Lolita San Miguel Η μεγάλη κυρία του pilates

Lolita San Miguel [dropcap]Ν[/dropcap]τυμένη στα μαύρα και κομψή φορώντας ένα κολιέ με πέρλες και μεγάλα δαχτυλίδια, με τα κοντά της μαλλιά και ένα φωτεινό χαμόγελο, η -γεννημένη στη Νέα Υόρκη -Λολίτα Σαν Μιγκέλ είναι μία γυναίκα που δεν θα περάσει απαρατήρητη σε ένα χώρο.  Αν και διανύει την έβδομη ηλικία της ζωής της, την αεικινησία  και την κορμοστασιά της θα ζήλευαν πολλές νεαρότερες της.

Ίσως είναι και ο έμφυτος πλέον τρόπος της να δείξει πόσο πολύ πιστεύει ότι η καλή στάση του σώματος είναι για αυτήν  το νόημα της μεθόδου. Άλλωστε όταν κανείς ασκείται για 52 συνεχόμενα χρόνια δεν μπορεί παρά να γίνεται αναπόσπαστο μέρος της ζωής του. Αυτό συμβαίνει στην ίδια, όταν ένα σοβαρό ατύχημα στο γόνατο ήταν η αιτία να διακόψει το μπαλέτο και χάρη του γιατρού της που της σύστησε να πάει σε ένα στούντιο γυμναστικής οπού οι ασκήσεις γινόντουσαν σε ειδικά όργανα και θα τη βοηθούσαν στην αποθεραπεία της, ήταν η αφορμή να γνωρίσει την Κορόλλα Τριέρ και να ερωτευτεί με την πρώτη ματιά όπως λέει η ίδια το πιλάτες.  Έξι μήνες αργότερα και μετά από 520 ώρες εκπαίδευση, τέσσερις ώρες καθημερινά για πέντε ημέρες έλαβε την πρώτη της πιστοποίηση από τη δασκάλα της. Μην  έχοντας όμως ακόμα κατασταλάξει αν θα συνεχίσει την καριέρα της στο χορό ως δασκάλα αυτή τη φορά, τη λύση έδωσε η φίλη της και βοηθός της δασκάλα της, Κάθυ Γκραντ, όταν της πρότεινε να πάει στο στούντιο του Τζο. «Ποιανού Τζο;» της απαντάει. «Του Τζόζεφ Πιλάτες». «Μα νόμιζα ότι είχε πεθάνει! Φανταστείτε την έκπληξη μου όταν έμαθα ότι  όχι μόνο δεν είχε πεθάνει αλλά στο στούντιο του ήταν τρία τετράγωνα  μακριά από της Κορόλλα» μου λέει χαμογελώντας.  Και ξανακάνοντας το πρόγραμμα από την αρχή μαζί με τη φίλη της, γίνονται οι δύο μόνο γνωστές επαγγελματίες που  έχουν πιστοποιηθεί επίσημα από τον Τζόζεφ και την Κλάρα Πιλάτες.

Καριέρα και διακρίσεις

Η Λολίτα σαν Μιγκέλ είναι  μία εκ των πέντε «Διακεκριμένων Ηγετικών Δασκάλων» της Pilates Method Alliance βραβευμένη με χρυσό βραβείο, πιστοποιημένη  από το Polestar Pilates Education,  ενώ της έχουν απονεμηθεί πτυχία από το State University of New York στη διδασκαλία της μεθόδου. Και παρόλο τον έρωτα της ,όπως αποκαλεί το πιλάτες, αγάπη της παραμένει το μπαλέτο. Σολίστρια στο Μετροπολιτικό Μπαλέτο της Νέα Υόρκης για περισσότερα από δέκα χρόνια, ήταν κύρια υπεύθυνη για τρία χρόνια του Ballet Hispanico και ιδρύτρια του Ballet Concierto de Puerto Rico που από το 1977 που άνοιξε τις πόρτες του παραμένει έως σήμερα η καλύτερη σχολή μπαλέτου στο Πουέρτο Ρίκο. Οι δραστηριότητες της όμως δεν σταματάνε εδώ. Το 2000 ιδρύει το Pilates y Mas Inc με σκοπό να διδάξει, να εκπαιδεύσει και να πιστοποιήσει δασκάλους και μέσα από το Master Mentor Program που δημιούργησε και εδρεύει στο Palm Beach Gardens  στη Φλόριντα, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να μεταδώσει με ενθουσιασμό τις γνώσεις της.

Για τον Τζόζεφ Πιλάτες και το πιλάτες

«Δεν μιλούσε πολύ ίσως λόγο της βαριάς γερμανικής προφορά που είχε. Του έλειπε η υπομονή, σε αντίθεση με τη γυναίκα του Κλάρα.  Όμως ήταν ιδιοφυία και είχε ένα εξαιρετικά κοφτό μάτι που μπορούσε να διακρίνει το παραμικρό πάνω σε ένα σώμα. Σίγουρα η μέθοδος έχει εξελιχτεί στο πέρασμα του χρόνου και δεν βρίσκω κανένα κακό πάνω σε αυτό.  Γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για την κινησιολογία, την ανατομία και την αθλητική επιστήμη, ωστόσο είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε τις θεμελιώδεις αρχές. Είναι σαν την αλφάβητο από κει και πέρα πιστεύω ότι πάντα πρέπει να συνεχίζεις να μαθαίνεις και να μελετάς.»

Η δική της ερμηνεία

«Έχω ένα σύντομο ορισμό. Η μέθοδος πιλάτες είναι ένας τρόπος εκγύμνασης που σμιλεύει το σώμα, δημιουργημένη από τον Τζόζεφ Πιλάτες ένα γερμανό,  η οποία ενοποιεί το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα να συνεργάζονται μεταξύ τους μέσα από μία σειρά ασκήσεων που θα δυναμώσουν και θα τονώσουν ολόκληρο το σώμα δίνοντας  προσοχή στο συντονισμό, στην αναπνοή και στη στάση.  Για μένα πιλάτες σημαίνει καλή στάση.»

Τι την εμπνέει και το κλειδί της επιτυχίας της μετά από πενήντα χρόνια

«Να βοηθήσω άλλους ανθρώπους, να διδάξω, να μάθω, να πάω ακόμα πιο πέρα. Οι δάσκαλοι μου δεν ήταν μόνο υπέροχοι άνθρωποι αλλά και ταπεινοί που κατάφεραν να μας μεταδώσουν την αγάπη και τον ενθουσιασμό τους.  Και το δικό μου κλειδί της επιτυχίας , είναι η καθημερινή εξάσκηση»

(το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο www.bemary.com)