Κλείνοντας τον διακόπτη

Photo 19-4-14 - 7 46 07 μ.μ.[dropcap]Ε[/dropcap]ίναι λίγες ημέρες που ο γιος μου έχει φύγει για διακοπές και αρχίζει να μην με απασχολεί τι θα μαγειρέψουμε σήμερα. Ούτε αν θα προλάβω, ανάμεσα στα καθημερινά μαθήματα και τρεξίματα, να πάω στο σούπερ-μάρκετ. Όπως και ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσω σ’ ένα σωρό πράγματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην καταλαβαίνω πότε πέρασε ολόκληρη μέρα. Αντίθετα, τώρα που δεν υπάρχει αυτή η πίεση και με τη ζέστη να σε αποχαυνώνει, υπάρχουν στιγμές που όχι μόνο δεν θέλω να κάνω κάτι αλλά δεν κάνω και τίποτα. Δεν έχω ακόμα φύγει για διακοπές, αλλά αυτή η αίσθηση είναι αρκετή για να με βάλει σε ανάλογη διάθεση και να θυμηθώ πόσο διαφορετικές είναι οι μέρες των διακοπών από τις υπόλοιπες. Πιο αργές και νωχελικές, χωρίς πρέπει και προγράμματα.

Έχετε παρατηρήσει  στη ζωή σας ότι σε περιόδους που ήσασταν πραγματικά χαρούμενες και οι ανάγκες σας ήταν καλυμμένες, τα θέλω σας ήταν λιγότερα; Ή όταν είσαστε  χαλαρωμένες, έχετε καλύτερη επαφή με τα συναισθήματα σας; Η χαλάρωση χρειάζεται, βοηθάει το σώμα να ξεκουραστεί για να ξαναβρεί τις δυνάμεις του. Και η ηρεμία επίσης. Μακριά από θορύβους αφουγκραζόμαστε καλύτερα τη διαίσθηση μας.

Με τα περισσότερα νέα να είναι δυσάρεστα, τις εκκρεμότητες να τρέχουν, τις οφειλές να πιέζουν και τις καταστάσεις να έχουν γίνει πιο δύσκολες και πολύπλοκες, εσείς πόσο στρες μπορείτε ακόμα να αντέξετε; Αυτές τις ημέρες, τώρα που οι ρυθμοί χαλαρώνουν και οι περισσότεροι από μας ετοιμάζουν τις τσάντες των διακοπών, μη ξεχάσετε μαζί με το κλειδί που θα γυρίσει να κλειδώσει την πόρτα, να κλείσετε για λίγο και το δικό σας εσωτερικό διακόπτη. Ξεχνώντας τις γνώριμες συνήθειες σας, αφεθείτε σε μία μεσημεριανή σιέστα, εκμεταλλευτείτε το χρόνο αράζοντας, απολαύστε το διάβασμα ενός ωραίου βιβλίου, αφήστε τα όνειρα σας να χωρέσουνε σ’ ένα καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα. Μόνο τότε θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε, να ανασυγκροτήσετε τις δυνάμεις σας και να γεμίσετε τις μπαταρίες της ψυχής. Γιατί δυστυχώς, όσο μεγάλες είναι οι μέρες των διακοπών, είναι απλά περαστικές.