θρεπτικών και υγιεινών γευμάτων με νότες από free meals χωρίς ενοχές.

Καλή όρεξη και καλή χρονιά!

niki-dietitian.jpg

Νίκη Αθανασιάδου

(πηγή: glow.gr)