Η Τέχνη της Ζωής

«Ευτυχία είναι κατεύθυνση δεν είναι κατάσταση»

Ήταν μία από τις αγαπημένες ρήσεις του Ηλία Μπαρμπαλιά. Με την οποία συμφωνώ. Όσο και όλοι να επιθυμούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, η ευτυχία – μία αφηρημένη και όχι απόλυτη έννοια -δεν είναι περιορισμός και στόχος. Διότι δεν είναι ποτέ απολύτως σαφές για τι ακριβώς μιλάμε όταν μιλάμε για την ευτυχία ως συναισθηματική κατάσταση και επειδή για τον καθένα μας μπορεί να είναι διαφορετική. Το μονοπάτι για την ευτυχία δεν είναι πάντα το ίδιο.

«Δράση είναι αυτό που κάνουμε και αυτό που κατορθώνουμε να μην κάνουμε»

Για τον οικονομολόγο και αρχιτέκτονα Ηλία Μπαρμπαλιά, όραμα του ήταν να ομορφύνει την Αθήνα, την πόλη που αγαπούσε, ζούσε με την οικογένεια του και εργαζόταν. Εμπνεύστηκε την Αθήνα με ταράτσες γεμάτες πράσινο και ενοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους, έκτισε και αναμόρφωσε κτήρια, ανακατασκεύασε διατηρητέα κτήρια, κατασκεύασε πρωτοποριακά, για την εποχή, μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα, βραβεύτηκε για το «Kifissias Plaza» κατακτώντας την δεύτερη θέση στην κατηγορία των επιχειρηματικών κέντρων, στη διεθνή έκθεση και διαγωνισμό MIPIM στις Κάννες το 1994 όπου συμμετείχαν 45 χώρες και 5.500 σύνεδροι. Για αυτόν, η αρχιτεκτονική ήταν τέχνη υψηλής αισθητικής και ήταν αυτή η αίσθηση που τον ακολουθούσε και στην ιδιωτική του ζωή.

«Ζωή θα σε ζήσω οπωσδήποτε»

Ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς έζησε σίγουρα τη ζωή. Μέσα από τη δουλειά του, μέσα από την όμορφη οικογένεια του, ανάμεσα στους φίλους του. Με τη μητέρα μου είχαν μία βαθιά και με διάρκεια στα χρόνια φιλία. Με την Μπουμπού ήταν ένα από τα πιο όμορφα και αγαπημένα ζευγάρια. Και απόλυτοι κομψοί και οι δύο στις εμφανίσεις τους. Κάτι που έχουν κληρονομήσει και τα τρία παιδιά του. Ο Γιώργος, η Έλενα και η Φαίη. Έχουν κληρονομήσει όμως και κάτι άλλο ακόμα. Την τέχνη της ζωής μέσα από τις δυσκολίες και με όσα ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι καθημερινά. Μετέδωσε όμως και τη δύναμη. Με σκοπό να τιμήσουν την μνήμη του πατέρα τους, Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά, ο οποίος απεβίωσε το 2014, συστήνουν την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Η Τέχνη της Ζωής». Η ονομασία της βασίστηκε στην πεποίθηση του πατέρα τους ότι «αν πιστεύω σε κάποια τέχνη, αυτή είναι η τέχνη της ζωής και σε αυτήν αφιέρωσα τον βίο μου».

«Πολιτισμός είναι η καθημερινότητα που επέζησε»

Με άξονα τον ως άνω τρόπο ζωής, «Η Τέχνη της Ζωής» δραστηριοποιείται σε αξιόλογους και πολυποίκιλους τομείς και συνεισφέρει ενεργά όπου υπάρχει δυνατότητα. Βασικός τομέας είναι η ενίσχυση της πρόληψης του καρκίνου του μαστού προκειμένου να δώσει την δυνατότητα σε νέες κοπέλες να μην αμελούν τον προληπτικό έλεγχο και την έγκαιρη πρόγνωση. Επιπλέον, στόχος της εταιρείας είναι η χορήγηση υποτροφιών στη μνήμη του «Ηλία Γ. Μπαρμπαλιά» για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού. Πέρα των ανωτέρω, «η Τέχνη της Ζωής» έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση αναγνωρισμένων ιδρυμάτων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της υγείας, της παροχής στέγης, της τρίτης ηλικίας και της εκπαίδευσης. «Η Τέχνης της Ζωής» έχει επίσης εστιάσει και στην ενίσχυση μικρότερων οργανισμών, άγνωστων στο ευρύ κοινό, που αγωνίζονται με ελάχιστα μέσα στην στήριξη της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος και της μουσικής. Τώρα, «Η Τέχνη της Ζωής» έγινε λεύκωμα. Ήταν ιδέα και επιθυμία της Φαίη να συγκεντρώσει γραπτά από διαφορετικούς ανθρώπους θέλοντας να μοιραστούν κάτι από τη ζωή τους, με σκοπό την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου.

«Η ζωή είναι ένα αστείο που αν δεν το πάρεις λίγο στα σοβαρά καθίσταται δράμα»

Σε αυτό το βιβλίο πρωταγωνιστεί η αγάπη, ο έρωτας, η ελπίδα, η απώλεια, η δύναμη, η ευτυχία, η χαρά, η αισιοδοξία, η Ελλάδα, οι αναμνήσεις, οι αξίες, η οικογένεια, η ομορφιά, η καλοσύνη. Είναι χαρά μου και τιμή που συγκαταλέγομαι στα 135 αποτυπώματα. Όπως γράφει και η Φαίη στην εισαγωγή της, δεν χρειάζεσαι να είσαι ποιητής για να γράψεις ένα ποίημα, δεν χρειάζεσαι να είσαι συγγραφέας για να γράψεις ένα πεζό κείμενο. Μοιράζομαι μαζί της την τέχνη της ζωής, η ζωή είναι ένα πολύτιμο δώρο και μία τέχνη να τη ζεις. Ίσως και η πιο σημαντική. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στο Πανακαρδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.