Κολοκυθάκια, το καλοκαίρι είναι η εποχή τους!

Πολλά είδη κολοκυθών υπάρχουν όλο το χρόνο, αλλά γενικά μπορούμε να τα κατατάξουμε σε δύο κατηγορίες: τα χειμωνιάτικα και τα καλοκαιρινά. Τα χειμωνιάτικα κολοκύθια κόβονται όταν είναι σε πλήρη ανάπτυξη και τα περισσότερα έχουν σκληρή φλούδα, που δεν τρώγεται και σκληρούς σπόρους. Τα καλοκαιρινά κολοκύθια κόβονται όταν είναι στην πρώτη ανάπτυξη και τρώγονται ολόκληρα, μαζί με τη φλούδα και τους σπόρους.

Τα κολοκυθάκια, τα μεγάλα κολοκύθια και τα κρούκνεκ, είναι καλοκαιρινές ποικιλίες. Είναι στην εποχή τους όταν είναι μικρά, ζωηρόχρωμα, με λεία φλούδα και σφιχτά. Δεν χρειάζονται καθάρισμα, αλλά μόνο κόψιμο στις δύο άκρες και καλό πλύσιμο. Τα κολοκυθάκια περιέχουν αρκετό νερό για αυτό σε ορισμένες συνταγές πρέπει να το χάσουν πριν το μαγείρεμα. Τα αλατίζετε ελαφρά και τα αφήνετε για μισή ώρα τουλάχιστον. Το αλάτι τραβάει το νερό από τα κολοκύθια. Στη συνέχεια χύνετε το νερό, μαζί με το περισσότερο αλάτι.
Κανένα από τα καλοκαιρινά κολοκύθια δεν χρειάζεται πολύωρο μαγείρεμα. Τα κολοκυθάκια μέχρι 10εκ μπορούν να βραστούν ολόκληρα για δύο λεπτά και μετά να σωταριστούν σε λάδι ή βούτυρο- ή μπορούν να φαγωθούν και ωμά. Τα κολοκυθάκια όλων των μεγεθών μπορούν να κοπούν σε φέτες και να σωταριστούν ή να ψηθούν στον φούρνο ή στη σχάρα. Τα κόβετε στα δύο και χαράζετε σταυρωτά τις κομμένες επιφάνειες τους. Τα αλείφετε με λάδι για να μην κολλήσουν στη σχάρα. Και για να τους δώσετε περισσότερο άρωμα, λίγο πριν τα βγάλετε, ρίξτε μερικά κλωνάρια δεντρολίβανο, δάφνη ή θυμάρι. Μπορούν ακόμη να τηγανιστούν αφού βουτηχτούν όμως πρώτα σε χυλό. Πρέπει όμως, να είναι τελείως στεγνά.

Κολοκυθάκια στον Φούρνο
(για 6 με 8 άτομα)

6 μικρά κολοκυθάκια
3 αυγά
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, το άσπρο και το πράσινο μέρος ψιλοκομμένο
από 5 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο, μέντα και μαϊντανό
75 γρ γραβιέρα τριμμένη
30 γρ φέτα τριμμένη
175 γρ αλεύρι
60 γρ βούτυρο
10 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
αλάτι και πιπέρι
πιπέρι καγιέν

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μεγάλο μπωλ χοντροκόβετε τα κολοκυθάκια με τον τρίφτη. Προσθέτετε τα αυγά, κρεμμυδάκια, άνηθο, μέντα, μαϊντανό και τα τυριά. Ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Καρυκεύετε με αλάτι, πιπέρι και πιπέρι καγιέν. Βουτυρώνετε τετράγωνο πυρίμαχο ταψί 22 εκ με 30 γρ βούτυρο. Χύνετε το μείγμα μέσα στο ταψί και το απλώνετε με κουτάλι. Διακοσμείτε με τις ελιές, να χρησιμοποιήσετε. Σκορπίζετε από πάνω σε κομματάκια το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνετε για 45 με 55 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλά χρώμα. Το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρετε ζεστό ή κρύο.

Γνωρίζετε ότι:
– Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κολοκύθι περιέχει 22 mg βιταμίνης C που αποτελούν το 29% της συνιστώμενης δόσης, για τις γυναίκες.
– Προωθούν την υγιή όραση και προστατεύουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου που βλάπτουν τους ιστούς των ματιών, χάρη σε δύο φυτοθρεπτικά συστατικά, την λουτεϊνη και την ζεαξανθίνη.
– Προστατεύουν επίσης από τις ελεύθερες ρίζες καθώς περιέχουν μαγγάνιο.

(από το βιβλίο «Λαχανικά» της σειρά Καλή Κουζίνα, εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)