Η πιο απλή άσκηση με τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα

Μένετε σε πολυκατοικία; Μετακινείστε με το μετρό; Πηγαίνετε στα mall; Για αλλαγή, αντί να προτιμήσετε το ασανσέρ ή τις κυλιόμενες σκάλες, ανεβείτε ή κατεβείτε από τα σκαλιά. Αρχίζοντας από σήμερα με αφορμή Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ, όπως έχει καθιερωθεί η 26η Απριλίου από τον Διεθνή Οργανισμό για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό θέλοντας να προτρέψουν τον κόσμο να χρησιμοποιούν λιγότερο τον ανελκυστήρα και περισσότερο τις σκάλες. Μάλιστα, σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες θα τεθούν εκτός λειτουργίας σε αυτή την προσπάθεια ενθάρρυνσης.

Η πιο εύκολη και φυσική άσκηση για όλους
Οι γιατροί συνιστούν να γυμναζόμαστε 30 λεπτά την ημέρα και παρ’ όλο που γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης στη γενική υγεία, έρευνες δείχνουν ότι μόνο 10% γυμνάζονται εκτός σπιτιού και μόνο ένας στους τέσσερις Έλληνες ασκείται, ενώ τρεις στους τέσσερις δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής σύντομα. Ο πρώτος λόγος είναι η έλλειψη χρόνου. Ακολουθούν η έλλειψη ψυχικής διάθεσης και χρημάτων. Αυτοί όμως δεν είναι λόγοι που θα σας εμποδίσουν να χρησιμοποιείτε τις σκάλες

Γνωρίζετε ότι
> Το ανεβοκατέβασμα της σκάλας είναι ευεργετικό για την καρδιά; Αυξάνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις 30 λεπτά χρήσης σκάλας την εβδομάδα παρέχουν τα ίδια καρδιαγγειακά οφέλη με αντίστοιχης διάρκειας ποδηλασία.
> Βοηθάει στην απομάκρυνση του διαβήτη και της υψηλής χοληστερίνης.
> Ελαττώνει το ποσοστό λίπους. Μέσα σε 15 λεπτά ο οργανισμός χάνει 100-110 θερμίδες.
> Ενισχύει τους γλουτιαίους και μηριαίους μύες. Ένα από τα σημεία που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Δείτε τις σκάλες σαν άσκηση
Κάνατε την καλή αρχή και χρησιμοποιείτε τις σκάλες. Μπορείτε στη συνέχεια να φτιάξετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης που θα συνδυάζετε ασκήσεις, ταχύτητα και ένταση
> Ανεβείτε τα σκαλιά δύο-δύο.
> Ανεβείτε τα πιο γρήγορα, χρησιμοποιώντας και τα χέρια σας έχοντας τους αγκώνες σας λυγισμένους κοντά στα πλευρά.
> Ανεβείτε τα πλαγίως.
> Ανεβείτε τα ένα-ένα κάνοντας ελαφριές αναπηδήσεις μία με το ένα πόδι και μία με το άλλο.
> Και η πιο δύσκολη. Ανεβείτε jumping squat. Πηδώντας και με τα δύο πόδια.

Συμβουλή
Όταν ανεβαίνετε τα σκαλιά να ασκείτε περισσότερη πίεση στη φτέρνα για να ενεργοποιήσετε τους οπίσθιους μηριαίους μύες και όχι τόσο τους τετρακέφαλους.