Μπορεί η γιόγκα να κάνει τον τρόπο ζωής μας καλύτερο;

«Δεν βρίσκομαι εγώ μέσα στον κόσμο, ο κόσμος βρίσκεται μέσα μου». Μία τολμηρή δήλωση των αρχαίων γιόγκι που χάραξαν το μονοπάτι της γιόγκα.

Αν πριν από κάποια χρόνια, η αναφορά στη γιόγκα ως στοιχείο ενός τρόπου ζωής προκαλούσε σκεπτικισμό, σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι μέσα από τη διδασκαλία και τις τεχνικές γίνονται αποδέκτες των ωφελειών της. Λόγω της διάδοσης της σε όλο τον κόσμο και της αποδοχής της, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για τα οφέλη της πιο εύκολα απ’ ότι παλιότερα. Σε αυτό έχουν συμβάλλει οι σχολές και οι χώροι που έχουν ανοίξει, πολλοί επιλέγουν τη γιόγκα ως τρόπο άσκησης. Η συστηματική εφαρμογή της γιόγκα μέσα από τις ασκήσεις και τις τεχνικές προσφέρει στον ασκούμενο μυϊκή ευλυγισία και δύναμη αλλά κυρίως αναπτύσσει την ικανότητα της συγκέντρωσης επεκτείνοντας τη ψυχική μας δύναμη και τη θέληση μας. Και όχι μόνο. Γιατί η γιόγκα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία σωματική άσκηση.

Μας βοηθάει να δούμε τον κόσμο από μια άλλη οπτική γωνία, μας υπενθυμίζει την αρχή της μη βίας(ahisma), που είναι και ο πρώτος κανόνας κοινωνικής συμπεριφοράς, και πώς αυτόν τον κανόνα μπορούμε να τον υιοθετήσουμε και να τον εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Θυμηθείτε τον Μαχάτμα Γκάντι (Μαχάτμα στα σανσκριτικά σημαίνει “μεγαλόψυχος”) πως μέσα από τη διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη χωρίς χρήση βίας και έγινε ένα από τα παγκόσμια σύμβολα του εικοστού αιώνα.

Στο εξωτερικό η γιόγκα έχει εισαχθεί ως άσκηση ή ως και θεραπεία εναλλακτικά σε χώρους όπως νοσοκομεία, φυλακές και σχολεία. Με λίγα λόγια, η γιόγκα είναι μια τέχνη του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής, η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό τεχνικές και κανόνες κοινωνικής και προσωπικής συμπεριφοράς. Βλέποντας κανείς τις πρακτικές και τους στόχους της λίγο βαθύτερα, μπορεί να παρατηρήσει ένα σύστημα εσωτερικής εξερεύνησης και προσωπικής ανάπτυξης. Και εάν χρησιμοποιούμε τις αρχές που μας προσφέρει σωστά, σεβόμενοι το σώμα μας και τον εαυτό μας γενικότερα, εάν κάνουμε τη φιλοσοφία της γιόγκα τρόπο ζωή μας και όχι απλά σποραδικές επισκέψεις σε κάποιο χώρο εκγύμνασης, τότε, αλήθεια, μπορούμε να καταφέρουμε να μάθουμε πολλά!

Μπορούμε να ισορροπήσουμε όλες τις πλευρές του εαυτού μας πιο συγκεκριμένα σώμα, ψυχή, πνεύμα, όλα δηλαδή τα απαραίτητα συστατικά για μια ζωή γεμάτη με αρμονία που τόσοι όλοι μας την έχουμε ανάγκη. Μία ζωή που είναι στο χέρι μας να την κάνουμε όσο καλύτερη γίνεται και που έχουμε όφελος να την ζήσουμε όσο ουσιαστικότερα μπορούμε για τον εαυτό μας αλλά και για τον κόσμο γύρω μας.

Η Μαργαρίτα Πρεφτίτση, είναι μπαλαρίνα και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στη μέθοδο πιλάτες, γιόγκα και γιόγκα για παιδιά, trx & bosu καθώς και prenatal & postnatal fitness instructor και της αρέσει να γράφει