Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού

O καρκίνος του μαστού συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για την κοινωνική πολιτική του κάθε κράτους. Τα τελευταία 15-20 χρόνια η επίπτωση της νόσου στη χώρα μας αυξάνει με συνέπεια 8-9% των γυναικών να εμφανίσει κάποια στιγμή τη νόσο καθιστώντας την κύρια αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 55 ετών.

Σχετικά με τη μεγάλη σημασία που έχει η πρόληψη στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, μου μίλησε ο Δρ. Νίκος Κελέσης MD, PhD, SSAT, Χειρουργός Ογκολόγος. Διότι, όταν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί νωρίς είναι τις περισσότερες φορές ιάσιμος.

Όπως μου είπε στη συζήτηση μας ο Δρ. Κελέσης, στα αρχικά στάδια η νόσος δεν δίδει συμπτώματα και εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα μεθίσταται συχνά στους λεμφαδένες της συστοίχου μασχάλης καθώς και σε απομακρυσμένα όργανα. Η τακτική και προσεκτική αυτοεξέταση των μαστών από την ίδια τη γυναίκα για την ανίχνευση τυχόν εξογκώματος ή αλλαγή, το υπερηχογράφημα αλλά και ο μαστογραφικός έλεγχος ανά ένα- δύο χρόνια σε γυναίκες άνω των 50 ετών αποτελούν τις σημαντικότερες εξετάσεις πρόληψης της νόσου.

Έχουν όλες οι γυναίκες τον κίνδυνο να νοσήσουν;

Είναι αλήθεια ότι όλες οι γυναίκες δεν έχουν τον ίδιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Το οικογενειακό αναμνηστικό, οι σκληρίες στους μαστούς κατά τον μαστογραφικό έλεγχο και η μακρόχρονη λήψη οιστρογόνων όπως μετά την εμμηνόπαυση, αποδεδειγμένα συνιστούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου. Απεναντίας, η τεκνοποίηση και ο θηλασμός πριν την ηλικία των 30 ετών παρέχουν σημαντική προστασία από τον καρκίνο του μαστού.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα;

Κάθε γυναίκα που αντιμετωπίστηκε για καρκίνο μαστού πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει για την εμφάνιση υποτροπής ή ενός νέου καρκίνου στον άλλο μαστό, και να παρακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα μετεγχειρητικής παρακολούθησης το οποίο θα πρέπει να διαρκεί για πολλά χρόνια. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού όχι μόνο βελτιώνει την τελική επιβίωση αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο καρκίνος αντιμετωπίζεται με συντηρητική επέμβαση διατήρησης του μαστού και ακολούθως χορήγηση προφυλακτικής ακτινοθεραπείας. Άρα και για λόγους καθαρά αισθητικούς είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο καρκίνος του μαστού να διαγνωσθεί στα αρχικά του στάδια.

Μιλήστε ανοιχτά!

Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των γυναικών που έχουν αντιμετωπιστεί για καρκίνο μαστού και η διάδοση πληροφοριών όπως αυτές που καταγράφουμε, είναι σίγουρο ότι θα ευαισθητοποιήσει πολλές γυναίκες ώστε να γίνουμε μάρτυρες βελτίωσης της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο μαστού. Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει με την ευρεία διάδοση του Pap-test για τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας.

(Για περισσότερες πληροφορίες: E-mail: nkelessis@doctors.org.uk website: nkelessis.gr)