Καρκίνος του μαστού, έμφαση στην πρόληψη

woman-breast-595x240

[dropcap]«Η[/dropcap] πρόληψη ζώσει ζωές». Είμαι σίγουρη ότι το έχετε ακούσει πολλές φορές, ειδικά όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού. Το 2012, σχεδόν 1,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού διαγνώστηκαν σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 25% όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου. Σχεδόν το 22% των καρκίνων διαγιγνώσκονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών στις αναπτυγμένες χώρες, αναφέρει ένα άρθρο του περιοδικού npj που δημοσιεύθηκε στο ιντερνέτ, γραμμένο από τον Δρ. Γκράχαμ Κόλντιτζ, MD, επιδημιολόγο και εμπειρογνώμονα της δημόσιας υγείας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Breastcancer.org και διευθυντής Πρόληψης και Ελέγχου στο Κέντρο Καρκίνου Siteman Σχολή, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Στο άρθρο, ο Δρ. Κόλντιτζ και η συνάδελφός του Κάρι Μπόλκε ScD. ειδικός κλινικής πρακτικής στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, αναφέρουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αναπτύσσεται νωρίς στη ζωή και συσσωρεύεται σε όλη τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας. Παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν συχνότερα την εμφάνιση του:

– την αυξημένη έκθεση στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη

– μεταβολές στο ρυθμό ανάπτυξης ύψους και αναπαραγωγής των γυναικών που ξεκινούν από την παιδική ηλικία πριν και κατά την ανάπτυξη του στήθους

– στην αρχή της ενηλικίωσης ( το γυναικείο στήθος ωριμάζει πλήρως με τη γέννηση του πρώτου παιδιού)

– αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης

– η έλλειψη άσκηση

– η γενετική προδιάθεση

– η έκθεση σε ιονίζουν ακτινοβολία

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια που κάνουν διατροφή υψηλής θερμιδικής αξίας , χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά (χωρίς λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως) και λίγη ή καθόλου άσκηση, είναι πιο πιθανό να αρχίσει η περίοδος τους νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα αρχίζει να παράγει περισσότερα οιστρογόνα – ο οργανισμός τους έχει εκτεθεί περισσότερο σε αυτή την ορμόνη στη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι σημαντικοί παράγοντες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. «Ως εκ τούτου, συγχρονισμός της πρόληψης έχει πολύ μεγάλη σημασία», τονίζουν. Για παράδειγμα, όταν η πρόληψη αρχίζει στην παιδική ηλικία, πριν και κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάπτυξης μαστού, συνεχίζεται στην εφηβεία και πριν από την πλήρη διαφοροποίηση των ιστών του μαστού που εμφανίζεται με τη γέννηση του πρώτου παιδιού, με τα χρόνια μπορεί να μειώσει ως 50-70% την ανάπτυξη των προκαρκινικών αλλοιώσεων ή ενδιάμεσου που βρίσκονται στην πορεία για τον καρκίνο του μαστού.

Το ποσοστό καρκίνου του μαστού αυξάνεται με ταχύ ρυθμό μέχρι την εμμηνόπαυση και στη συνέχεια πιο αργά. Η πρόωρη εμμηνόπαυση (φυσική ή οφείλεται σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών) μειώνει μετέπειτα κίνδυνο.

Τι προτείνουν; Να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής μας, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο:

-μαθαίνοντας και αρχίζοντας την καλή διατροφή από μικρή ηλικία, αποτρέπεται 3% των καρκίνων του μαστού.

-να είμαστε σωματικά δραστήριοι σε όλη μας τη ζωή, εμποδίζεται το 11% των καρκίνων του μαστού

-προσέχοντας την αύξηση βάρους (και μετά την εμμηνόπαυση), αποτρέπεται 25-32% των καρκίνων του μαστού

-περιορίζοντας ή αποφεύγοντας το αλκοόλ μεταξύ της πρώτης περιόδου και τη γέννηση του το πρώτου παιδί σας, αποτρέπετε 3% των καρκίνων του μαστού

-περιορίζοντας ή αποφεύγοντας το αλκοόλ σε όλη τη ζωή, αποτρέπετε 3% των καρκίνων του μαστού

-αποφεύγοντας τη χρήση φαρμάκων και τη θεραπεία αντικατάστασης ορμονών που περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη, αποτρέπετε 3% των καρκίνων του μαστού

-οι γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού λόγω οικογενειακού ιστορικού ή παθολογικού γονιδίου θα πρέπει να εξετάσουν τη λήψη προληπτικής ιατρικής, όπως η ταμοξιφαίνη ή Evista (χημική ονομασία: ραλοξιφαίνη), εμποδίζει το 11% των καρκίνων του μαστού.

Κλείνοντας το άρθρο του, ο Δρ. Κόλντιτζ προτρέπει τις κοινότητες, τους διάφορους φορείς χάραξης πολιτικής, τα σχολεία και τους γονείς να μιλήσουν στα κορίτσια για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης, όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η αποφυγή του αλκοόλ, που αναφέραμε παραπάνω. Εάν αυτές οι υγιεινές συμπεριφορές ξεκινήσουν σε νεαρή ηλικία και συνεχίσουν στην ενήλικη ζωή, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού. «Επειδή ακριβώς, ο καρκίνος του μαστού είναι πιο επιθετικός σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, αν δράσουμε και αρχίσουμε τώρα να φέρνουμε τα παραπάνω μηνύματα προς τη υιοθέτηση ενός καλύτερου και πιο υγιεινού τρόπου ζωής, στα κρίσιμα αυτά χρόνια, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μειώσουμε την εμφάνιση του στις μελλοντικές γενιές».

(πηγή: breastcancer.org, internet)