Μάνος Γερακίνης, ο αρωματοποιός της υψηλής αρωματοποιίας

«Το άρωμα είναι μία τέχνη οπού αντί για μπογιές ή λέξεις, ο αρωματοποιός μπλέκει συναισθήματα, μνήμες, συστατικά, την ίδια τη φύση».
Αυτή τη τέχνη εξασκεί ο Μάνος Γερακίνης ο οποίος – αν και χαμηλών τόνων- έχει μία από τις πιο σημαντικές παρουσίες στην υψηλή αρωματοποιία με διεθνείς διακρίσεις. Πριν από ένα χρόνο το άρωμα Anthem ήταν φιναλίστ για το βραβείο Perfume Extraordinaire στο Fragrance Foundation UK 2022 (κάτι σαν τα Όσκαρ αλλά στην αρωματοποιία) και στο Art & Olfaction Awards US.

Ο ίδιος συλλέγει αρώματα από μικρή ηλικία και σε κάθε άρωμα που δημιουργεί, διηγείται μία μοναδική ιστορία. Ίσως και για αυτό επέλεξε το Fondazione, τη βιβλιοθήκη στο ιστορικό κτήριο του Ιδρύματος Σ. Λοβέρδου που σχεδίασε ο Ερνέστ Τσίλερ, που βρίσκεται στην Κηφισιά και το οποίο χάρη στον καλλιτεχνικό διευθυντή Γεώργιο Θησέα Καράμπελλα έχει μετατραπεί σε ένα εντυπωσιακό χώρο σε τόπο δημιουργικών δράσεων, να μας μυήσει στο χώρο του αρώματος μέσα από μια ιστορική αναδρομή και να μας μιλήσει για τις σύγχρονες χώρες.

 

Στην προσωπική συνέντευξη που ακολουθεί ξεδιπλώνει τη δική του ιστορία

Μάνο, πως ξεκίνησες;

Επιστρέφοντας πίσω στο χρόνο βλέπω πως η αγάπη μου για το άρωμα ήταν έμφυτη. Υπήρξα ένα πολύ δημιουργικό παιδί, ζωγραφίζω από μικρός αλλά μόνο όταν βρέθηκα στο κατάλληλο περιβάλλον με αρωματοποιούς, συστατικά και μυρωδιές κατάλαβα πως αυτό το μέσο έκφρασης μου ταιριάζει περισσότερο. Με δελεάζει πως κάτι που δε βλέπουμε και σχεδόν δεν υπάρχει, όταν το μυρίζουμε, μπορεί να προξενήσει τόσα συναισθήματα. Είναι σαν να δουλεύεις με κάτι άπιαστο που προσπαθείς κάθε φορά να ημερεύσεις. Το άρωμα είναι τέχνη.

Ποιο ήταν το ερέθισμα να ασχοληθείς επαγγελματικά με τα αρώματα;

Το 2013, είχα φτιάξει το πρώτο μου άρωμα, Sillage Royal, που δεν είχα σκοπό να εμπορευτώ. Ήταν ένα άρωμα μόνο για μένα. Προκάλεσε όμως το ενδιαφέρον πολλών φίλων μου και τότε μου γεννήθηκε η επιχειρηματική ιδέα. Το δεύτερο άρωμα μου, το Quintessence, το έφτιαξα επίσης  προσωπικά για εμένα αλλά σε μια έξοδο μου, έτρεξε μια κοπέλα να με σταματήσει και να με ρωτήσει τι φοράω και τότε για πρώτη φορά ανταποκρίθηκα, Manos Gerakinis.

Τι σε τράβηξε στον κόσμο των αρωμάτων;

Ο κόσμος των αρωμάτων είναι μοναδικός. Μπορείς με μια αναπνοή να προκαλέσεις συναισθήματα, να ζωγραφίσεις, να αγγίξεις, να γευτείς και να ακούσεις. Τόσο δυνατή είναι η αίσθηση της όσφρησης και τόσο δύσκολη να καταφέρεις να τη δαμάσεις για να αποδώσεις αυτό που θέλεις.
Το γεγονός πως ένα άρωμα μπορεί να σημαίνει τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο, η δυνατότητα να ταξιδέψεις στο χρόνο και σε άλλες εποχές, αποτελεί από μόνο του πηγή έμπνευσης για εμένα.

Εξασκείται η όσφρηση;

Ναι εξασκείται η όσφρηση και όπως όλες οι αισθήσεις χρειάζονται εκπαίδευση και κατανόηση. Η όσφρηση επιτελείται αβίαστα μέσω της αναπνοής, οπότε όλη τη μέρα μυρίζουμε αλλά πολλές φορές δεν εστιάζουμε στο να καταγράψουμε τι συγκεκριμένα. Όταν αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε τι μυρίζουμε, ξεκινάει ένα μαγικό ταξίδι μιας και η όσφρηση έχει την μοναδική ικανότητα να μας ταξιδεύει στον χώρο αλλά και στον χρόνο.

Με ποιο τρόπο αρχίζει να δημιουργείται ένα άρωμα;

Ένα άρωμα, όπως και η τέχνη, ξεκινάει με μια ιδέα. Μπορεί να είναι απλή όπως ένα συστατικό, για παράδειγμα ένα άρωμα με σύκο, μέλι και κακάο όπως το Methexis ή πιο σύνθετη όπως στο Anthem, ο εορτασμός των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Στη δεύτερη περίπτωση μεταφράζουμε την αρχική ιδέα σε κάποια βασικά συστατικά μετά από μελέτη και έπειτα ξεκινούν οι δοκιμές. Η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει από κάποιους μήνες έως και πάνω από ένα χρόνο.

Ποια είναι η αγαπημένη σου μυρωδιά όταν ήσουν παιδί;

Πολλές μυρωδιές έχουν μείνει αποτυπωμένες στη μνήμη μου και εφόσον δε μπορώ να επιλέξω μία, θα  απαριθμήσω κάποιες: το κέικ της μητέρας μου όταν ψήνεται στο φούρνο, η μυρωδιά ενός καινούριου βιβλίου, οι γαρδένιες στον κήπο της γιαγιάς μου, ο καπνός από τα καπνομάγαζα της Καβάλας (γενέτειρά μου) καθώς και η μυρωδιά του ξύλου του ευκάλυπτου.

Σε ποια μυρωδιά δεν μπορείς να αντισταθείς;

Αγαπώ πολύ το τριαντάφυλλο που είναι αρκετά παρεξηγημένο. Υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες που πραγματικά δεν ξέρεις ποιο να διαλέξεις. Αποτελεί κύριο συστατικό για την πούδρα, μαζί με την ίριδα, ενώ άλλες φορές μπορεί να θυμίζει το λουκούμι ή λιβάνι, εξαρτάται όμως από το είδος και την καταγωγή. Δεν αποτελεί τυχαία την βασίλισσα των λουλουδιών και για αυτό θα το βρείτε σε πολλές δημιουργίες μου: στο Sillage Royal (μυστηριώδες και σκοτεινό), στο Pivoine (ανάλαφρο και δροσερό), στο Rose Poetique (μεγαλειώδες και σαγηνευτικό) αλλά και στο Αnthem (φρέσκο και σύγχρονο).

Πιστεύεις οτι το άρωμα λειτουργεί σαν «αποκωδικοποιητής» χαρακτήρων;

Βεβαίως και το άρωμα λειτουργεί ως αποκωδικοποιητής χαρακτήρων. Ας θυμόμαστε πως επιλέγουμε αρώματα είτε για να εκφραστούμε μέσα από αυτά όποτε βρίσκουμε κοινά σημεία επαφής είτε τα επιλέγουμε σαν μια ασπίδα τόνωσης της αυτοπεποίθησης ή του ερωτισμού. Το άρωμα έχει την μαγική ικανότητα με λίγες σταγόνες να μας μεταφέρει αλλού αλλά και να μας μεταμορφώνει.

Έχεις ζηλέψει κάποιο άρωμα;

Δεν ζηλεύω αλλά θαυμάζω πολλούς αρωματοποιούς και είναι όνειρο μου με κάποιους από αυτούς να συνεργαστώ. Χαίρομαι που υπάρχουν τόσο μοναδικά και αξιόλογα αρώματα γιατί μας βοηθάνε όλους να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι.

Τι άρωμα θα ήταν η Αθήνα;

Όταν κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι την Αθήνα με τον μοναδικό αττικό ουρανό, ένα καλοκαιρινό βράδυ με ελαφρύ αεράκι, μυρίζω τα άνθη της νερατζιάς αναμειγμένα με νυχτολούλουδο. Εχω αποδώσει τη μυρωδιά αυτή σε ένα από τα κεριά μου, το Αthenian Essence.

Ένα tip: Αρωματίζοντας τον σβέρκο αφήνουμε το ίχνος του αρώματος στο πέρασμά μας.