Κοιτάζοντας ψηλά η διάθεση αλλάζει

Όταν ένα από τα αγαπημένα μου μότο είναι “Keep your feet on the ground and keep reaching for the stars” δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογική διάθεση αλλά και το βλέμμα. Κοιτάω πολλές φορές ψηλά. Όταν κάθομαι σε ένα καφέ, όταν περπατάω, όταν βρίσκομαι ξαπλωμένη στην παραλία. «Τι κοιτάς μαμά;» με είχε ρωτήσει μία φορά ο γιος μου, όταν φεύγαμε από την παιδική χαρά στο Ζάππειο και περνάγαμε από την κεντρική αλέα για να βγούμε στην λεωφόρο Αμαλίας. «Τον πανέμορφο μωβ θόλο που έχουν σχηματίσει αυτά τα πανύψηλα δέντρα», του απάντησα. Ήταν ίδια εποχή, σαν σήμερα, οι ημέρες είχαν μεγαλώσει, ο καιρός ήταν γλυκός και τα απογεύματα κάναμε πιο μεγάλες βόλτες.

Τις περισσότερες φορές περπατάμε βιαστικά. Χαμένοι στις σκέψεις μας, δεν βλέπουμε, ξεχνάμε να δούμε τα πράγματα γύρω μας. Και τις περισσότερες φορές επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που είναι ακριβώς μπροστά μας. Από πολλές απόψεις, αυτό έχει νόημα. Μπορεί να μην κοιτάμε συχνά ψηλά, αλλά αυτές τις ημέρες, στην επέλαση της άνοιξης, περπατώντας στην Ρηγίλλης ή στο Ζάππειο μπαίνοντας (ή βγαίνοντας) από την λεωφόρο Αμαλίας, έστω και με το κεφάλι χαμηλά, δεν μπορεί να μην προσέξετε το μωβ χαλί από τα πεσμένα άνθη της τζακαράντα, που απλώνεται. Ψηλό δέντρο –το ύψος της φτάνει μέχρι και τα 20 μέτρα- με φίνα και αριστοκρατική ομορφιά. Το μωβ ήταν το χρώμα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων και ανωτάτων αρχόντων, ενώ αργότερα των επισκόπων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Από τότε, το μωβ συνδέεται με τη βασιλική καταγωγή και την ευλάβεια. Είναι επίσης, το χρώμα του αναζητητή της αλήθειας, εκφράζει πνευματικότητα, μυστήριο, ηθική και ηρεμία.

Το βλέμμα μου μαγεύτηκε. Σταμάτησα για λίγο να θαυμάσω αυτή την ομορφιά που μου δημιούργησε ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα και να βγάλω φωτογραφία. Κάποιοι που περνούσαν, με κοίταξαν περίεργα και γύρισαν να δουν τι φωτογράφιζα. Τους χαμογέλασα και τους έδειξα. Υπάρχουν λόγοι να κοιτάμε ψηλά. Επηρεάζει το τι νομίζουμε και το πώς αισθανόμαστε. Δημιουργεί αυτή την αίσθηση του δέους και του απείρου. Της δύναμης και του ονείρου. Κάτι που οι αρχιτέκτονες των μεγάλων θρησκευτικών ναών γνώριζαν πάντα.

Την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε έξω, σηκώστε το βλέμμα από το κινητό και κοιτάξτε όχι μόνο μπροστά σας αλλά και επάνω. Ίσως εκπλαγείτε ευχάριστα με αυτό που θα δείτε.