Καιρός να αποτοξινώσουμε το συκώτι μας

1188826_60269000-1024x768

[dropcap]Φ[/dropcap]άγατε και ήπιατε. Ξενυχτήσατε, το γλεντήσατε και το ευχαριστηθήκατε. Και αν αυτές τις ημέρες δεν δουλεύατε και ξεκουραστήκατε, το συκώτι σας που είναι το βιοχημικό εργαστήριο του οργανισμού σας, εργαζόταν σκληρά και ακατάπαυστα με την κατανάλωση του φαγητού και του ποτού.

Το συκώτι παίζει κυρίαρχο ρόλο στο μεταβολισμό και έχει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών στο οποίο περιλαμβάνεται η αποτοξίνωση, η σύνθεση πρωτεϊνών και η παραγωγή βιοχημικών ουσιών απαραίτητων για την πέψη των τροφών. Εκτός από την τροφή και το αλκοόλ, επιβαρύνεται με ουσίες που καταναλώνουμε εκούσια όπως φάρμακα ή ακούσια αν δουλεύουμε σε χώρους με χημικά, βαρέα μέταλλα κ.α. Οφείλουμε, λοιπόν, να το ξεκουράσουμε και να το αποτοξινώσουμε. Και ευτυχώς για τη υγεία μας, μπορεί να γίνει με τον πιο φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο, χάρη στα ελληνικά βότανα που υπάρχουν.

Γαϊδουράγκαθο. Γνωστό από την αρχαιότητα, χρησιμοποιείται για υποστήριξη και αποτοξίνωση του ήπατος από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις και το δίνουν σαν αντίδοτο από δηλητήρια και τοξίνες. Χάρη στη δραστική του ουσία την σιλιμαρίνη, βοηθάει στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων και των μεγάλων τμημάτων ιστών, ενεργοποιώντας την πρωτεϊνική σύνθεση. Παράλληλα, προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα εμποδίζοντας την είσοδο των τοξινών και εξουδετερώνοντας τις τοξίνες που ήδη υπάρχουν. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες βοηθάει σημαντικά στη μείωση των οργανικών βλαβών από το αλκοόλ, βελτιώνει τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων και σε περιπτώσεις κίρρωσης και ιογενούς ηπατίτιδας βελτιώνει τα συμπτώματα ( ναυτία, αδυναμία, απώλεια όρεξης, κούραση, πόνος) της τοξικής επιβάρυνσης σε όργανα και αποτρέπει τις βλάβες από χημικά φάρμακα.

Αγκιμάρα. Αυξάνει την παραγωγή της χολής και τη χολική διαλυτότητα και καθαρίζει το ήπαρ από το συσσωρευμένο λίπος. Αποτελέσματα κλινικών ερευνών κατέδειξαν τη δραστικότητα και την ασφάλεια του εκχυλίσματος στη θεραπεία ηπατικών, πεπτικών και χολικών δυσλειτουργιών όπως την αίσθηση φουσκώματος, την έλλειψη όρεξης, τη ναυτία και του γαστρικούς πόνους, όπως επίσης και τη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας σε άτομα που έχουν υψηλή χοληστερίνη. Συνιστάται, επίσης, για πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πικραλίδα. Είναι θεραπευτική για γαστρεντερικά προβλήματα από ανεπάρκεια χολής και διούρησης. Η ινουλίνη που περιέχει τρέφει τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο, εξαλείφει τα παθογόνα, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση των μετάλλων, καταστέλλει την ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη, βοηθάει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων του σακχάρου και μειώνει την υπεργλυκαιμία.

(πηγή: holisticlife.gr)