Μία καθημερινή άσκηση για καλή ισορροπία

Πως θα ήταν η ζωή μας αν δεν είχαμε ισορροπία; Δεν θα μπορούσαμε να σηκωθούμε, να κρατηθούμε όρθιοι, θα πέφταμε όταν θα περπατάγαμε. Τι δηλώνει να έχουμε ισορροπία; Τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Γιατί είναι απαραίτητο να έχουμε ισορροπία; Επειδή βοηθάει στην πρόληψη ατυχημάτων.

Στη φυσική, η ισορροπία είναι η ικανότητα να διατηρείται το κέντρο της μάζας ενός σώματος πάνω από μία βάση στήριξης. Ωστόσο, σε μας τους ανθρώπους είναι πιο πολύπλοκο. Βασίζεται σε ένα σύστημα αισθητικο-κινητικού ελέγχου που εξαρτάται από τους αισθητήριους παράγοντες, από την ιδιοδεκτικότητα και από τη θέση του σώματός μας στο χώρο. Αυτό το σύστημα ισορροπίας μας επιτρέπει να μην πέφτουμε, να βλέπουμε κατά τη βάδιση, να αναγνωρίζουμε τη βαρύτητα, να καθορίζουμε τη διεύθυνση και την ταχύτητα της κίνησης και να κάνουμε προσαρμογές με αυτόματο τρόπο για να διατηρήσουμε τη στάση και τη σταθερότητα σε διάφορες θέσεις και δραστηριότητες. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αυτή η αρμονική συνεργασία κλονίζεται. Μερικές αιτίες είναι προβλήματα στο εσωτερικό του αυτιού από ωτίτιδα ή ακόμη και κερί, αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ορισμένες παθήσεις και ορισμένα φάρμακα όπως ηρεμιστικά ή υπνωτικά, καθώς και οι τραυματισμοί στο κεφάλι. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, η ισορροπία μας τείνει να μειώνεται, αφού οι αρθρώσεις φθείρονται, η μυϊκή δύναμη φθίνει και οι αισθήσεις της όρασης και της ακοής μειώνονται.

Γυμναστική για καλή ισορροπία

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής πρέπει να περιλαμβάνει και ασκήσεις για τη βελτίωση της ισορροπίας. Είναι εξίσου σημαντικές όσο οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευκαμψίας. Για αυτό το λόγο, τις βάζω πάντα στους μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές μου στα μαθήματα που κάνουμε. Εκτός ότι βοηθούν στην πρόληψη τραυματισμών, ενισχύουν τη συνολικής τους υγείας και συμβάλουν να είναι αυτοεξυπηρετούμενοι ώστε να εξακολουθούν να παραμένουν δραστήριοι. Ασκήσεις ισορροπίας μπορούν να γίνουν σε όλες τις θέσεις. Προβολές, διάφορες στηρίξεις, ακροστασίες, ασκήσεις με μπάλα ή με τον κύλινδρο και σε δίσκο ισορροπίας. Για να την βελτιώσετε κάνετε ασκήσεις οι οποίες θα σας κάνουν να νιώθετε εκτός ισορροπίας. Όταν τις εκτελείτε σε όρθια θέση να είσαστε πάντα κοντά σε ένα τοίχο, μία καρέκλα ή ένα τραπέζι για είσαστε σίγουροι ότι έχετε εξασφαλίσει –πρωτίστως – ασφάλεια.

Βάζοντας τα παπούτσια από όρθια θέση, πρόκληση για καλή ισορροπία

Ο πιο εύκολη άσκηση ισορροπίας που συγχρόνως ενδυναμώνει την άρθρωση του αστραγάλου, τους συνδέσμους των κάτω άκρων και τους μυς της ποδοκνημικής είναι, να σταθείτε στο ένα πόδι σαν τον πελαργό. Δοκιμάστε την όταν φτιάχνετε τον καφέ, πλένετε τα χέρια, μαγειρεύετε, μιλάτε στο τηλέφωνο, περιμένοντας στην ουρά. Για να τη δυσκολέψετε, δοκιμάστε να κάνετε την ίδια άσκηση με τα μάτια κλειστά ή ισορροπώντας στα δάκτυλα. Μία άλλη άσκηση για ισορροπίας είναι μία κίνηση που κάνετε καθημερινά. Να φοράτε τα παπούτσια σας. Αυτή τη φορά, προσπαθήστε να τα φορέσετε τα και από όρθια θέση (στη σελίδα μου ainola_terzopoulou, στο instagram θα δείτε ένα μικρό βιντεάκι).