Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ή και τα δύο!

Ποιος μπορεί να αρνηθεί το αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό δίδυμο των Χριστουγέννων; Τραγανά και μελωμένα τα μελομακάρονα, τα σπίτια μοσχομυρίζουν μέλι και κανέλα. Αφράτοι και σαν μπισκότα οι κουραμπιέδες, με τη μυρωδιά του βουτύρου να γεννά όμορφες αναμνήσεις. Σύμβολο καλής ζωής το μέλι στην Αρχαία Ελλάδα, συμβολίζει όλα όσα επιθυμούμε να μας φέρει ο νέος χρόνος, οπότε –θεωρητικά – όσο πιο πολλά τρώμε, τόσο καλύτερος θα είναι. Ο κουραμπιές μας έρχεται από την Τουρκία και από τη Μέση Ανατολή, εκεί έχουν το αντίστοιχο kurabiye, πρακτικά επειδή φτιάχνεται με βούτυρο έχει περισσότερες θερμίδες από το μελομακάρονο, αλλά για μία φορά το χρόνο που τους τρώμε, δεν πειράζει. Τις γιορτές και ειδικά αυτές τις γιορτές που είναι οι πιο χαρούμενες του χρόνου δεν θα χαλάσει ο κόσμος αν το ρίξουμε και λίγο έξω.

Φέτος, με κέρδισαν οι κουραμπιέδες. Η παρακάτω συνταγή είναι παραδοσιακή από τη Χρύσα Παραδείση και το μυστικό είναι στο ποτό που περιέχουν.

Θα χρειαστείτε:
450 γρ. βούτυρο
160 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κρόκους
3 κουταλιές μπράντυ, ουίσκι ή ούζο
Εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κουταλάκια εσάνς αμυγδάλου
700 γρ. αλεύρι
75 γρ. ασπρισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
1 κιλό κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη στο μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους. Ρίχνετε το λικέρ και λίγο εκχύλισμα βανίλιας ή το εσάνς αμυγδάλου. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή.
Ζυμώνετε ελαφρά την ζύμη και την βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα.
Πλάθετε την ζύμη σε κουραμπιέδες, στο σχήμα που προτιμάτε. Τους ψήνετε στον φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Πριν κρυώσουν, τους τυλίγετε δύο φορές στην κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.

(από το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση, εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)